Τους λόγους για τους οποίους η Θήβα κινδυνεύει από σεισμούς, εξηγεί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης - «Δεν μπορώ να κοιμίσω τον κόσμο ότι δεν θα κάνει ποτέ σεισμό», λέει, τονίζοντας ότι έχουν χτιστεί οικοδομές πάνω στα μπάζα
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για τη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη Θήβα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, υποστηρίζοντας πως το ρήγμα «έχει τελειώσει». Ωστόσο, θεωρεί πως το σημαντικότερο πρόβλημα στην πόλη είναι η δόμηση που έχει γίνει πάνω σε μπάζα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και από μικρότερους σεισμούς, τη στιγμή που τα κτήρια δεν ελέγχονται, αφού δεν πληρώνονται μηχανικοί και γίνονται σπατάλες για χορηγίες 60.000 ευρώ σε «πανηγύρια».
«Δεν θέλω να κοιμίσω τον κόσμο ότι δεν θα κάνει ποτέ σεισμό. Η Θήβα είναι μια πολύ επικίνδυνη πόλη, θέλει πολλή προσοχή, γιατί είναι δομημένη πάνω σε μπάζα. Κινδυνεύει ακόμα και με μικρότερα γεγονότα. Αν δεν λάβεις κάποια στοιχειώδη μέτρα, δεν μπορείς να πεις ότι φταίει ο Εγκέλαδος. Η πόλη αυτή μπορεί να έχει αστοχίες ακόμα και με μικρότερους σεισμούς, έχει πενταώροφα κτήρια πάνω σε μπάζα», ανέφερε στο Reader.gr ο κ. Τσελέντης, χαρακτηρίζοντας σημεία της Θήβας «άθλια» δομημένα.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών υποστηρίζει ότι οικοδομές της Θήβας «έχουν πρόβλημα», καθώς δημιουργήθηκαν «αυθαίρετες προσθέσεις όπως τοιχία και μπαλκόνια». «Είχαμε προτείνει να βγουν συνεργεία μηχανικών και να κάνουν αυτοψία της περιοχής και μας απάντησαν ότι υπήρχε μόνο ένας μηχανικός. Αυτά τα πράγματα δεν είναι λογικά. Μπορεί, όπως έγινε και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, να ανατεθεί στο τοπικό ΤΕΕ και να πληρωθούν ιδιώτες μηχανικοί», σημειώνει ο κ. Τσελέντης.
«Εκεί που πετάνε 60.000 ευρώ στα πανηγύρια, στην Γωγώ Τσαμπά και κάποιους άλλους, μπορούν να πληρώσουν μηχανικούς. Ωραία η προβολή με ζαρντινιέρες και σκυλάδικα αλλά πρέπει να κοιταχτεί η πόλη. Η λύση είναι να μαζευτούν ιδιώτες μηχανικοί και να κοιτάξουν τα σπίτια. Δεν έχουν, λένε, μηχανικούς να κοιτάξουν τα σπίτια και το καλοκαίρι, αν πάει κανείς, βλέπει πανηγύρια, την Έφη Θώδη, αφίσες με χορηγίες και γίνονται τσιγκουνιές για τους μηχανικούς», συμπληρώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Η σεισμική ακολουθία στη Θήβα δεν έχει σχέση με αυτή στο Αρκαλοχώρι»
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, «η συμπεριφορά και ο ρυθμός παραγωγής σεισμών» στο ρήγμα της Θήβας παρουσιάζουν διαφορές από το ρήγμα που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχώρι. «Η ακολουθία της Θήβας δεν έχει καμία σχέση με την ακολουθία στο Αρκαλοχώρι. Υπάρχουν κάποιες παράμετροι που μελετάμε, οι οποίες στη Θήβα είναι απολύτως λογικές εν αντιθέσει με το Αρκαλοχώρι όπου φαινόταν μια μεγάλη ανωμαλία».
«Στη Θήβα είχαμε δύο σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και στην Κρήτη δεκάδες. Μάλιστα, το ρήγμα της Θήβας δεν είναι πολύ μεγάλο όπως αυτό της Κρήτης. Πιστεύω έχει γεμίσει όλο, ο ρυθμός των σεισμών το δείχνει», συνεχίζει ο κ. Τσελέντης. «Ο κόσμος είναι θορυβημένος στη Θήβα. Εδώ και 3 με 4 μήνες ζουν με τους σεισμούς. Δεν μπορεί να βγαίνει κάποιος δημόσια και να λέει για 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή χωρίς στοιχεία», τονίζει.
Τι σεισμό μπορεί να δώσει το ρήγμα της Θήβας
Το ρήγμα της Θήβας «ξεκινάει από την ανατολή και εκτείνεται προς τη δύση. Τον Δεκέμβριο ενεργοποιήθηκε το ανατολικό κομμάτι. Εδώ και 3 μήνες ξεκίνησε το δυτικό κομμάτι. Ανάμεσα υπήρχε ένα κενό που με είχε προβληματίσει αλλά γέμισε και αυτό με σεισμούς. Δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο γεγονός το συγκεκριμένο ρήγμα. Αυτό το ρήγμα έχει τελειώσει».
Η περιοχή της Θήβας έχει σεισμικό δυναμικό όπως πολλές περιοχές της Ελλάδας και «αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψιν. Δεν υπάρχουν σημάδια που να δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών μπορεί να ενεργοποιήσει κάποιο άλλο ρήγμα». «Έχω τοποθετήσει επιπλέον όργανα στη Θήβα και κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί», συμπληρώνει ο κ. Τσελέντης.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου