«Το τρίτο κύμα του ιού θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου - Να ορίσουμε διαφορετικά την κανονικότητα - Έκρηξη της χρήσης ναρκωτικών μέσα στην καραντίνα»
O διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα κάνουμε πολλά χρόνια για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που είχαμε πριν ένα χρόνο και πως πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες.
Παράλληλα, τόνισε ότι η μείωση και η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα δεν έρχεται, αφού οι μετακινήσεις δεν έχουν περιοριστεί όσο θα έπρεπε.(πάλι οι πολίτες φταίνε;)
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά στην τηλεργασία αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποία όπως είπε «τα έχουμε υποτιμήσει».
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο δεν είναι τόσο το άνοιγμα της αγοράς που ευνοεί τη διασπορά του ιού, όσο το ότι δεν τηρούνται τα μέτρα σε άλλους χώρους, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς.
«Έχουμε φέρει τον ιό μέσα στην οικογένειά μας. Δεν μπορεί να γίνεται lockdown και να αυξάνεται η κινητικότητα. Είναι σαν να πάμε να τα βάλουμε με τη φύση. Η υπερκινητικότητα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός μεταδίδεται από τις επαφές, χρειάζεται αποφυγή συνωστισμού και επαφών», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ενοχοποιήσει κάποια πράγματα που δεν έπρεπε και δίνουμε σημασία σε κάποια άλλα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, το τρίτο κύμα του ιού θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα, πρέπει να την ορίσουμε διαφορετικά.
«Δεν πρόκειται να δούμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα που είχαμε πριν από έναν χρόνο, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να έχουμε στοχευμένα μέτρα».
Ο Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε ότι ο ιός τον επόμενο χρόνο μπορεί να μην είναι ο ίδιος και άρα τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά και σημείωσε ότι χρειάζεται επένδυση στην Υγεία ούτως ώστε να εξασφαλιστεί και η οικονομία.
«Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση και δεν πρέπει να μας ξεφύγει. Ούτε λόγος για χαλάρωση των μέτρων, αντιθέτως χρειάζεται αυστηροποίηση. Πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει πανδημική έκρηξη στην Αθήνα», είπε.
«Η επικινδυνότητα αν δεν έχουμε πετύχει την ανοσία στο 60% του πληθυσμού είναι μεγάλη. Οι συμπεριφορές ακόμη και των εμβολιασμένων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές», σημείωσε. «Ο μεγάλος μας φόβος είναι οι μεταλλάξεις, πρεπει να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες μέχρι να πετύχουμε την οριστική εκρίζωση του ιού».
Έκρηξη της χρήσης ναρκωτικών μέσα στην καραντίνα
Ο Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε και στην αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών που παρατηρήθηκε μέσα στην καραντίνα, η οποία παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αυξηθεί η διακίνηση ναρκωτικών και συγκεκριμένα κοκαΐνης, κάτι το οποίο είναι πιθανό να ευνοείται από την καραντίνα.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ψυχικής υγείας: «Είδαμε την αύξηση αγχωλυτικών και αντικαταθλιπτικών, τον Αύγουστο είχαμε τη χαμηλότερη χρήση και από τον Σεπτέμβριο είχαμε μια αύξηση συστηματική. Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα ψυχικής υγείας».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου