«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο ο αναπληρωτής Υπουργος Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερης κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως αρχικά είχε ειπωθεί για 1018 όταν γινόταν ο πρώτος σχεδιασμός ενώ πλέον έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.

Παράλληλα σημείωσε πως είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.

Τι λένε Γώγος, Βασιλακόπουλος και Καπραβέλος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Για τη σημασία των εμβολίων για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός καθώς και για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, στον ΣΚΑΙ.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος τονίζοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός.

Παράλληλα επεσήμανε πως με τον εμβολιασμό υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως η προστασία της υγείας αλλά και και η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.

Για το γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε τα εμβολιαστικά κέντρα τόνισε πως ο επόμενος στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται πιο εύκολα στην γειτονιά μας από τον γιατρό μας πχ ή το φαρμακείο.

Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για το πώς μπορούν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

«Το εμβόλιο αυτή την στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καπραβέλος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τον κορονοϊό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο» και υπογράμμισε πως αυτό που δεν έχει εμβολιαστεί διευκολύνει την διασπορά και την ανάπτυξη των μεταλλάξεων με υπαρκτό τον κίνδυνο να τιναχθούν όλα στον αέρα.

«Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως ίσως χρειαστεί να έχουμε και μια δόση ακόμη τον Σεπτέμβριο αλλά ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος.

«Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη εκτίμησε πως για να μπει ένα τέλος στην πανδημία του κορονοϊού απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά.

Τέλος σημείωσε πως από την στιγμή που το νοσοκομείο μετατρέπεται για μία νόσο αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα την ακύρωση χειρουργείων και άλλων.

«Εμβολιασμός το καλοκαίρι, αλλιώς 4ο κύμα τον χειμώνα» (πως το ξέρουν?)

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή και εκπρόσωπο της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Γκίκα Μαγιορκίνη, παρατηρείται ύφεση σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, αν και το και το φετινό καλοκαίρι δεν αναμένεται να είναι εντελώς ξέγνοιαστο.

«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσκολίες του περασμένου χειμώνα, θα πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας, ανέφερε ότι εάν η χώρα καταφέρει να αγγίξει ένα ποσοστό 60-70% στους εμβολιασμούς των πολιτών 20 – 39 ετών, θα έχει επιτευχθεί η οικοδόμησή του στο 80%.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications