Νέα παρέμβαση της πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, η οποία χαρακτήρισε ως «διχαστική» τη συζήτηση που προκαλούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Η πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπογράμμισε, μιλώντας στο Alert TV και στην εκπομπή Vicky Pedia, είπε ότι διχάζεται και η κοινωνία και ο επιστημονικός κόσμος, ενώ χρησιμοποίησε δύο επιχειρήματα.
«Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός διότι είναι αντίθετος με τις συνταγματικές διατάξεις επειδή προσβάλει τον σεβασμό της προσωπικότητας. Αλλά υπάρχει και ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Ιανουάριο του 2021, που συνυπέγραψε και η Ελλάδα και αναφέρει ρητά ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός», πρόσθεσε και έθεσε το ερώτημα: «Πώς αγνοούν το ψήφισμα, που συνυπέγραψαν και έρχονται στο εσωτερικό της χώρας και λένε άλλα πράγματα;».
Η Βασιλική Θάνου ξεκαθάρισε ότι η ίδια έχει κάνει και τι δύο δόσεις του εμβολίου. Αλλά υπογράμμισε ότι κατανοεί και σέβεται την άποψη όσων φοβούνται να εμβολιαστούν ή, είναι αντίθετοι. Και φυσικά διαφώνησε κάθετα με τη δήλωση που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τη δυνατότητα μίας επιχείρησης να απολύσει έναν εργαζόμενο που αρνείται να εμβολιαστεί.
«Είναι ακραίο μέτρο», τόνισε και διερωτήθηκε εάν έχουν μετρήσει οι αρμόδιοι τις συνέπειες του μέτρου. «Είναι εκβιασμός», υπογράμμισε η Βασιλική Θάνου και επικαλέστηκε άλλο ένα ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις 21 Ιανουαρίου 2021.
«Εκεί αναφέρεται ρητά ότι δεν μπορεί να απολυθεί ένας εργαζόμενος επειδή δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό μέτρο και αυτή είναι η νομική, η επιστημονική άποψή μου. Πρόκειται για ακραία και δυσανάλογα μέτρα. Πρώτα πρέπει να κάνει η πολιτεία όσα υποχρεούται και έπειτα να αξιώνει από τον πολίτη να είναι συνεπής. Η πολιτεία πρέπει να πείσει τον πολίτη, για τον εμβολιασμό. Όχι να του τον επιβάλλει. Υπάρχουν άλλα ηπιότερα μέτρα, που και τον ίδιο προστατεύουν και τους γύρω του», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα άλλων μέτρων. Με έμφαση στο κλείσιμο των εκκλησιών που στέρησε από τους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν την πίστη τους στη θρησκεία. Ανέφερε, μάλιστα, τα παραδείγματα άλλων χωρών, στις οποίες τα Συνταγματικά Δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματικά ανάλογα μέτρα και τα ακύρωσαν. Σε αντίθεση, βέβαια, με την Ελλάδα, όπως υπογράμμισε…
Η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξέφρασε και την αντίθεσή της με τη διάταξη για το ακαταδίωκτο. «Δεν συμφωνώ. Εκθέτει ακόμα και τους επιστήμονες, που συμμετέχουν στις διάφορες επιτροπές. Δικαιολογημένα εμείς οι πολίτες πιστεύουμε ότι κάπου μπορεί να υπάρχει κάτι παράτυπο ή παράνομο και υποκρύπτεται με αυτή τη διάταξη», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε όσα είπε
0 comments
Δημοσίευση σχολίου