Απαντώντας σε ερωτήσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, από τα καθεστωτικές σελίδες "τα Νέα" και την " Καθημερινή" Κυβερνητική Εκπρόσωπος ... είπε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την επόμενη εβδομάδα.

H αρχή θα γίνει με το προσωπικό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Δεύτερη Ομάδα στην οποία θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

Στις αρχές της εβδομάδας επίσης σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργήσουν και οι κλειστοί χώροι από τις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή Βιοηθικής είχε δώσει το «πράσινο φως» για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων.

ΩΣΤΟΣΟ, το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης δίνει εντολές στα κράτη να μην ασκήσουν πίεση σε όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και να ξεκαθαρίσουν πως ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό (ΕΔΩ).

Η Επιτροπή είχε προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας, με τρία στάδια:

  • α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
  • β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.
Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications