Ένα μοναδικό ανθρώπινο κρανίο από το Περού, ηλικίας περίπου 2.000 ετών, δείχνει το αποτέλεσμα μιας επέμβασης όπου, σε μια προσπάθεια να επουλωθεί μια πληγή, τα οστά ενός επιμήκους κρανίου συγκρατήθηκαν μαζί με ένα κομμάτι μέταλλο. Και ο ασθενής επέζησε μετά από αυτή την επέμβαση.

Αυτό το κρανίο βρίσκεται επί του παρόντος στο Museum of Osteolog στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Πιστεύεται ότι το κρανίο ανήκε σε έναν Περουβιανό πολεμιστή που υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, πιθανότατα στη μάχη από χτύπημα από ρόπαλο. Ένας τέτοιος τραυματισμός στο κρανίο μπορεί να οδηγήσει είτε σε αναπηρία είτε, εάν είναι περίπλοκος, σε θάνατο.

Πηγές πιστεύουν ότι οι Περουβιανοί χειρουργοί αναγκάστηκαν να δράσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποφάσισαν να στερεώσουν τα ραγισμένα οστά του κρανίου με μια μεταλλική πλάκα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο στρατιώτης υποβλήθηκε με ασφάλεια σε αυτή την επέμβαση, αλλά πόσο καιρό έζησε μετά από αυτήν, αν υπέφερε από παρενέργειες και από τι πέθανε, ειναι άγνωστο.

Ένας εκπρόσωπος του μουσείου είπε στους δημοσιογράφους ότι ακόμα δεν γνωρίζουν τι είδους μέταλλο είναι. Μέχρι το 2020, το ευρύ κοινό δεν γνώριζε τίποτα για την ύπαρξη αυτού του μοναδικού αντικειμένου. Μέχρι που οι επιμελητές του μουσείου αποφάσισαν να το εκθέσουν σε δημόσια θέα.

"Πρόκειται για ένα περουβιανό επιμήκες κρανίο με μέταλλο που εμφυτεύτηκε χειρουργικά , εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.000 ετών. Αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και παλαιότερα κομμάτια της συλλογής μας. Δεν έχουμε λεπτομερείς πληροφορίες για αυτό το πράγμα, αλλά γνωρίζουμε ότι το άτομο επέζησε από τη διαδικασία. Κρίνοντας από το σπασμένο οστό γύρω από το σημείο επισκευής, μπορείτε να δείτε ότι έχει σημάδια επούλωσης. Δηλαδή, ήταν μια επιτυχημένη επέμβαση", είπε ο εκπρόσωπος του μουσείου.

Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο John Verano από το Πανεπιστήμιο του Tulane, τα κατάγματα του κρανίου ήταν κοινά τραύματα στη μάχη εκείνη την εποχή, λόγω του γεγονότος ότι τα όπλα ήταν κυρίως πέτρες και ρόπαλα, γι' αυτό οι Περουβιανοί χειρουργοί έγιναν ειδικοί στη θεραπεία τραυματισμών στο κρανίο. Σύμφωνα με τη συνέντευξη του Verano στο National Geographic, ο Περουβιανός χειρουργός έπαιρνε ένα πολύ απλό όργανο και άνοιγε με δεξιοτεχνία μια τρύπα στο κρανίο ενός ζωντανού ανθρώπου χωρίς κανονική αναισθησία.

"Έμαθαν από νωρίς ότι τέτοιες θεραπείες θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Έχουμε συντριπτικές ενδείξεις ότι οι τρύπες στο αρχαίο Περού δεν γίνονταν για κάποιο είδος "βελτίωση της συνείδησης" ως τελετουργική πράξη, αλλά συνδέονταν με τη θεραπεία ασθενών με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, ειδικά με κάταγμα κρανίου, είπε ο Verano.

Όσον αφορά το ασυνήθιστο επίμηκες κρανίο λένε χαζομάρες και ότι δηθεν γινόταν με τεχνητό τρόπο, επιμήκη κρανία υπάρχουν όχι μόνο στο Περού, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και, ειδικότερα, στη Ρωσία φαίνεται οτι ηταν κάποιοι φυλή η διασταύρωση με εξωγήινους .

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications