Ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την άρση των μέτρων που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μαζί του ήταν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επικούρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η ενημέρωση θύμιζε… προεκλογική φιέστα, καθώς ο Θ.Πλεύρης υποστήριξε επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά με τον κορωνοϊό και ότι πλέον μπροστά μας έχουμε μια «κανονικότητα».

Υποσχέσεις που θύμισαν αυτές που δίνουν οι πολιτικοί λίγο πριν διεξαχθούν οι εκλογές και συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες αλλά και να ενημερώσει ότι πλέον θα «μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό».

«Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως συμβαίνει στην Κίνα», είπε ο Θ.Πλεύρης, διαψεύδοντας επί της ουσίας όλα τα σενάρια περί επιβολής σκληρού lockdown στην Ελλάδα, λόγω κορωνοϊού.

Παρόλα αυτά οι δηλώσεις του μόνο βεβαιότητα δεν προσφέρουν, καθώς τα ίδια έλεγε η κυβέρνηση και για την Ιταλία και το Μπέργαμο και τελικά τους ξεπεράσαμε σε νεκρούς κορωνοϊού.

Ο Θ.Πλεύρης είπε επίσης ότι πάμε σε ένα καλοκαίρι… «κανονικότητας» (αφού πρέπει να έρθουν οι τουρίστες).

«Είχαμε ένα σύστημα υγείας που μόλις είχε βγει από την κρίση και δεν είχαμε εμβόλιο και τεχνογνωσία για τον κορωνοϊό Έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος με μεγάλη μεταδοτικότητα και μικρότερη νοσηρότητα, έχουμε εμβόλιο, πλέον κινούμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 75% εμβολιασμένους και πάνω από 90% στις ευάλωτες ομάδες ενώ έχει νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού με Όμικρον.

Θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ με νομοσχέδια που έχουν λογική να δομήσουμε ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας που να το στηρίξουμε με πόρους τουλάχιστον 1,5 δις. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Θεωρούμε πλέον ότι μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν χωρίς να μπαίνει η λογική της υποχρεωτικότητας», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Η επιδημιολογική εικόνα είναι μια εικόνα που πέρα από τα δεδομένα που ανέφερα δικαιολογεί τη χαλάρωση των μέτρων καθώς μειώνονται οι νοσηλείες σε ΜΕΘ ενώ αυξάνεται η κοινωνική ζωή ενώ ακόμα και οι δείκτες όπως οι θάνατοι η χώρα μας είχε υπερβάλλουσα θνητότητα χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε γιατί στο επίκεντρο πρέπει να είναι ο πολίτης γιατί τα μέτρα, ακόμα και σκληρά, είχαν στόχο να μειώσουμε το αποτύπωμα της πανδημίας. Υπάρχει σεβασμός σε όλους όσοι έχασαν τους ανθρώπους τους από κορωνοϊό. Ερχόμαστε στη φάση διαχείρισης της πανδημίας από την 1η Μαΐου ενώ είμαστε σε ετοιμότητα για να παρέμβουμε όποτε χρειαστεί», κατέληξε.

Όλα καλά λοιπόν τα είδε η κυβέρνηση, καθώς παρά τους 28.701 θανάτους με κορωνοϊό στο Μαξίμου θέλουν να «πουλήσουν» ένα αφήγημα ενόψει εκλογών.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications