Ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, που «χτυπά» και τα παιδιά. «Θα εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17 ετών» δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Με την ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κορωνοϊού, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα επικρατήσει και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα να είναι στα ύψη, οι ειδικοί σπεύδουν να εισηγηθούν τον άμεσα εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών. Η ταχύτητα μετάδοσης του συγκεκριμένου στελέχους σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, με την κυβέρνηση να επιταχύνει την επιχείρηση «Ελευθερία». Μέχρι σήμερα, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 29 κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία, με την Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου γνωστοποίησε την πρόθεση των ειδικών να εισηγηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης για τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, στο σχέδιο «Ελευθερία» είναι ενταγμένοι οι νέοι από 18 ετών και πάνω, ενώ σχετικά με το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση της επιτροπής, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι».

Όπως εξήγησε, και με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Εμβολιασμών, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16 ετών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16. Ωστόσο σημείωσε ότι «προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός».

Σύμφωνα με την ίδια, «τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων». «Άμα δώσουμε το πράσινο φως ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ» διευκρίνισε. Μέσα στον Ιούλιο μπορούν να εγκριθούν κι άλλα εμβόλια, προς το παρόν έχουμε μόνο της Pfizer, πρόσθεσε η καθηγήτρια.

«Μελετούμε τη νοσηρότητα παιδιών με υποκείμενα νοσήματα 12 με 15. Θα εισηγηθούμε πιθανότατα να προστατευθούν και τα παιδιά αυτά, εφόσον υπάρχει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο» επισήμανε ακόμα. Με αφορμή τη μεταδοτικότητα του ιού, σχολίασε ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα μικρά παιδιά κάτω του έτους τα οποία είναι λίγο πιο ευάλωτα, φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας. «Δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχουν βαρύτερη νόσο» είπε.

Κάτω των 15 ετών το 1/3 των κρουσμάτων στην Κρήτη
Την ίδια ώρα, προβληματισμό έχει προκαλέσει το προφίλ των κρουσμάτων στην Κρήτη που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 20.

Συγκεκριμένα, μεγάλο μέρος των κρουσμάτων με το παραλλαγμένο, μεταδοτικό στέλεχος είναι παιδιά με την συρροή να εντοπίζεται σε νηπιαγωγείο. Περισσότερες πληροφορίες για το προφίλ των κρουσμάτων έδωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη αφορούν στο 1/3 ηλικίες από 8 έως 16 ετών και τα υπόλοιπα από 16 έως 25 ετών, ενώ πιο λίγα αφορούν σε ηλικίες από 25 έως 30 ετών», ανέφερε ο κ. Τζανάκης στον τηλεοπτικό σταθμό CRETA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη «είναι περισσότερα από 18». Όπως είπε, πρόκειται για συρροές κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί σε νηπιαγωγεία και μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που είναι θετικό, αφού δεν αφορούν σε «ορφανά» κρούσματα. «Κανείς δε μπορεί να σταματήσει αυτή τη μετάλλαξη, αλλά το θετικό είναι ότι την καθυστερήσαμε. Δεν είναι καλό να μολύνονται τα παιδιά, αφού υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν ήπια, αλλά είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώσουν και συμπτώματα της νόσου Καβασάκι», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Χαμηλά η εμβολιαστική κάλυψη στην Κρήτη Όπως φαίνεται πάντως και από τον σχετικό χάρτη στον covid19.gov.gr, η πορεία των εμβολιασμών στην Κρήτη δεν είναι μέχρι στιγμή ικανοποιητική.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πραγματοποιεί από την Τετάρτη διήμερη περιοδεία στην Κρήτη μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, με στόχο να πειστεί ο γενικός πληθυσμός και να εμβολιαστεί. Αναλυτικά στον νομό Ηρακλείου, στο οποίο έχει εντοπιστεί το σύνολο των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, οι εμβολιασμοί με δύο δόσεις εμβολίου βρίσκονται στο 28%, ενώ με μία δόση στο 40,43%.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η εμβολιαστική κάλυψη με δύο δόσεις είναι 29,38%, ενώ μα μία δόση φτάνει το 41,34%. Στην Π.Ε. Ρεθύμνου, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι στο 26,82% του πληθυσμού, ενώ οι εμβολιασμοί μίας δόσης φτάνουν το 37,56%. Τέλος, στην Π.Ε. Λασιθίου η εικόνα είναι καλύτερη, με το 40,84% των κατοίκων να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και το 50,91% να έχει κάνει τη μία δόση.

Πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των εφήβων
Στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιο επιθετική και μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ φαίνεται να χτυπάει με μεγαλύτερη συχνότητα τους νέους.
Συμπλήρωσε όμως ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη Δέλτα, ασθενούν πολύ δύσκολα, αλλά ακόμη κι αν ασθενήσουν θα το περάσουν με ήπια συμπτώματα.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των νέων, είπα ότι μετά την ανακοίνωση της «κάρτας ελευθερίας», αυξήθηκαν τα ραντεβού και τις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση κλείστηκαν περισσότερα από 18.000 ραντεβού.
Τέλος και σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, ο κ. Χρούσος είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.

Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά... 81
Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μίλησε στο Mega για την υψηλή μεταδοτικότητά της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη δίνοντας πλήρη στοιχεία, ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα ισχύσουν στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

«Η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα» υπογράμμισε αρχικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφερόμενος στα προνόμια των εμβολιασμένων.

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα. μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%» εξήγησε.

Μιλώντας για τους υψηλούς ρυθμούς μετάδοσής της, τόνισε: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, 81» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και συμπλήρωσε ότι «από σοβαρή νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο».

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications