Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μεν πολύ πιο μεταδοτική αλλά είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρα. Άρα σε λίγο καιρό λόγω της ανοσίας που θα έχει επιτευχθεί στον πληθυσμό, το παραμύθι -όπως είπε ο ίδιος ο καθηγητής- τελειώνει.

Τα όσα υποστήριξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, δημιουργούν μείζον θέμα για την τρομοκρατία η οποία ασκείται εις βάρος μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.

Ας δούμε τι είπε ο καθηγητής.
«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι τελευταία πράξη του δράματος»
«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι τελευταία πράξη του δράματος», ανέφερε ο Ν. Σύψας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μετάλλαξη Δέλτα θα προσβάλει τους πάντες, όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Επομένως του χρόνου τέτοιο καιρό ή θα έχουμε αντισώματα από το εμβόλιο ή θα έχουμε αντισώματα από τη Δέλτα και κάπου εκεί θα τελειώσει το παραμύθι», είπε συμμετέχοντας σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα».

«Όλες οι πανδημίες τελειώνουν στα τρία χρόνια, θα τελειώσει και αυτή στα τρία χρόνια», σημείωσε ο κ. Σύψας εκτιμώντας ότι το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε απαλλαγεί.

Όπως εξήγησε, μέχρι τότε ο κορωνοϊός είτε θα έχει μετατραπεί σε ένα χρόνια νόσο, σε ένα εποχικό νόσημα, είτε θα εξαφανιστεί εντελώς όπως εξαφανίστηκε η επιδημία της ισπανικής γρίπης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες ηλικίες μολύνονται ταχύτητα και, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου.
«Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει γύρω στα μέσα Αυγούστου», πρόσθεσε.
Ο κ. Σύψας τόνισε πως μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο καθώς μολύνονται νέοι άνθρωποι οι οποίοι δεν χρειάζονται νοσηλεία.
Σχολιάζοντας τη χρήση της μάσκας, ο κ. Σύψας είπε ότι «συνεχίζουμε να τις φοράμε μετά μανίας παντού, και στους εξωτερικούς χώρους με εξαίρεση τις περιοχές που είναι μια ερημιά, σε ένα ερημικό δρόμο όταν περπατάμε, στο βουνό…».

«Όμως στην πόλη μέσα όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί», υπογράμμισε ο καθηγητής προσθέτοντας πως είναι μια στιγμή που ο ιος ξαναμπαίνει σε μια εκθετική πορεία.

Ο κ. Σύψας υποστήριξε ότι το πρώτο μεγάλο μάθημα που μας έδωσε η πανδημία είναι η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
«Εδώ φάνηκε η γύμνια του ελληνικού συστήματος υγείας, φάνηκε σε όλη την έκταση της νόσου Covid», πρόσθεσε τονίζοντας τη σημασία του οικογενειακού γιατρού.

«Αν δεν έχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη, αποτυγχάνει και η δευτεροβάθμια και η τροτοβάθμια», είπε προσθέτοντας ότι αυτό το καταλάβαμε πάρα πολύ καλά με τον Covid ο οποίος «μας έβαλε ένα καθρέφτη μπροστά μας».Το δεύτερο μεγάλο μάθημα που πήραμε είναι ότι χρειαζόμαστε κλίνες ΜΕΘ, όπως είπε. Ο αριθμός των κλινών πρέπει να φτάσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα, τόνισε προσθέτοντας ότι χρειάζεται επίσης εκπαίδευση των γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού.

«Όλα αυτά δεν τα έχουμε», είπε τονίζοντας πως πολλές από τις μονάδες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας δεν είναι επαρκείς.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που καλείται να λύσει η Ελλάδα είναι η επείγουσα ιατρική, η οποία απουσιάζει από τη χώρα μας. Παράλληλα έθιξε το θέμα της εκπαίδευσης των γιατρών.

Ένα άλλο θέμα, είναι για τον καθηγητή η σημασία του δημόσιου νοσοκομείου, την οποία κατάλαβαν όλοι στη διάρκεια της πανδημίας, «και κυρίως οι πολιτικοί μας», όπως είπε. Παρόλο όμως που αναδείχθηκε η σημασία του δημόσιου νοσοκομείου, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, φάνηκε και ο λάθος τρόπος διοίκησής του.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications