Με ανακοίνωση του το ΑΚΚΕΛ εξηγεί τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες όταν δέχονται έλεγχο για μάσκα, εξόδου, συνάθροισης κτλ.
Η ανακοίνωση
- Η υποχρέωση ταυτοποίησης αστυνομικών όταν παρεμβαίνουν
- Λογοδοσία αστυνομικών για απασχόληση σε μη νόμιμη δράση
- Διαφύλαξη - συλλογή στοιχείων από πολίτες για χρήση την «επόμενη μέρα»
- Αξιοποίηση της κατάστασης για πάταξη της αστυνομικής διαφθοράς
Το ΑΚΚΕΛ δημοσιοποιεί χρήσιμα στοιχεία για τους πολίτες ώστε οι ίδιοι να θέσουν τις αστυνομικές Αρχές και το αστυνομικό προσωπικό εντός των πλαισίων νομιμότητας και λογοδοσίας, κυρίως σε σχέση με τους ελέγχους για τον κορονοϊό.
Η χρησιμοποίηση της αστυνομίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως δύναμη καταστολής κατά των Ελλήνων πολιτών επί κορονοϊου, έχει κάνει πλήρως φανερή την άκρως παράνομη προσπάθεια μετάλλαξης της αστυνομίας σε δύναμη κατά των πολιτών για συμμόρφωση και πειθαρχία σε κάθε κυβερνητική εντολή άσχετα αν είναι συνταγματική και πόσο καταστροφική είναι πάνω τους.
Στις σημερινές συνθήκες εκτροπής από τη νομιμότητα και συνταγματικότητα, οι πολίτες χρειάζεται να καταγράψουν και να συλλέξουν στοιχεία για τον κάθε αστυνομικό που επεμβαίνει για την εφαρμογή των μέτρων «κατά του κορονοϊού». Σκοπός δεν είναι βέβαια εκδίκηση προσωπικά κατά των αστυνομικών αλλά συλλογή και προστασία στοιχείων για κοινωνικό έλεγχο στον οποίο έχουν υποχρέωση να υπαχθούν και τον οποίον δέχονται κατά την διαβεβαίωση τους όταν αναλαμβάνουν υπηρεσία με την ιδιότητα του αστυνομικού.
Το πρώτο πράγμα που ζητάτε από έναν αστυνομικό που σάς κάνει έλεγχο είναι να σάς δώσει την ταυτότητα, ιδιότητα και υπηρεσία του, σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφο 2 του Προεδρικού Διατάγματος Π.Δ. 254/2004, Φ.Ε.Κ. 238/Α (http://www.astynomia.gr/images/stories/Attachment14238_KOD_FEK_238A_0312...), το οποίο επαναδιατύπωσε και έθεσε συγκεκριμένα όρια δράσης στην Αστυνομία και λογοδοσία της Αστυνομίας στους πολίτες, οι οποίοι είναι και η πηγή της εξουσίας που την εμπιστεύονται στους αστυνομικούς. Το Π.Δ. καθορίζει τις υποχρεώσεις κάθε αστυνομικού και υποχρεώνει κάθε αστυνομικό, μόλις κάνει παρέμβαση, το πρώτο πράγμα που έχει πειθαρχική υποχρέωση να κάνει είναι να γνωστοποιεί την ταυτότητά του ως αστυνομικού (όχι απαραίτητα το όνομα του αλλά οπωσδήποτε τουλάχιστον τον αριθμό του), την ιδιότητα του και την υπηρεσία στην οποία ανήκει. Αυτό σταθερά και παράνομα το αποφεύγουν οι αστυνομικοί.
Είναι στοιχείο πάρα πολύ σημαντικό και έχει πολλαπλή αξιοποίηση από τους πολίτες, διότι έχει υπαρξιακή σημασία για τον αστυνομικό: δεν υπάρχει ως αστυνομικός αν δεν ενεργοποιήσει την ιδιότητά του μέσω της ανακοίνωσης ταυτότητας, ιδιότητας, Υπηρεσίας. Το πρώτο πράγμα που σημαίνει αν οι αστυνομικοί αρνηθούν ή μιλήσουν απαξιωτικά ή προσβλητικά στους πολίτες είναι ότι δημιουργούν έδαφος για να αμφισβητήσετε την αστυνομική ιδιότητά τους για εκείνη τη στιγμή και για εκείνη την παρέμβασή τους. Δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε αστυνομική παρέμβαση (φυσικά ούτε έλεγχο) τότε διότι παρέβησαν τον θεμελιώδη κανονισμό ενεργοποίησης της αστυνομικής ιδιότητας.
Παλαιότερα κάθε αστυνομικός είχε τον αριθμό μητρώου του να εμφανίζεται πάνω στην στολή του, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ότι είναι αστυνομικός και να μπορεί να σημειώνει τον αριθμό και φυσικά να δυσκολεύει την αντιποίηση αρχής. Μόνο οι στρατιωτικοί εφαρμόζουν το νόμο και έχουν κεντημένο το όνομά τους στη στολή τους, οι αστυνομικοί γιατί δεν έχουν ούτε καν τον αριθμό τους; Ξέρουν ότι κάνουν «λαδιές» και δεν θέλουν ούτε τον αριθμό τους να ξέρουν οι πολίτες για έλεγχο; Η ΠΟΑΣΥ και ο Αρχηγός γιατί δεν απάντησαν στο ΑΚΚΕΛ για αυτό, εδώ και 11 μήνες; Το γεγονός ότι τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ότι κάποιοι αστυνομικοί θα έχουν τον αριθμό τους στο κράνος τους, δικαιώνει το ΑΚΚΕΛ που ζητούσε επαναφορά της ταυτοποίησης, δηλαδή εφαρμογή του νόμου.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποστηρίξουν οι αστυνομικοί ότι εκτελούν διαταγές για επιβολή των μέτρων. Μετά από την δικτατορία, όλοι οι ένστολοι και γενικά οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποχρέωση να ελέγχουν τη νομιμότητα των εντολών-διαταγών που δέχονται.
Το ΑΚΚΕΛ από τις αρχές Απριλίου 2020 ζήτησε από την ΠΟΑΣΥ (δεν μας έδωσε ακόμη αριθμό πρωτοκόλλου) και από τον Αρχηγό της Αστυνομίας (πολύ αργότερα έδωσαν αριθμ. πρωτοκ.: ΠΟΛ 2038572 21/9/2020) να εκτελέσουν έλεγχο νομιμότητας των διαταγών. Ενημέρωσε επίσης σχετικά ΟΛΕΣ τις περιφερειακές διοικήσεις της Αστυνομίας, συνεπώς ΟΛΟΙ οι αστυνομικοί είναι (ή οφείλουν να είναι) ενημερωμένοι για την υποχρέωσή τους να κάνουν νομικό έλεγχο (είτε ο καθένας, είτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είτε η ηγεσία της Αστυνομίας) στις διαταγές που λαμβάνουν για επιβολή των «μέτρων κατά του κορονοϊού». Περισσότερα μπορείτε να δείτε στα:
https://akkelparty.blogspot.com/2020/11/blog-post_0.html
https://akkelparty.blogspot.com/2020/08/blog-post_10.html
https://akkelparty.blogspot.com/2020/09/blog-post_42.html
https://akkelparty.blogspot.com/2020/12/blog-post_67.html
Ούτε η ΠΟΑΣΥ ούτε ο Αρχηγός έλεγξαν τη νομιμότητα και εδώ υπάρχει το θεμέλιο της παράνομης δράσης. Η αστυνομία επεμβαίνει κατά των πολιτών γνωρίζοντας ότι ενεργεί παράνομα και παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις τους από το Προεδρικό Διάταγμα του 2004. Οι ίδιοι οι πολίτες χρειάζεται να θέσουν τους αστυνομικούς προ των ευθυνών τους να σεβαστούν τον όρκο τους.
Άρθρο 7 - Διαβεβαίωση
Όταν ένας αστυνομικός αναλαμβάνει καθήκοντα δίνει την παρακάτω Διαβεβαίωση όπως αυτή έχει διατυπωθεί στο Άρθρο 7 του κώδικα δεοντολογίας με βάση το προεδρικό διάταγμα του 2004. Αυτή η Διαβεβαίωση ακυρώθηκε εμπράκτως και καταπατείται βάναυσα από τους αστυνομικούς όταν επιβάλλουν τα «μέτρα για τον κορονοϊό» δουλεύοντας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη:
"Διαβεβαιώ ότι γνώµονα της συµπεριφοράς µου αποτελεί ο σεβασµός της αξίας κάθε ανθρώπου και η προάσπιση των δικαιωµάτων του. Έχω την ύψιστη τιµή να υπηρετώ τον Ελληνικό Λαό, ασκώντας την αστυνοµική εξουσία που µου εµπιστεύεται, σύµφωνα µε το Σύνταγµα και τους Νόµους.
Αναλαµβάνω τις υποχρεώσεις και αποδέχοµαι τους κινδύνους του λειτουργήµατός µου και δηλώνω ότι εργάζοµαι µε αµεροληψία και δικαιοσύνη για το καλό της κοινωνίας. Προσπαθώ διαρκώς να βελτιώνω τη συµπεριφορά µου ως υπεύθυνος δηµόσιος λειτουργός, αποδέχοµαι τον κοινωνικό έλεγχο της δράσης µου και προσδοκώ την υποστήριξη των πολιτών".
Αυτό το ουσιαστικό Συμβόλαιο του κάθε αστυνομικού με τον κάθε Έλληνα πολίτη, αυτό που αποτελεί υπαρξιακό θεμέλιο του αστυνομικού και τον καθιστά αστυνομικό, σε κανένα σημείο δεν αναφέρει υποχρέωση εκτέλεσης διαταγών από άλλους αστυνομικούς ή πολιτικά πρόσωπα στην Αστυνομική ιεραρχία. Διαταγές εκτελούνται ΜΟΝΟ αν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τους συνταγματικούς νόμους. Μιλάει για προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων, υποχρέωση του αστυνομικού να δέχεται κοινωνικό έλεγχο (και εδώ εμπίπτει η διαδικασία ελέγχου της ταυτότητας, ιδιότητας και Υπηρεσίας που προαναφέραμε) καθώς και ότι για οτιδήποτε κάνει ο αστυνομικός προσδοκεί την υποστήριξη των πολιτών. Σε καμία περίπτωση ο αστυνομικός δεν λειτουργεί ως εργαλείο συμμόρφωσης των πολιτών η επιβολή της πειθαρχίας στους πολίτες. Οι πολίτες δεν συμμορφώνονται και δεν πειθαρχούν στους υπηρέτες τους, αστυνομικούς ή πολιτικούς. Μόνο χούντα απευθύνει έννοιες συμμόρφωσης και πειθαρχίας σε πολίτες που τους κρατάει αιχμαλώτους. Οι πολίτες να επιβάλλουν τη νομιμότητα στους αστυνομικούς.
Το ΑΚΚΕΛ θα επανέλθει με άμεσες και πρακτικές προτάσεις και με απλά έντυπα συμπλήρωσης στοιχείων αστυνομικών.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου