Κατά το έτος 536 ο κόσμος μαστιζόταν από έναν μακρύ χειμώνα. Ονομάστηκε «η χρονιά του σκοταδιού» στο New Scientist , οι θερμοκρασίες έπεσαν κατακόρυφα και ο ήλιος καλύφθηκε από βαριά ομίχλη που εμπόδισε τις ακτίνες του να φτάσουν τη γη κατά τη διάρκεια 18 μηνών.
Αυτό επηρέασε την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, ακόμη και τμήματα της Ασίας κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Τι προκάλεσε όμως;
Το 2018, το Science ανέφερε ότι ο μεσαιωνικός ιστορικός Μάικλ ΜακΚόρμικ είχε δηλώσει ότι το 536 «ήταν η αρχή μιας από τις χειρότερες περιόδους, αν όχι η χειρότερη χρονιά». Στο ιστορικό του έργο Historiae Ecclesiasticae, που μεταφράστηκε ως «Ιστορίες της Εκκλησίας», ο ιστορικός του 6ου αιώνα και ηγέτης της εκκλησίας της Εφέσου έγραψε ότι « ο ήλιος σκοτείνιασε και το σκοτάδι κράτησε 18 μήνες».
Μεταξύ των ετών 535 και 536 σημειώθηκε μια σειρά από μεγάλα κλιματικά γεγονότα που θα μπορούσαν εύκολα να περιγραφούν ως παγκόσμιος κατακλυσμός με καταστροφικές συνέπειες. "Κάθε μέρα, ο ήλιος έλαμπε για περίπου τέσσερις ώρες, και όμως αυτό το φως ήταν μόνο μια αμυδρή σκιά. Όλοι δήλωναν ότι ο ήλιος δεν θα ανακτούσε ποτέ το πλήρες φως του", αναφέρει.
Σύμφωνα με τον Brandon Specktor στο LiveScience , «η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μπορεί να ήταν ένα μερικό αποτέλεσμα της δεκαετίας του λιμού και της πανώλης που ξεκίνησε το 536 μ.Χ.» Η πτώση των θερμοκρασιών ήταν η αρχή της πιο κρύας δεκαετίας τα τελευταία 2.000 χρόνια.
Αυτές οι χαμηλές θερμοκρασίες, που πέφτουν έως και 1,5 C το καλοκαίρι, για παράδειγμα, οδήγησαν σε καταστροφές των καλλιεργειών και καταγεγραμμένους λιμούς σε όλο τον κόσμο. Μόλις λίγα χρόνια αργότερα, το 541 μ.Χ., η πανώλη του Ιουστινιανού σκότωσε έως και 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Μεσόγειο, μια τρομερή εποχή.
Ο Προκόπιος, που έζησε μεταξύ 500 και 565 μ.Χ., και ήταν βυζαντινολόγος και ιστορικός της ύστερης αρχαιότητας, αναφέρεται επίσης στην παράξενη συμπεριφορά του ήλιου κατά το 536 μ.Χ.
Πιστεύοντας ότι ήταν κακός οιωνός που προμήνυε γεγονότα που θα έρθουν, ο Προκόπιος δήλωσε: "και συνέβη κατά τη διάρκεια αυτού του έτους που έγινε ένας φοβερός οιωνός. Γιατί ο ήλιος έδωσε το θαμπό φως του, όπως το φεγγάρι, όλο αυτό το έτος, και φαινόταν σαν να ηταν ο ήλιο σε έκλειψη, γιατί οι ακτίνες που έριχνε δεν ήταν καθαρές.
Μια άλλη αναφορά προέρχεται από τον συγγραφέα του 6ου αιώνα Ζαχαρία Μυτιληναίο, συγγραφέα ενός χρονικού που περιέχει ένα τμήμα που αναφέρεται στον «Σκοτεινό Ήλιο» μεταξύ 535 και 536 μ.Χ.
«Ο ήλιος άρχισε να σκοτεινιάζει την ημέρα και το φεγγάρι τη νύχτα, ενώ ο ωκεανός ήταν ταραχώδης από αφρούς από τις 24 Μαρτίου του τρέχοντος έτους έως τις 24 Ιουνίου του επόμενου έτους... Και, καθώς ο χειμώνας ήταν βαρύς, τόσο πολύ που λόγω στο μεγάλο και ασυνήθιστο ποσό του χιονιού τα πουλιά χάθηκαν... υπήρχε αγωνία... μεταξύ των ανθρώπων... λόγω κακών πραγμάτων». Ζαχαρίας Μυτιληναίος (Χρονικό, 9.19, 10.1)
Αυτά τα τρία αποσπάσματα είναι μόνο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα πολυάριθμων ιστοριών από όλο τον κόσμο, που γράφτηκαν κατά την εν λόγω περίοδο. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ήλιος περιγράφηκε ότι σκοτεινιάζει και να χάνει το φως του. Πολλοί το περιέγραψαν και ως γαλαζωπό χρώμα.
Φαινόμενα φάνηκαν και με το φεγγάρι. Απλώς δεν ήταν πια τόσο φωτεινό. Η μείωση του φωτός είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της θερμότητας στον πλανήτη. Η έλλειψη βροχής και ο πολύ μακρύς χειμώνας προκάλεσαν αστοχίες στις καλλιέργειες και θάνατο πτηνών και άλλων άγριων ζώων, όπως γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληναίος. Η πείνα και η πανώλη έπληξαν πολλές περιοχές και υπήρξε μεγάλος αριθμός θανάτων.
Στην Κίνα και την Ιαπωνία , το γεγονός καταγράφηκε επίσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Με τη λειψυδρία, υπήρξαν μαζικές ξηρασίες και ακολούθησαν θάνατοι. Εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα έγιναν άγονα. Τα Beishi Chronicles, η επίσημη ιστορία των Βόρειων Δυναστειών, αναφέρει ότι στην επαρχία Xi'an το 80% του πληθυσμού πέθανε και οι επιζώντες έφαγαν πτώματα για να επιβιώσουν. Ήταν το έτος 536.
Το καταστροφικό γεγονός έπληξε επίσης την Κορέα, την Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αυστραλία. Αν και δεν υπάρχουν γραπτά αρχεία για όλες τις χώρες, αρχαιολογικά και γεωλογικά δεδομένα αποκάλυψαν στοιχεία για κλιματικές αλλαγές. Μελέτες σε κορμούς δέντρων, για παράδειγμα, έδειξαν ότι το έτος 536 μ.Χ. ήταν το πιο κρύο των τελευταίων 1.500 ετών.
Το σημαντικό ερώτημα σε όλα αυτά είναι γιατί συνέβη; Αν και δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις, μια προτεινόμενη θεωρία για το χειρότερο έτος στην ιστορία είναι ότι υπήρξε πρόσκρουση από έναν μεγάλο αστεροειδή ή κομήτη στη θάλασσα (εάν είχε πέσει στην ξηρά, θα υπήρχαν ενδείξεις κρατήρας).
Μια άλλη θεωρία που έχει διατυπωθεί είναι αυτή της γιγαντιαίας ηφαιστειακής έκρηξης , καθώς η σκόνη που κάλυψε στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τη μείωση του φωτός.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου