Μετά το άκυρο στην τρίτη δόση του εμβολίου, γνωστή και ως…. “Booster shot”, στον γενικό πληθυσμό από τον αμερικανικό FDA και τον ευρωπαϊκό ΕΜΑ η κυβέρνηση έκανε "στροφή" λέγοντας τώρα ότι αυτή δεν θα είναι υποχρεωτική για τις κατηγορίες των υγειονομικών και των εργαζομένων μονάδων φροντίδας όπως ανακοίνωσε ο γ.γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μετρά τις δηλώσεις του Θεμιστοκλέους, σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησε ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ιατρός και συνεργάτης-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι λιγο εώς πολύ «παρουσιάζουν τη μη υποχρεωτικότητα ως… δώρο»!

Ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο Κ.Φαρσαλινός:

«Πρόσκληση για 3η δόση εμβολίου σε υγειονομικούς ΧΩΡΙΣ επέκταση άδειας από τον ΕΟΦ. Κανένας δεν αναλαμβάνει ευθύνη. Παρουσιάζουν ως "δώρο" τη μη-υποχρεωτικότητα. Ιστορικά πρωτόγνωρες καταστάσεις κατάργησης ηθικής+πραγματικής νομιμοποίησης από ανεξέλεγκτους.»

Βέβαια υπάρχουν και οι φωνές όπως της Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον covid-19 η οποία και παρά το «Όχι» από FDA και ΕΜΑ ουσιαστικά επιμένει στην Τρίτη δόση στον πληθυσμό λέγοντας πως υπάρχει απλά «σκεπτικισμός» για το αν γίνει ή όχι!

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.

«Έχουμε ανακοινώσει», προσθέτει η κ. Παπαευαγγέλου, ότι «και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό λέγοτνας ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications