Το 1997 το περιοδικό Wired δημοσίευσε ένα άρθρο που «πρόβλεψε» πράγματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη, τη γενική ευημερία και την κοινωνική ανάπτυξη στον 21ο αιώνα. Και σχεδόν όλα έγιναν πραγματικότητα!
Σε βιβλίο 24 ετών ερευνητές συζήτησαν ένα άρθρο από το τεύχος του 1997 του περιοδικού Wired για το πώς θα είναι ο κόσμος τα επόμενα 25 χρόνια. Πολλοί χαρακτήρισαν τη δημοσίευση προφητική επειδή αυτα που γραφει εκεί ειναι παρόμοια με αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα.
Το άρθρο τιτλοφορείται «Το μέλλον του κόσμου: Το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός χρονοδιάγραμμα». Στο άρθρο ο συγγραφέας γράφει ότι η οικονομία της εποχής περνούσε μια μεταβατική περίοδο, η οποία ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια αν υπολογίσουμε από σήμερα.
Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν μια λίστα με δέκα απειλές που σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Wired θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Τα περισσότερα σημεία είχουν ήδη υλοποιηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Για παράδειγμα, το άρθρο υποστήριξε ότι οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών θα οδηγούσαν σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.Πολλοί έδωσαν σημασία στο προτελευταίο στοιχείο της λίστας. Που μιλάει για μια νέα πανώλη, ανάλογη της ισπανικής γρίπης (η οποία όμως ηταν τύπου βιολογικού πόλεμου ) .
Το απόσπασμα από μια σαρωμένη σελίδα του περιοδικού :
Εκτός από την στημένη ψευδό-πανδημία , το περιοδικό Wired χαρακτήρισε επίσης προβλήματα για ολόκληρο τον κόσμο την απογοήτευση από τις νέες τεχνολογίες, τη σταδιακή κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις διάφορες οικονομικές κρίσεις.
Επιπλέον, αν κρίνουμε από τις "προβλέψεις"/ σχέδια του παλιού άρθρου,θα υπάρχει πείνα σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, κοινωνική και πολιτιστική οπισθοδρόμηση της ανθρωπότητας και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκίνου (μαντέψτε από τι).
Ένα από τα σημεία των "προβλέψεων" που υλοποιήθηκε : οι τρομοκρατικές απειλές «βύθισαν τον κόσμο σε λήθαργο» .
Το τελευταίο σημείο ήταν η δημόσια κοινωνική και πολιτιστική καταδίκη, η οποία θα εμποδίσει μόνιμα την πρόοδο. Οι χρήστες θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να συγκριθεί με μια «κουλτούρα αναίρεσης», έναν τρόπο κριτικής και τιμωρίας ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων μέσω της κρίσης, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στον πραγματικό κόσμο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λίστα μοιάζει με «αποκαλυπτικό μπίνγκο» και απόδειξη της ανθρώπινης ζωής στη «χειρότερη εκδοχή του σύμπαντος» . Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές εξέφρασαν την άποψη ότι ο καθένας ερμηνεύει τη λίστα με τον δικό του τρόπο, επομένως για κάποιους μπορεί να φαίνεται απολύτως ακριβής και για άλλους είναι μόνο μια μερική επιβεβαίωση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου