Ο Ιταλός γιατρός, Giuseppe De Donno, υπέρμαχο της θεραπείας κατά του Covid-19 με υπεράνοσο πλάσμα, βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 27 Ιουλίου κρεμασμένος στο σπίτι του στο Curtatone αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά.
Ο De Donno ήταν 54 ετών και είχε παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο της Μάντοβα τις πρώτες μέρες του Ιουνίου για να ξεκινήσει, στις 5 Ιουλίου, το νέο επάγγελμα του γενικού ιατρού στο Πόρτο Μαντοβάνο.
Σύμφωνα με το Rainews o εισαγγελέας της Μάντοβα ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο του Giuseppe De Donno, πρώην διευθυντή πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Carlo Poma. Ο Ντε Ντόνο φέρεται να αυτοκτόνησε με απαγχονισμό και βρέθηκε από τα μέλη της οικογένειάς του στο σπίτι του στο Curtatone, αλλά ο εισαγγελέας θέλει να ερευνήσει εάν όντως πρόκειται για αυτοκτονία.
Η οικογένεια δέχθηκε θερμά συλλυπητήρια από πολλούς πολίτες έκπληκτους από τον ξαφνικό θάνατό του, οι οποίοι θυμήθηκαν τον De Donno λόγω του ότι «έσωσε πολλές ζωές» με τη θεραπεία του.
Ο De Donno, μαζί με τον Massimo Franchini, επικεφαλής Ανοσολογίας και Μετάγγισης στο νοσοκομείο Carlo Poma, είχαν αρχίσει να θεραπεύουν ασθενείς με Covid χρησιμοποιώντας πλάσμα πρώην ασθενών ως υπερανοσοθεραπεία.
Την άνοιξη του περασμένου έτους, αυτή η πρακτική είχε γίνει το μόνο όπλο ενάντια στον κορωνοϊό, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της νόσου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ο πιο γνωστός γιατρός στην Ιταλία, όμως δέχθηκε έντονη αμφισβήτηση και κριτική από τα ιταλικά ΜΜΕ.
Στον ιατρικό τομέα, ωστόσο δεν ήταν όλοι πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και προέκυψε μεγάλη αντιπαράθεση με τον De Donno.
Παρ’ όλα αυτά ο γιατρός άντεξε και κατάφερε να πειραματιστεί με τη μέθοδό του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Παβίας.
Τελικά, όμως, η επίσημη ιατρική κατέληξε ότι δεν ήταν η καταλληλότερη θεραπεία για τον Covid, ακόμα κι αν πολλοί ασθενείς συνέρχονταν και δήλωναν αιώνια ευγνωμοσύνη στο γιατρό από την Μάντοβα. Ο Giuseppe De Donno τον Δεκέμβριο 2018 κέρδισε τον διαγωνισμό ως επικεφαλής του τμήματος Πνευμονολογίας.
Ο De Donno ήταν επίσης γνωστός έξω από τα νοσοκομεία επειδή εξελέγην στο παρελθόν αντιδήμαρχος του Κουρτατόνε.
Αποφοίτησε από το λύκειο, αποφοίτησε από την Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μόντενα με άριστα (110 cum laude).
Μετά τις πανεπιστημιακές του σπουδές ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του με διάφορα μαθήματα εξειδίκευσης στην παθοφυσιολογία και την αναπνευστική αλλεργιολογία. Από το 2010 έως το 2013 ήταν υπεύθυνος για το «Πρόγραμμα αναπνευστικής φροντίδας υψηλής έντασης για ασθενείς εξαρτημένους από οικιακό αναπνευστήρα» και το 2013 έγινε ιατρικός διευθυντής Πνευμονολογίας και Utir (μονάδα εντατικής αναπνοής) του Νοσοκομείου Carlo Poma.
Περίλυπος ο δήμαρχος του Κουρτατόνε, Carlo Bottani, στενός φίλος του γιατρού, σχολιάζει το συναίσθημα μιας ολόκληρης κοινότητας σε κατάσταση σοκ: «Ο Giuseppe ήταν ένα εξαιρετικό άτομο -είπε με δάκρυα -. Είχα το προνόμιο να είμαι στο πλευρό του την πρώτη φάση του lockdown και είδα πόσο θυσιάστηκε για τους ασθενείς του. Η ιστορία θα τον θυμάται για το καλό που έκανε».
Δεν είναι ο πρώτος «περίεργος» θάνατος
Ο Ιταλός γιατρός που θεράπευσε ασθενείς με κορωνοϊό δεν είναι ο πρώτος «περίεργος» θάνατος που λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες.
Τον Μάρτιο πέθανε ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι. Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι πριν από έναν μήνα ο Guardian, το οποίο στηρίζει το ίδρυμα Μελίντα Γκέιτς, είχε δημοσίευμα το οποίο υποστήριζε πως «ήρθε η ώρα να επιβληθούμε στον "αντιεμβολιαστή" πρόεδρο της Τανζανίας».
Σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις, ο πρόεδρος πέθανε λόγω καρδιολογικών προβλημάτων στο νοσοκομείο Μζένα του Νταρ ελ Σαλάμ όπου νοσηλευόταν, παρόλα αυτά υπάρχουν φήμες ότι πέθανε «από κορωνοϊό».
Πρόκειται για τον πρόεδρο που είχε υποστηρίξει πως τα τεστ του κορωνοϊού δεν είναι αξιόπιστα, καθώς έβγαλαν θετικές στον ιό κατσίκες και... παπάγιες.
Ενώ πριν από τον πρόεδρο της Τανζανίας είχε πεθάνει και ο πρόεδρος του Μπουρουντί, στα 55 του και υγιέστατος, από «καρδιακή προσβολή». Μάλιστα για τον πρόεδρο του Μπουρουντί λίγες ημέρες μετά το θάνατο του ανακοίνωσαν πως τελικά πέθανε «από κορωνοϊό».
Να σημειώσουμε πρόεδρος του Μπουρούντι, Πιερ Ενκουρουνζίζα, είχε διώξει στις 15 Μαΐου τους εκπροσώπους του ΠΟΥ από τη χώρα του.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου