Ο αρχιτέκτων Σ. Μαρτίνος περιγράφει την περιπέτειά του από την ώρα που νόσησε με κορονοϊό, την υπόδειξη του ΕΟΔΥ, τη σωτήρια πρωτοβουλία να καλέσει μόνος το ΕΚΑΒ, τη νοσηλεία του στο «Σωτηρία», όπου ο Σ. Τσιόδρας εμφανίστηκε στον θάλαμό του, πηδώντας από το παράθυρο, αλλά και τη δυσκολία του να βρει κλείσει σήμερα ένα απλό σπειρογράφημα.

Νόσησε, αλλά η υπόδειξη από τον ΕΟΔΥ ήταν απλώς να παραμείνει δέκα ημέρες σπίτι του. Τελικά, βλέποντας την υγεία του να επιδεινώνεται, αποφάσισε μόνος να καλέσει το ΕΚΑΒ και να διακομιστεί σε νοσοκομείο. Κατέληξε στο «Σωτηρία», όπου χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μια βδομάδα.

«Το πιο έξυπνο πράγμα που έκανα ήταν η κλήση μου στο ΕΚΑΒ. Αν δεν είχα πάει νοσοκομείο, πιθανώς θα είχα πρόβλημα διαρκείας» διαπιστώνει σήμερα, τέσσερις μήνες μετά την περιπέτεια με την υγεία του, ο 43χρονος αρχιτέκτων Σταύρος Μαρτίνος, ο οποίος τα πρώτα συμπτώματα της COVID-19 τα είχε ήδη μια εβδομάδα μετά τη β’ δόση του εμβολίου (7 Ιουλίου).

Μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, που η συμπτωματολογία επέμενε, έκανε rapid test. Βγήκε δύο φορές αρνητικό, με τη δεύτερη γραμμή να αχνοφέγγει αμυδρά μόνο την τρίτη μέρα.

«Θεώρησα ότι ο πυρετός και η αδιαθεσία προέρχονταν από κάποιο κλιματιστικό» αναφέρει. Ήταν Ιούλιος με υψηλές θερμοκρασίες, και τα κλιματιστικά έμπαιναν στη «διαπασών».

Τηλεφώνημα στο ΕΚΑΒ: «Ελάτε και πάρτε με»
Ξαφνικά, έχοντας ήδη πονοκέφαλο και κάψιμο στα μάτια, άρχισε να πονάει έντονα στη μέση του. «Πρώτη φορά στη ζωή μου. Ήταν τόσο έντονο που αναγκάστηκα να βάλω έμπλαστρο» εξηγεί. Ανέβασε και πυρετό. Ξαναέκανε rapid test, στον ΕΟΔΥ αυτή τη φορά, που βγήκε θετικό. Ακολούθησε μοριακό τεστ.

«Δεν μου είπαν ποτέ το αποτέλεσμά του. Αλλά μου υπέδειξαν να μείνω 10 μέρες καραντίνα» μας λέει. Ακολούθησε την οδηγία. Τις επόμενες ημέρες ο πυρετός σκαρφάλωσε στο 38,5-39. Δυο μέρες μετά, πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει το ΕΚΑΒ.

«Τους τηλεφώνησα και είπα "ελάτε και πάρτε με"». Μπαίνοντας στο ασθενοφόρο, τα επίπεδα οξυγόνου ήταν φυσιολογικά. Μέχρι να εξεταστεί όμως από γιατρό, μετά από μεγάλο χρόνο αναμονής στο νοσοκομείο και φορώντας διαρκώς μάσκα, τα επίπεδα είχαν πέσει ανησυχητικά: Ο κορεσμός ήταν κακός και πήγε κατευθείαν για μαγνητική.

«Η ζημιά που είχε γίνει από τον κορονοϊό ήταν μικρή, χαμηλά στους πνεύμονες». Αμέσως μπήκε σε αγωγή με κορτιζόνη και remdesivir.

Στον θάλαμο που νοσηλεύτηκε ήταν ακόμη δυο ασθενείς, αμφότεροι ανεμβολίαστοι. «Οι γιατροί ήρθαν και περίπου μας μάλωσαν επειδή δεν είχαμε εμβολιαστεί» θυμάται ο κ. Μαρτίνος, μειδιώντας, που πάντως τους διόρθωσε, λέγοντάς τους ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Συνέχισε να νοσηλεύεται με οξυγόνο. Αφού έπεσε ο υψηλός πυρετός εμφάνισε υποθερμία.
Νοσηλεύτηκε για μια βδομάδα. Η εμπειρία του από το προσωπικό και τις συνθήκες που επικρατούσαν στη 7η Πνευμονολογική του Σωτηρία είναι πολύ καλές, «αν και δεν είναι εύκολο», σχολιάζει, «να είσαι αποκλεισμένος σε ένα χώρο 3Χ3 με ακόμη δύο άτομα, χωρίς δυνατότητα εξόδου ούτε στον διάδρομο». Το δυνατό Wi-Fi του επέτρεψε και να εργάζεται.

«Από το παράθυρο στο "Σωτηρία" πήδηξε ο Τσιόδρας» Ώσπου μια ημέρα τον περίμενε μια έκπληξη όταν εμφανίστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας που ήταν στο μπαλκόνι.
«Από το παράθυρο πήδηξε μέσα ο Τσιόδρας. Τον ρώτησα “έχω κάνει και τις δυο δόσεις, γιατί είμαι εδώ;”. Και μου απάντησε "καμιά φορά συμβαίνει να μην πιάνει". Κυκλοφορούσε στους θαλάμους». Μετά από τη μια βδομάδα πήρε εξιτήριο. Ήταν 27 Ιουλίου. Η υπόδειξη ήταν να παραμείνει σπίτι άλλες τρεις ημέρες με κορτιζόνη.

«Δεν είχα συμπτώματα. Αλλά τον Αύγουστο στις διακοπές έπεφταν οι δυνάμεις μου προς το βράδυ απότομα. Υπήρχε μεγάλη καταπόνηση».
Το Σεπτέμβρη έπρεπε να κάνει σπειρομέτρηση. Ραντεβού ήταν αδύνατο να βρει. Ήταν όλα κλεισμένα. Τον ενημέρωσαν ότι υπήρχαν από Νοέμβριο. Και αν… τελικά;
«Αναγκάστηκα να πάω στα απογευματινά ιατρεία προχτές και να πληρώσω. Κι αυτό σε δημόσιο νοσοκομείο» παρατηρεί. «Ευτυχώς, πιστοποιήθηκε και επίσημα ότι δεν έχω κατάλοιπα».
Μετά την περιπέτειά του, ενώ προηγουμένως ήταν άνετος και ειδικά μετά το εμβόλιο είχε πετάξει και τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, «έγινα υποχόνδριος» αποκαλύπτει ο κ. Μαρτίνος. «Έπλενα ακόμη και το πόμολα γιατί δεν ήθελα για κανένα λόγο να ξαναπάω νοσοκομείο». «Η αρρώστια είναι υπαρκτή και είναι σοβαρή»

Ήταν ανήσυχος πολύ και κατά την εσωτερική πτήση του για τις διακοπές του, όπου στο αεροδρόμιο αλλά και εντός του αεροσκάφους οι επιβάτες «κατέβαζαν διαρκώς τη μάσκα».
Σήμερα είναι υγιής και παρακολουθεί με ανησυχία τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία.
«Ουσιαστικά έχουν στο μυαλό τους μόνο την επικοινωνία, "αδειάζοντας" τους ειδικούς και κάνοντας τα χατίρια στην Εκκλησία και την Αστυνομία, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Δεν είναι δυνατό να λέει υπουργός "Εμείς οι πολιτικοί είμαστε οι διαχειριστές της πανδημικής κρίσης, κι οι υπόλοιποι συμβάλλουν”» σχολιάζει.
«Η αρρώστια είναι υπαρκτή και είναι σοβαρή. Kι δεν μπορούν να είναι αυτοί οι χειρισμοί για την αντιμετώπισή της» προσθέτει, αναγνωρίζοντας την «ηρωική προσπάθεια του ΕΟΔΥ, με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει», αλλά «και των γιατρών, που επί ενάμιση χρόνο, όπως μου έλεγαν στο "Σωτηρία" δεν είχαν πάρει άδεια».

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications