Δραματικό το κλίμα στην κοινωνία και μια κυβέρνηση να συνεχίζει ακάθεκτη το lockdown

Από τον Απρίλιο του 2020 η διαΝΕΟσις έχει ξεκινήσει έναν κύκλο πανελλαδικών ερευνών κοινής γνώμης, για να καταγράψει τις απόψεις και τις στάσεις των Ελλήνων μέσα στην πανδημία του νέου κορωνοϊού αλλά τα αποτελέσματα φαίνεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν της κυβέρνησης ή μάλλον για δικούς τους λόγους κάνουν πως δεν τα βλέπουν και συνεχίζουν τα περιοριστικά μέτρα ή να προτείνουν διπλές μάσκες!

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος και καθώς το φαινόμενο εξελισσόταν (καραντίνες ξεκινούσαν και τελείωναν, κύματα κορυφώνονταν κι υποχωρούσαν, εμβόλια ανακοινώνονταν και έρχονταν) καταγράφηκαν οι αλλαγές στη στάση των πολιτών απέναντι στην κρίση, και τις συνέπειες της πανδημίας στις ζωές τους.

Πλέον έχει περάσει ένας χρόνος. Στη νέα, την πέμπτη στη σειρά τέτοια έρευνα, που διεξήχθη και πάλι σε συνεργασία με τη Metron Analysis σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων ηλικίας 17 και άνω στις αρχές Μαρτίου 2021, χαρτογραφούμε μια εντελώς διαφορετική κοινωνία από αυτή που είδαμε στην αρχή της πανδημίας.

Η νεολαία στενάζει κάτω από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα καθώς βλέπει να έχουμε μπει στην δεύτερη χρονιά περιορισμών και να μην φαίνεται "φως στο τούνελ" και έτσι το μόνο που απομένει είναι να χάνονται τα κρίσιμα για την ζωή τους χρόνια.

Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση είναι πια το 46% με κυρίαρχη την ομάδα 17-24 που θεωρούν κατά 62,3% ότι πηγαίνουν προς την λάθος κατεύθυνση.

Οι προσδοκίες των Ελλήνων, πια, είναι εντελώς διαφορετικές από ό,τι ένα χρόνο πριν, όταν οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει μόνο λίγους μήνες. Πλέον η πλειοψηφία των Ελλήνων (54,4%) θεωρούν ότι η κανονικότητα θα επανέλθει από κάποια στιγμή μετά το 2021.

Τώρα το τι πιστεύουν στην κυβέρνηση μάλλον ζουν σε έναν άλλο κόσμο.
Στην ερώτηση για το αν η πανδημία είναι μια σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους, μόνο το 20% απαντούν πως όχι, πως “είναι μια συνηθισμένη, απλή ασθένεια” - το 76,9% τη θεωρούν σοβαρή απειλή.

Όσον αφορά την καθημερινότητα, καθώς από το Νοέμβριο και μετά η χώρα είναι σε μια σχετικά συνεχή “καραντίνα”, οι ζωές των πολιτών έχουν “παγώσει”. 7 στους 10 λένε ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει “πολύ” ή “πάρα πολύ” -στους νέους ηλικίας 17-24 είναι σχεδόν 9 στους 10.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications