Η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να σχηματιστεί μια «ρωσοφοβική και αντιχριστιανική δικτατορία» στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιλώντας για τη θρησκευτική κρίση στην οποία βρίσκονται οι γειτονικές Χώρες.

«Η Ρωσία, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, δεν πρόκειται και δεν έχει θέσει ποτέ ως στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία ως κράτος», υποστήριξε ο ανώτερος διπλωμάτης.

«Ωστόσο, δεν θα ανεχτούμε τη διαμόρφωση μιας ρωσοφοβικής και αντιχριστιανικής δικτατορίας στα σύνορά μας», τόνισε.

Όπως δήλωσε η Ουκρανία λόγω των ενεργειών των κυβερνητών της κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, κινδυνεύει να εισέλθει σε μια διαθρησκειακή σύγκρουση πρωτόγνωρη για τους σύγχρονους Ευρωπαίους.

«Ένα άλλο σκέλος της κατασταλτικής πολιτικής του Κιέβου έχει μετατραπεί σε πόλεμο κατά της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

«Η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος μιας διαθρησκειακής σύγκρουσης, όπως η σύγχρονη Ευρώπη δεν έχει δει ποτέ», προειδοποίησε.

«Οι ουκρανικές αρχές, με την υποστήριξη των δυτικών μεντόρων τους, προσπαθούν εδώ και καιρό να υπονομεύσουν την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» στη χώρα τους.

«Τώρα στον λαό επιβάλλεται, παρά τη θέλησή του, η σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας, που δημιουργήθηκε τεχνητά το 2018 και υπάκουη στις αρχές» του Κιέβου, είπε ο διπλωμάτης, επικαλούμενος τα λόγια του Μητροπολίτη Αντώνη, της Ουκρανικής κανονικής Εκκλησίας, ο οποίος επίσης παρενέβη στη συνάντηση.

Ομοίως, ο Ρώσος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι το Κίεβο καταρτίζει ήδη νέα σχέδια για την εξάλειψη της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UPTs) και την ενίσχυση των θέσεων της νέας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (PTsU). στα ρωσικά), η οποία έλαβε αυτοκεφαλία το 2019 και προωθήθηκε από τον τότε Πρόεδρο Πιότρ Ποροσένκο.

«Ωστόσο, το καθεστώς στην εξουσία (στην Ουκρανία) ρίχνει λάδι στη φωτιά», είπε ο Nebenzia. «Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το καθεστώς στην εξουσία προετοιμάζει μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες με στόχο τη διάκριση κατά των κοινοτήτων και των πιστών των UPT, αφαιρώντας την ιστορική και νομική της ονομασία και ακόμη και την πλήρη εκκαθάριση», είπε.

Από το περασμένο φθινόπωρο, οι UPT ζουν κάτω από ένα κύμα πιέσεων από τις αρχές του Κιέβου, με έρευνες στους ναούς και τα μοναστήρια τους σε όλη τη χώρα, αναζητώντας στοιχεία για υποτιθέμενες αντι-ουκρανικές δραστηριότητες, καθώς και κατασχέσεις εκκλησιών και κατηγορίες για προδοσία. εναντίον αρκετών ιεραρχών της για την υποτιθέμενη φιλορωσική τους στάση.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 129 επιχειρήσεις έρευνας, όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Αντώνιος στα τέλη Δεκεμβρίου. Στο ίδιο έγγραφο κατήγγειλε ότι η εχθρότητα προς το UPTS έχει αυξηθεί «τεχνητά» στην κοινωνία, ενώ συνεχίζονται οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ενοριών του κανονικού κλάδου.

Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του υποκριτικά προέτρεψε το Κίεβο να συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου κατά τη διεξαγωγή επιδρομών σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Καλούμε τις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οποιεσδήποτε έρευνες σε κτίρια (εκκλησίας) και τόπους λατρείας πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε στην ίδια δήλωση η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ilze Brands Kehris.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications