Το νούμερα... δεν βγαίνουν και ολοένα και περισσότεροι «ειδικοί» πιέζουν για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη να ισχυρίζεται πως πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολισμός και για τους ιερείς.
Μέχρι τις έως τώρα πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς -εκτός από τους υγειονομικούς- για Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό και ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη αυτές οι ομάδες εργαζομένων δεν είναι αρκετές, καθώς σημείωσε πως ο εμβολιασμός όλων των ιερέων πρέπει να γίνει υποχρεωτικός.
«Κάνω δημόσια έκκληση στον αρχιεπίσκοπο να επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους παπάδες. Είναι άτομα υπερμεταδότες αν νοσήσουν. Πρέπει να είναι στις ομάδες του υποχρεωτικού εμβολιασμού» είπε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβάται κανείς από το εμβόλιο.
Οι δηλώσεις του ήρθαν μία ημέρα μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπου και του ζήτησε να κάνει... κήρυγμα υπέρ του εμβολίου.
Παράλληλα ο καθηγητής Τζανάκης αναφέρθηκε και στην μετάλλαξη Δέλτα υπογράμμισε, υποστηρίζοντας πως στο επίκεντρο της συγκεκριμένης μετάλλαξης βρίσκεται η Κρήτη, η οποία, ωστόσο, παραμένει σε καλή επιδημιολογική κατάσταση.
«Λίγο μας τα χαλάει το Ρέθυμνο που έχει ένα επιδημιολογικό φορτίο μεγαλύτερο απ’ ό,τι θα θέλαμε» τόνισε.Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να δοθεί βάση στους παράγοντες που οδηγούν στην εξάπλωση της πανδημίας, όπως είναι ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα ότι λόγω της εκτεταμένης ιχνηλάτησης τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί.
«Πρέπει να τα ψάξουμε και να κάνουμε παρεμβάσεις. Υπάρχει πιθανότητα να απομονωθεί (σ.σ. το στέλεχος Δέλτα) και να καθυστερήσει η καθιέρωσή της σαν το επικρατούν στέλεχος».
Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως η ινδική (Δέλτα) μετάλλαξη έχει προτίμηση στους νέους, έως 30 ετών.
Τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα είναι νεαρής ηλικίας και έχουν περάσει τη νόσο ελαφριά, ωστόσο δεν αποτελούν ισχυρή βάση για να εξαχθούν συμπεράσματα και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.
«Είναι μια μετάλλαξη που φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πολύ εύκολα το ανοσοποιητικό των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνη», σημειώνει ο καθηγητής, καθώς έχουν νοσήσει και παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία των νέων.
Θολό είναι το τοπίο και γύρω από τη μετάλλαξη «Δέλτα+», αφού ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι εμβολιασμένοι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο.
«Δεν έχουμε κανένα κρούσμα σε εμβολιασμένο προς στιγμήν. Είμαστε πάνω από 35% εμβολιασμένοι πλήρως, άρα είναι ένας ανασταλτικός προάγοντας που μαζί με τον καιρό δημιουργούν συνθήκες βραδείας μεταδοτικότητας και διασποράς».
Σχετικά με τον εμβολιασμό, ανέφερε ότι καλό θα είναι να εμβολιαστούν πρώτα οι ενήλικες και μετά τα παιδιά. «Δε θα βγάλουν τα παιδιά το φίδι από την τρύπα».
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η μετάλλαξη «Δέλτα» που προκαλεί ανησυχία καθώς καμπανάκι σήμανε ο κ. Τζανάκης και για τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες πανελλαδικά.
«Με ανησυχεί ιδιαιτέρως ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε πανελλαδικώς. Θα περιμένουμε με αγωνία την επόμενη εβδομάδα να δούμε αν το αυξητικό μοτίβο παγιωθεί. Τότε θα πρέπει να ανησυχούμε».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου