Στις 27 Απριλίου η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ζήτησε τη δημιουργία ενός «Παγκοσμίου ΝΑΤΟ» ως μέρος μιας αλλαγής της παγκόσμιας τάξης, η οποία ακολούθησε εκκλήσεις τέσσερις εβδομάδες πριν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη δημιουργία μιας «Νέας Παγκόσμιας Τάξης».
Ο Τρας ισχυρίστηκε ότι η τάξη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποτύγχανε και ότι ο σχηματισμός ενός «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» ήταν απαραίτητος για να αποκατασταθεί η δυτική και συμμαχική άνοδος στις παγκόσμιες υποθέσεις.
«Το όραμά μου είναι ένας κόσμος όπου τα ελεύθερα έθνη είναι διεκδικητικά και ανοδικά. Όπου η ελευθερία και η δημοκρατία ενισχύονται μέσω ενός δικτύου οικονομικών συμπράξεων και εταιρικών σχέσεων ασφάλειας».
Τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άλλες δομές ασφαλείας μετά το 1945 «έχουν λυγίσει μέχρι στιγμής, έχουν επιτρέψει αντί να περιορίσουν την επιθετικότητα».
Αυτό έρχεται εν μέσω επαναλαμβανόμενων εκφράσεων απογοήτευσης μεταξύ των δυτικών ηγετών ότι από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα δύο μη δυτικά μέλη της Κίνας και της Ρωσίας εμπόδισαν την ψήφιση ψηφισμάτων που στοχεύουν δυτικούς αντιπάλους όπως η Συρία, η Ζιμπάμπουε, το Ιράν, το Σουδάν και πιο πρόσφατα η ίδια η Ρωσία. Ακολουθεί μακροχρόνιες εκκλήσεις για μια νέα παγκόσμια δομή διακυβέρνησης, πιθανώς βασισμένη στο ΝΑΤΟ, η οποία θα επέτρεπε στη Δύση και στις δυτικές ευθυγραμμισμένες χώρες να διεκδικήσουν μεγαλύτερη δύναμη στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Ο Τρας τόνισε ότι υπό τη νέα τάξη πραγμάτων η παγκοσμιοποίηση και η πρόσβαση στο διεθνές εμπόριο θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από τις πολιτικές θέσεις των χωρών, δηλώνοντας: «η οικονομική πρόσβαση δεν είναι πλέον δεδομένη.
Πρέπει να κερδηθεί» και ότι οι χώρες που θέλουν να το κερδίσουν «πρέπει να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες. Και αυτό περιλαμβάνει την Κίνα». Αυτό έρχεται κυρίως καθώς πολλές δυτικές δυνάμεις έχουν δείξει όλο και περισσότερο ότι θα μπορούσαν να επιδιώξουν να στοχοποιήσουν τη ρωσική πολιτική πλοία στα διεθνή ύδατα, αφού η ιρανική και η βορειοκορεατική ναυτιλία στοχοποιήθηκαν με παρόμοιο τρόπο παράνομα. Η πιθανότητα μελλοντικής στόχευσης της κινεζικής ναυτιλίας αναφέρθηκε επίσης σε έγγραφο του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ το 2020.
Όσον αφορά το «Παγκόσμιο ΝΑΤΟ» και τη στόχευση της Κίνας, ο Τρας τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να οπλιστεί η Ταϊβάν ενάντια στην κινεζική ηπειρωτική χώρα, καθώς και οι δύο βρίσκονται επί του παρόντος τεχνικά σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου.
Η Ταϊβάν αναγνωρίζεται ως τμήμα της Κίνας από τα Ηνωμένα Έθνη, όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, καθώς και από το δικό της σύνταγμα, αλλά η διατήρηση του διαχωρισμού της και της ευθυγραμμισμένης με τη Δύση χωριστής διοίκησης τίθεται όλο και περισσότερο ως προτεραιότητα στον δυτικό λόγο για την ασφάλεια.
Μένει να φανεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα προχωρήσουν με την εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης και την κατάργηση του σημερινού συστήματος των Ηνωμένων Εθνών που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και την εξουσία του συμβουλίου ασφαλείας, αλλά υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για να επιτευχθεί αυτό. σημαντική αντίθεση από όλο τον μη δυτικό κόσμο.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου