Με ανάρτηση του ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην Ελλάδα «τελειώνει» το αφήγημα πως «τα εμβόλια θα εξαφανίσουν τον κορωνοϊό».
Ο ιατρός επικαλείται τα στοιχεία από την μετάλλαξη Δέλτα στην Βρετανία, όπου και φαίνεται ξεκάθαρα πως και οι εμβολιασμένοι (ακόμα και με τις δύο δόσεις) νοσούν και υποστηρίζει ξεκάθαρα πως «τελειώνει πλέον το αφήγημα που κάποιοι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διακινούν ότι το εμβόλιο θα εξαφανίσει τον ιό και τη νόσο. Τείχος ανοσίας και ανοησίας, σε σημείο που πλέον είναι δυσδιάκριτο αν κάποιοι τα λένε από άγνοια ή παραπληροφορούν, τρομοκρατούν και ψεύδονται συνειδητά».
Ο Κ.Φαρσαλινός αναφέρεται στη συνέχεια... στα αυτονόητα, πως και οι εμβολιασμένοι νοσούν: «Ξεκάθαρα λοιπόν, τα εμβόλια δεν εμποδίζουν πλήρως την προσβολή από τον ιό. Πιθανότατα συμβάλλουν (ίσως σημαντικά) στην ελάττωση της πιθανότητας λοίμωξης, αλλά δεν αποτρέπουν πλήρως τη λοίμωξη. Είναι αυτό που έχω πει επανειλημμένως "μη-αποστειρωτικά" (non-sterilizing) εμβόλια».
«Όποιος κάνει πως δεν το βλέπει, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε για ποιο λόγο κάνει πως δεν το βλέπει», πρόσθεσε ο Κ.Φαρσαλινός. Ενώ συνεχίζει υποστηρίζοντας πως «θα πει κάποιος: μα πως το λες αυτό όταν τα περισσότερα κρούσματα ηλικίας 50+ στην Αγγλία είναι πλήρως εμβολιασμένοι (3,5 φορές περισσότεροι από τους μη-εμβολιασμένους). Αυτό είναι αναμενόμενο αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι άνω των 50 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Δεν θα εφαρμόσουμε λοιπόν τα "μαθηματικά" για ανόητους, όπως έκαναν κάποιοι στο 1ο τρίμηνο του 2021 που μας έλεγαν ότι ελάχιστοι εμβολιασμένοι προσβλήθηκαν από τον ιό στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, αναμενόμενο αφού ελάχιστοι είχαν εμβολιαστεί».
«Φαίνεται λοιπόν ότι τα εμβόλια συμβάλλουν χωρίς να αποτρέπουν πλήρως τη μόλυνση (θα δούμε σε ποιο βαθμό και για πόσο χρόνο), και φαίνεται ότι συμβάλλουν και στην ελάττωση της θνητότητας, πάλι χωρίς να την αποτρέπουν πλήρως. Λογικά, αναμενόμενα και ρεαλιστικά τα αποτελέσματα, απογοητευτικά όμως για όσους εδώ και καιρό διέδιδαν φήμες και δημιουργούσαν (για άλλη μια φορά) ψευδείς προσδοκίες», τόνισε παράλληλα ο γιατρός Φαρσαλινός.
Ο γιατρός αναφέρεται και στην ελάχιστη θνητότητα που υπάρχει σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, καταρρίπτοντας τα όσα λένε οι «ειδικοί» πως δηλαδή η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» και του νέους: «Η θνητότητα στις ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αλλά πρέπει να περιμένουμε διότι, όπως έγραψα πιο πάνω, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση μεταξύ διάγνωσης και θανάτου», τονίσει ο γιατρός.
Ο Κ.Φαρσαλινός προσθέτει στη συνέχεια πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην κρουσματολογία.
«Να δώσουμε ένα τέλος στην κρουσματολογία και την κρουσματολαγνεία, διότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός. Σημασία έχει αν θα έχουμε επιβάρυνση του συστήματος υγείας, σοβαρή νόσο με νοσηλείες σε ΜΕΘ, και θανάτους. Αυτά θα συμβούν αν δεν επιτύχουμε τον όσο το δυνατόν οριζόντιο εμβολιασμό σε ηλικιωμένους και ευπαθείς και/ή αν τα εμβόλια αποτύχουν να προσφέρουν επαρκή σε βάθος χρόνου προστασία».
Ο Φαρσαλινός υπενθυμίζει τις δηλώσεις του πως μία μετάλλαξη δρόμος είναι η επιτυχία από την καταστροφή: «Θα θυμίσω τι είχα πει στις 28 Δεκεμβρίου 2020: μια μετάλλαξη δρόμος είναι η επιτυχία από την καταστροφή, και καταστροφή θα είναι αν επενδύσεις τα πάντα σε ένα εμβόλιο που ελπίζεις ότι θα δουλέψει τέλεια, με αποτέλεσμα να μην κάνεις τίποτα άλλο για τη διαχείριση του προβλήματος. Πολύ φοβάμαι πως ακριβώς το ίδιο γίνεται και τώρα».
Τέλος ο γιατρός αναφέρεται και στο περιβόητο μπόνους των 150 ευρώ σε νέους για να εμβολιαστούν:
«Με βάση τα παραπάνω και τη θνητότητα όπως καταγράφεται στην εικόνα, και λαμβάνοντας υπόψη την ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους, ποιος χρειάζεται σήμερα το κίνητρο των 150 ευρώ; Ο 18χρονος υγιής ή ο ηλικιωμένος ευπαθής που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη; Κίνητρο φροντίζεις να δώσεις σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο και άρα ωφελούνται περισσότερο από μια παρέμβαση.
Προφανώς, δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω το ύφος, το ήθος και το επίπεδο του κινήτρου.
Αρχίζουν όμως να δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα θέσπισης τέτοιων κινήτρων, με τον τρόπο που θεσπίζονται, για αυτούς που θεσπίζονται».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου