Την «Μεγάλη Επανεκκίνηση» της Ελλάδας εφαρμόζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μετά τις αναστολές εργασίες και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ετοιμάζει την περεταίρω φτωχοποίηση της χώρας, στο όνομα της «κλιματικής αλλαγής».
Της «κλιματικής αλλαγής» που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό φταίει για την αποτέφρωση της Ελλάδας, παρόλο που σαν φαινόμενο υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Έτσι την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Έλληνες χάνουν σήμερα την εργασία τους λόγω μη εμβολιασμού ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης επιβεβαίωσε τις αυξήσεις «μαμούθ» στα τιμολόγια του ρεύματος, οι οποίες θα φτάσουν έως και το 50%.
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, από τις 5 Αυγούστου υπάρχει και για την ΔΕΗ η «ρήτρα αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας», η οποία έχει να κάνει με το πώς κυμαίνεται στην χονδρική, η αγορά του ρεύματος.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, οι ιδιωτικοί πάροχοι (οι ιδιώτες που πουλάνε ρεύμα) έχουν τεράστιες εκπτώσεις στις τιμές. Ωστόσο στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων, υπάρχει μια «ρήτρα αναπροσαρμογής».
«Σκεφτείτε ότι κάποιος από αυτούς τους εναλλακτικούς παρόχους να αγοράζει από την χονδροεμπορική με την τιμή του ρεύματος στα 185 ευρω/μεγαβατώρα, αυτή ήταν η τιμή τις προηγούμενες εβδομάδες. Πώς μπορεί να την πουλάει στα 45 ευρω/μεγαβατώρα;», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%, αυτό αφορά και την ΔΕΗ, καθώς κι αυτή εναρμονίζεται με το πλαίσιο των υποδείξεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.
Η αύξηση οφείλεται στο ότι το ρεύμα έχει γίνει ένα ανταγωνιστικό και «χρηματιστηριακό» προϊόν. Είναι οι διεθνείς τιμές, οι αυξήσεις που υπάρχουν στην χονδρική, μετακυλίονται στα τιμολόγια.
Επισημαίνεται ότι ως αιτίες της αύξησης είναι τόσο η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η μεγάλη ζήτηση (λόγω καύσωνα) και το χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει περισσότερα. Να σημειώσουμε πως την αύξηση στο ρεύμα την επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Εργασίας, Κώστας Χατζηδάκης.
Την ίδια στιγμή, ανατιμήσεις φαίνεται να έρχονται και στο ψωμί, που δεν αποκλείεται να φτάσουν και το 20%, ενώ σε ορισμένα αρτοποιεία πόλεων, όπως του Βόλου προβλέπονται αυξήσεις που θα φτάνουν ακόμη και στο 20-25%. Το κλασικό κουλούρι κινδυνεύει να ξεφύγει από τα 50 λεπτά, ενώ ήδη αρκετές αλυσίδες πωλούν το κουλούρι στα 60 λεπτά ή στα 70 λεπτά.
Ήδη από τον Ιούνιο, οι ανατιμήσεις στην αγορά έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και να επηρεάζουν αρνητικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και όσα γίνονται αυτή την στιγμή αλλά και όσα θα ακολουθήσουν, θα οδηγήσουν την οικονομία, αν κάτι δεν αλλάξει άμεσα, σε πρωτοφανές αδιέξοδο, που δεν αποκλείεται να κορυφωθεί σε βάθος χρόνου, με παγκόσμιο κραχ!
Το θέμα των αυξήσεων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο και εκφράζεται από πολλούς, ο φόβος ότι ο πληθωρισμός θα είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου