Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση διαπιστώθηκε ότι σε περίπτωση σημαντικής μόλυνσης, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να αναπτυχθεί στη μύτη των εμβολιασμένων ατόμων στον ίδιο βαθμό σαν να μην είχαν εμβολιαστεί καθόλου.
Το ιικό φορτίο, που αναπτύσσεται είναι εξίσου μολυσματικό – μεταδοτικό όπως και στους μη εμβολιασμένους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και να μολύνουν άλλους.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά συμπεράσματα (πολλές φορές αντικρουόμενα) που όμως κάνει τις κυβερνήσεις να απαντάνε με απόλυτα νούμερα και λύσεις ενώ ήδη έχουν οδηγήσει ανθρώπους στην ανεργία.
Την ίδια στιγμή εταιρείες του δυτικού κόσμου έχουν φτάσει στην τρίτη φάση ανάπτυξης των φαρμάκων, κάτι που σηματοδοτεί την προέγκριση δηλαδή για αντιικά αλλά και μονοκλωνικά φάρμακα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ρωσική απάντηση στην πανδημία μέσω των φαρμάκων καθώς μόλις πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Immunology Research τα αποτελέσματα των μελετών με μια εκ θεμελίων νέα προσέγγιση στη θεραπεία της COVID-19.
Πρόκειται για το εισπνεόμενο φάρμακο Leutragin που καταχωρήθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Υγείας τον φετινό Μάιο για τη θεραπεία της πνευμονίας που προκαλείται από την COVID-19.
Παράλληλα, στη Ρωσία, ολοκληρώνεται το δεύτερο στάδιο των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου «MIR 19» για τη θεραπεία του κορωνοϊού.
Πότε έρχονται τα φάρμακα στην Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει υπογράψει μια πρώτη δεσμευτική συμφωνία για τα φάρμακα κοινή για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρόθεση είναι να δίνονται δωρεάν.
Πρόκειται για τα φάρμακα που θα εγκρίνει η ΕΕ, όπως μας εξηγούν κύκλοι του Υπουργείου Υγείας.
Μέσα στο επόμενο διάστημα και μετά τις πρώτες εγκρίσεις, οι αρμόδιοι θα εκπονήσουν ένα σχέδιο για το πλαίσιο χρήσης των φαρμάκων.
Σε ότι αφορά τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις εξηγεί ο Βασίλης Λύκος, Δρ. Βιολόγος, ερευνητής Μέλος του Δικτύου Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία στο Sputnik:
«Καταρχάς, πρέπει να ξεφύγουμε από τη συνεχή "κρουσματολαγνεία" όπου καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με απόλυτους αριθμούς για κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους. Για να μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να βασιστούμε σε σχετικούς αριθμούς, κρούσματα και tests ανίχνευσης στον πληθυσμό».
«Είναι λογικό ότι όσο αυξάνονται τα tests τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα ιδιαίτερα σήμερα όταν βάσει πρωτοκόλλων και οδηγιών γίνονται πάνω από 200.000 tests την ημέρα όταν πέρυσι ήταν περίπου 25.000 με περισσότερα μοριακά. Από αυτά φαίνεται ότι ο δείκτης θετικότητας (συνολικά tests/ θετικά) βαίνει μειούμενος, πολύ κάτω από 2% όταν το ECDC δίνει ως όριο δείκτη για λήψη μέτρων το 4%. Να υπενθυμίσουμε ότι όταν μπήκαμε πέρυσι σε lockdown ο δείκτης θετικότητας ήταν λίγο πάνω από 9%» προσθέτει.
«Το θέμα είναι ότι ο ιός είναι εδώ» υπογραμμίζει. «Και ειδικά για κάποιες ομάδες πληθυσμού, ειδικά τις μεγαλύτερες και με συνοσηρότητες, είναι σοβαρός και μάλλον θανατηφόρος. Αυτό ωστόσο δεν λύνεται με διαχωρισμό της κοινωνίας, με μεταχείριση των φοβισμένων συμπολιτών που φοβούνται ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν με λογική που κάποιοι πολιτικοί επεφύλασσαν για τους μετανάστες: "Θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη για να μην έρχονται" χωρίς την ενίσχυση του βασικού εργαλείου, που έχουμε, δηλαδή του συστήματος δημόσιας υγείας» αναφέρει.
«Το εμβόλιο είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στον αγώνα αυτό μαζί με τις θεραπευτικές αγωγές και τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων των Νοσοκομείων μας. Με άλλα λόγια, διευκρινίζει ο κ. Λύκος, «το εμβόλιο δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις αποφάσεις, που οφείλουμε να πάρουμε για την πλήρη αναδιοργάνωση των ξεχαρβαλωμένων Κέντρων Υγείας μας, με επίκεντρο τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού παντού. Δεν είναι αχρείαστη δαπάνη. Είναι επένδυση για το μέλλον της κοινωνίας μας, που βάσει δημογραφικών στοιχείων, συρρικνώνεται γοργά.
Τα εμβόλια είναι όπως οι πρόσφατες "μεγαφωτιές" που έπληξαν – όχι τυχαία - την πατρίδα μας. Είναι καλά τα εναέρια μέσα όπως και τα εμβόλια όμως αν αρπάξουν σημαντικά εκτάρια καύσιμης ύλης, με το γεωμορφολικό ανάγλυφο που έχουμε δεν θα σβήσει αν δεν φτάσει στη θάλασσα, δηλαδή αν δεν μολυνθούμε όλοι!
Χρειάζονται και επίγεια μέσα, που να έχουν εκπαιδευτεί καλά στην περιοχή όπως οι γιατροί και οι νοσοκομειακοί μας ανά Νομό, ανά Δήμο ανά χωριό, για να ανασχέσουν την Covid-19. Οι άνθρωποι δεν είναι Res (πράγματα), που μόνο εμβολιάζονται και τα συστήματα υγείας είναι δικαίωμα γι’ αυτούς, τα οποία αν συμπιέζονται οφείλουμε να τα αποσυμπιέσουμε. Άλλωστε αν ξοδέψουμε όλη την εθνική φαρμακευτική δαπάνη (λίγο πιο κάτω από 2 δις ευρώ) για τα εμβόλια, τί θα μείνει για την αγορά φαρμάκων για τις άλλες ασθένειες;».
«Βεβαίως, πρέπει να τονιστεί» συμπληρώνει ο ερευνητής Μέλος του Δικτύου Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία, «ότι μιλάμε για έναν νέο ιό και μια νέα σχετικά τεχνική εμβολίων (mRNA), αν και η τεχνική αυτή είναι γνωστή εδώ 30 χρόνια, που για πρώτη, όμως, φορά εφαρμόζεται προληπτικά σε υγιή πληθυσμό».
«Αλλά από τη στιγμή που ο εμβολιασμός εφαρμόζεται σε πληθυσμό και όχι στο άτομο, αποκτά και κοινωνικά ακόμη και χωρικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Διότι οπωσδήποτε έχει διαφορά ο κάτοικος ενός αστικού κέντρου, όπου ο συγχρωτισμός μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι καθημερινός και πολύ πιο έντονος, από τον κάτοικο μιας ορεινής αγροτικής περιοχής ο οποίος μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ στη ζωή του να μπει σε μετρό.
Για αυτό το λόγο ακριβώς, τονίζει ο βιολόγος, «πρέπει ο εμβολιασμός να είναι εξατομικευμένος κι όχι οριζόντιος όπου θα παρακολουθείται το άτομο όχι μόνο πριν αλλά και μετά τον εμβολιασμό του».
"Το γεγονός ότι κάναμε το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε από την απειλή ή ότι δεν θα μολύνουμε τους άλλους. Προστατευόμαστε από τη βαριά νόσηση και το θάνατο. Ωστόσο αν ο ιός πολλαπλασιάζεται, θα συμβαίνουν λάθη κατά την αντιγραφή του και θα προκύπτουν νέες μεταλλάξεις που βάσει της φυσικής επιλογής είναι δυνατόν να επικρατήσουν."
0 comments
Δημοσίευση σχολίου