Για το θέμα κλήθηκαν να μιλήσουν στο mega οι κ.κ. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, και o k. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων.

Για το αν μπορούν να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων για τον κορωνοϊό ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε τα εξής: «Προφανώς το θέμα είναι πολύ περίπλοκο. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε πολλά εμβόλια, άριστης ποιότητας, και στο μικρότερο απαιτούμενο χρόνο. Η άποψή μας είναι ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί με την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου των πατεντών. Πώς θα εξασφαλιστεί η άριστης ποιότητας παραγωγή, πώς θα εξασφαλιστεί η επάρκεια πρώτων υλών; Για να κατασκευαστεί ένα αυτοκίνητο χρειάζονται διάφορα μέρη, δεν υπάρχει περίπτωση αυτά να τα παράγει ένας. Κάνοντας τον παραλληλισμό, και η παρασκευή τέτοιων σύνθετων ουσιών απαιτεί εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας, ποιοτικούς ελέγχους, πρώτες ύλες. Το πρόβλημα είναι ότι η μέχρι τώρα παραγωγική δυνατότητα δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Σταδιακά χτίζονται συνεργασίες μεταξύ μεγάλων εταιριών, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ποσότητα. Η κατάργηση των πατεντών βάζει σε κίνδυνο την φαρμακευτική έρευνα. Οι πατέντες τροφοδοτούν την έρευνα. Δεν είναι λύση να καταργήσουμε την πατέντα».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κούβελας είπε:

«Ο κ. Παπαδημητρίου έχει απόλυτο δίκιο. Είναι πολλαπλά τα επίπεδα δυσκολίας άρσης της πατέντας των εμβολίων. Ακόμη και αν χρηματοδοτήθηκε, αυτοί που επένδυσαν το έκαναν για να βγάλουν κέρδος, που δεν γίνεται να τους το στερήσεις. Τα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν 20 χρόνια πατέντα. Μόνο ο Στάλιν θα είχε προτείνει κάτι τέτοιο. Μιλάμε για μια γαλαντομία του καπιταλιστικού συστήματος να βοηθήσει τους φτωχούς, κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα. Η πρόταση Μπάιντεν είναι μια πολιτικάντικη προσέγγιση, ένας λαϊκισμός, που δε νομίζω ότι θα δουλέψει. Οι συνεργασίες δουλεύουν ήδη, γιατί κανείς δεν μπορεί να παράξει τα εμβόλια μόνος του. Δε φτιάχνουμε κανένα αντίσωμα στην Ελλάδα, δε φτιάχνουμε ούτε πρωτεΐνες».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε:

«Για να παράξουμε εμβόλια στην Ελλάδα θα χρειαστεί ένα καινούργιο εργοστάσιο, αλλά πριν από αυτό θα χρειαστεί υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίων. Από την άλλη, για να έρθει μια εταιρία να επενδύσει στην Ελλάδα σε παραγωγικό επίπεδο, θα πρέπει να έχει κάποια κίνητρα. Υποθέτω ότι είναι πιο εύκολο να επεκτείνεις μια υπάρχουσα επένδυση παρά να ξεκινήσεις κάτι από το μηδέν. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, αυτές οι λύσεις δεν πρόκειται να έχουν σύντομη έκβαση. Δε θα βλέπαμε περισσότερα εμβόλια στην Ελλάδα ούτε μέσα στον επόμενο χρόνο. Νομίζω ότι οι εταιρίες επεκτείνουν συνεχώς την παραγωγική τους δυνατότητα και πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να καλυφθεί η ζήτηση. Προφανώς το χρονικό διάστημα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε όλοι μας. Αλλά το θέμα της επάρκειας δεν είναι σημερινό. Πριν ανακαλυφθούν καλά – καλά τα εμβόλια, οι επιστήμονες συζητούσαν το πόσο εύκολο θα ήταν το να υπάρχει επάρκεια. Χρειαζόμαστε τεράστιους αριθμούς δόσεων σε πολύ μικρό διάστημα. Η λύση θα μπορούσε να είναι το πώς οι εταιρίες θα κάτσουν στο τραπέζι με τις κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η προμήθεια των εμβολίων για τις χώρες που δεν μπορούν να τα προμηθευτούν».

Κλείνοντας ο κ. Κούβελας ανέφερε τα εξής:

«Πέρα από την προσωπική αντίληψη, αυτό είναι μια βόμβα στα θεμέλια του καπιταλισμού. Τα εργοστάσια που υπάρχουν ήδη κατασκευάζουν φάρμακα για αρρώστιες πολύ πιο σοβαρές από τον κορωνοϊό. Το να κάνουμε μονομερή παραγωγή είναι διεστραμμένη προσέγγιση. Δεν γίνεται να στραφεί όλη η φαρμακοβιομηχανία προς τον κορωνοϊό»

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications