Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κανείς; Το κινεζικό βαθυσκάφος Fendouzhe έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε και πλησίασε το παγκόσμιο ρεκόρ της βαθύτερης κατάδυσης.
Στη διάρκεια πολύμηνης αποστολής στην περίφημη Τάφρο των Μαριανών στον δυτικό Ειρηνικό, όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο του κόσμου, το κινεζικό επανδρωμένο υποβρύχιο έφτασε στο αβυσσαλέο βάθος των 10.909 μέτρων, πιο βαθιά από το ύψος του Έβερεστ.
Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα China Daily, το Fendouzhe πραγματοποίησε ακόμα επτά καταδύσεις σε βάθος άνω των 10 χιλιομέτρων.
Δεν έσπασε όμως το παγκόσμιο ρεκόρ των 10,934 μέτρων που κατέχει από τον Ιούνιο ο περιπετειώδης ερευνητής Βίκτορ Βέσκοβο, σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness.
Το βαθυσκάφος Limiting Factor του Βέσκοβο καταδύθηκε δύο μέτρα βαθύτερα από το ελβετο-ιταλικό υποβρύχιο Trieste, το οποίο έγραψε ιστορία τον Ιανουάριο του 1960 φτάνοντας σε βάθος 10.912 μέτρα.
Πέρασαν δεκαετίες από το κατόρθωμα του Trieste μέχρι την επόμενη επίσκεψη στην Τάφρο των Μαριαννών το 2012, όταν ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον καταδύθηκε με μονοθέσιο σκάφος στα 10.908 μέτρα, ένα μέτρο λιγότερο από ό,τι το κινεζικό Fendouzhe.
Η κατάκτηση της Τάφρου είναι μια νέα πηγή εθνικής υπερηφάνειας για την Κίνα, η οποία εντάχθηκε το 2010 στο ολιγομελές κλαμπ των χωρών που διαθέτουν υποβρύχια με δυνατότητα κατάδυσης σε βάθη άνω των 3.500 μέτρων. Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία.
Στις τελευταίες καταδύσεις, το κινεζικό βαθυσκάφος συνέλλεξε ιζήματα, πετρώματα, βιολογικά δείγματα και άφθονο οπτικό υλικό, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί. Στα μεσοδιαστήματα των καταδύσεων, γράφει η China Daily, το πλήρωμα ξεκουραζόταν στο ερευνητικό σκάφος Tansuo-1, το οποίο «ξεπέρασε δυσκολίες όπως τυφώνες, βροχές και υψηλές θερμοκρασίες».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου