Η είσοδος στο σπήλαιο Denisova, που βρίσκεται στον ορεινό όγκο Altai,στην Ρωσία.IAET, Σιβηρικό Παράρτημα Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε στη Ρωσία τα παλαιότερα απολιθώματα μέχρι σήμερα εξαφανισμένων συγγενών του σύγχρονου ανθρώπου γνωστά ως Denisovans ή Denisovan (Ντενίσοβαν ), ανέφερε την περασμένη Παρασκευή το Ινστιτούτο Max Planck για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας (Γερμανία), που συμμετείχε στη μελέτη.

Τα λείψανα 200.000 ετών τριών Ντενίσοβαν και ενός Νεάντερταλ βρέθηκαν στο σπήλαιο Ντενίσοβα, που βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Αλτάι στη νότια Σιβηρία. Προηγουμένως, τα παλαιότερα γνωστά δείγματα Denisovan ήταν μεταξύ 122.000 και 194.000 ετών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης για πρώτη φορά λίθινα εργαλεία που σχετίζονται με αυτό το είδος του γένους «Homo», το οποίο κατοικούσε στην ηπειρωτική Ασία, στα νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας και αναγνωρίστηκαν μέσω ανάλυσης DNA υπολειμμάτων οστών που ανακαλύφθηκαν το 2010 στη Σιβηρία.

Χρησιμοποιώντας μια βιομοριακή μέθοδο γνωστή ως δακτυλικό αποτύπωμα πεπτιδίου ή «ZooMS», η Κατερίνα Δούκα, καθηγήτρια στο Τμήμα Εξελικτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και οι Γερμανοί και Ρώσοι συνάδελφοί της είχαν επικεντρωθεί στα παλαιότερα στρώματα της τοποθεσίας και μέχρι τώρα δεν είχαν απολιθώματα ανθρώπων. Αφού ανέλυσαν 3.800 θραύσματα οστών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι επιστήμονες εντόπισαν πέντε οστά των οποίων το κολλαγόνο ταίριαζε με το πεπτιδικό προφίλ των ανθρώπων.

Ανασκαφές στον ανατολικό θάλαμο του σπηλαίου Denisova.

"Το να βρω ένα νέο ανθρώπινο οστό θα ήταν υπέροχο, αλλά πέντε; Αυτό ξεπέρασε τα πιο τρελά μου όνειρα", δήλωσε η Samantha Brown, μια από τις συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution. «Με έκπληξη ανακαλύψαμε νέα θραύσματα ανθρώπινων οστών που διατηρούν άθικτα βιομόρια από τέτοια αρχαία στρώματα», προσθέτει η Δούκα.

«Το Σπήλαιο Denisova είναι ένα καταπληκτικό μέρος για τη διατήρηση του αρχαίου DNA και τώρα έχουμε ανακατασκευάσει τα γονιδιώματα μερικών από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα ανθρώπινα απολιθώματα», λέει ο Δρ. Diiendo Massilani του Ινστιτούτου Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications