Στην καυτή και απέραντη έρημο Karakum στο Τουρκμενιστάν, κοντά στο Darvazá, υπάρχει μια τρύπα πλάτους 70 μέτρων που καίγεται για περισσότερα από 50 χρόνια. Αν και τεχνικά ονομάζεται κρατήρας αερίου Darvaza, είναι γνωστός στους ντόπιους ως «Οι Πύλες της Κόλασης» .

Ο κρατήρας υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε το 1971 όταν ένα σοβιετικό γεωτρύπανο τρύπησε κατά λάθος ένα τεράστιο υπόγειο σπήλαιο φυσικού αερίου , προκαλώντας την κατάρρευση του εδάφους και την κατάρρευση και του γεωτρύπανου. Έχοντας τρυπήσει έναν φύλακα αερίου, οι δηλητηριώδεις ατμοί άρχισαν να αναδύονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Για να αποφύγουν μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή, οι Σοβιετικοί έβαλαν φωτιά στην τρύπα, νομίζοντας ότι θα σταματήσει να καίγεται σε λίγες εβδομάδες. Δεκαετίες αργότερα ο λάκκος συνεχίζει να καίγεται. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πιστεύουν ότι «Οι Πύλες της Κόλασης» είναι πραγματικά μια πύλη προς τον κάτω κόσμο και ότι το σοβιετικό γεωτρύπανο βρίσκεται ακόμα κάπου στην άλλη πλευρά των «Πυλών της Κόλασης» . Τώρα όμως ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, ανακοίνωσε ότι θέλει να κλείσει οριστικά τον κρατήρα.

Το τέλος των "Πυλών της Κόλασης"
Ο πολιτικός και οδοντίατρος έδωσε εντολή στους υπουργούς του να αναζητήσουν παγκόσμιους ειδικούς που θα μπορούν να σφραγίσουν τον γιγάντιο κρατήρα που καίγεται εδώ και μισό αιώνα λόγω της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλεί η συνεχής φωτιά. Σύμφωνα με τον Berdimuhamedow , η υγεία των κατοίκων επηρεάζεται από τη φωτιά. Επιπλέον, θέλει να επωφεληθεί από την παροχή φυσικού αερίου για να βοηθήσει τα έξι εκατομμύρια, κυρίως φτωχούς, κατοίκους του Τουρκμενιστάν.

«Δημιουργούμε, και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε, όλες τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη των κολοσσιαίων πόρων υδρογονανθράκων της ανεξάρτητης Πατρίδας μας, προς το συμφέρον του λαού μας» , είπε, εξηγώντας την απόφασή του

Αλλά ίσως υπάρχουν άλλοι λόγοι πίσω από την εκπληκτική απόφαση του 64χρονου να κλείσει τον κρατήρα, καθώς οι εκκεντρικότητες του περιλαμβάνουν το δικό του γιγάντιο επιχρυσωμένο άγαλμα και άλλο ένα για τον πιο διάσημο σκύλο του Τουρκμενιστάν. Γράφει ραπ τραγούδια, είναι ερασιτέχνης DJ και συμμετέχει σε κλασσικούς αγώνες αυτοκινήτων, αλόγων και ποδηλάτων, τους οποίους κερδίζει πάντα γιατί κανείς δεν τολμά να τον νικήσει.

Όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως, ο κρατήρας άνοιξε όταν Σοβιετικοί επιστήμονες ήθελαν να εξάγουν φυσικό αέριο από εκεί. Τα ανώτερα στρώματα του εδάφους κατέρρευσαν σε μια υπόγεια σπηλιά , ανοίγοντας μια μεγάλη τρύπα γεμάτη αέριο.

Το πιο εκπληκτικό, όμως, ήταν ότι τον Νοέμβριο του 2013, Καναδός εξερευνητής ανακάλυψε ότι μοναδικά βακτήρια επιβιώνουν στον πυθμένα του κρατήρα παρά τις κολασμένες θερμοκρασίες.

Ο κρατήρας έχει γίνει ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα στο Τουρκμενιστάν, το οποίο διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Άλλες "Πύλες της Κόλασης"
Πιστεύεται ότι υπάρχουν διάφορα μονοπάτια που μπορεί κανείς να ακολουθήσει για να φτάσει στον Άδη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι πέντε ποτάμια οδηγούσαν στον κάτω κόσμο και ότι όλα συνέκλιναν σε ένα μεγάλο βάλτο. Ένας τέτοιος ποταμός είναι ο Αχέροντας στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Μια άλλη πύλη της κόλασης είναι το ηφαίστειο Hekla στη νότια Ισλανδία. Τον 12ο αιώνα, ο μοναχός Βενέδικτος της Νουρσίας το περιέγραψε ως την «αιώνια φυλακή του Ιούδα» σε ένα από τα γραπτά του έργα. Στη συνέχεια, τον 14ο αιώνα, παρατήρησαν ότι τα πουλιά πετούσαν συχνά στον κρατήρα του ηφαιστείου και πολλοί πίστευαν ότι τα ζώα μετέφεραν τις ψυχές των νεκρών στην κόλαση .

Η πόλη-φάντασμα του Φενγκντού βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Μινγκ της Κίνας, όπου ο νεκρός πρέπει να περάσει τρεις δοκιμασίες και αν αποτύχει σε μια, θα σταλεί κατευθείαν στην Κόλαση για να περιπλανηθεί για την αιωνιότητα.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications