Διαφορετικά αναμένεται να είναι τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς ο εορτασμός θα πρέπει να είναι όχι απλά μετρημένος αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που θα επιλέξουμε να περάσουμε τις εορταστικές στιγμές αλλά κυριολεκτικά θα είμαστε κάτω από την απειλή ακόμα και... "εφόδων" της αστυνομίας στα σπίτια την ίδια στιγμή που οι εισηγήσεις των ειδικών προτείνουν παράταση 2-3 εβδομάδων στο υφιστάμενο lockdown.
Αυτό τόνισε άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αποφευχθούν οι συνάξεις στα σπίτια, καθώς είναι κρίσιμη η χρονική περίοδος, του δεύτερου κύματος κορωνοϊού που διανύουμε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, αναμένεται να μπει όριο στον αριθμό των ατόμων με τους οποίους θα περάσουμε το φετινό... ρεβεγιόν στο σπίτι μας, καθώς θα επιτρέπονται οκτώ ή εννιά άτομα.
Σε εγρήγορση αναμένεται να είναι και η Αστυνομία, προκειμένου να μπορεί να παρέμβει στις περιπτώσεις που κρίνονται απαραίτητες όπως για παράδειγμα μαζώξεις τύπου πάρτι με δυνατή μουσική και συνωστισμό. Οι Αρχές θα παρεμβαίνουν έπειτα από καταγγελίες, και υπάρχει ακόμα και περίπτωση εμπλοκής και του Εισαγγελέα.
Έκκληση στους πολίτες για υπομονή και επιπλέον προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status fm.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν οι συνάξεις στα σπίτια και πως θα επιτραπεί «μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές».
«Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε κ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας για τη συμμόρφωση στα μέτρα των ειδικών, ως το κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.
ι εισηγήσεις των ειδικών βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της χαλάρωσης των μέτρων, προτείνοντας παράταση 2-3 εβδομάδων στο υφιστάμενο lockdown.
14 Δεκεμβρίου και βλέπουμε…
Υπενθυμίζοντας από πλευράς του ότι «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις», ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων, με το σκεπτικό ότι «το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000».
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γώγος γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην εορταστική κανονικότητα, αλλά εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί πριν τις 14 Δεκεμβρίου.
Ακόμη πιο μακριά τοποθέτησε την αφετηρία της επαναφοράς στην καθημερινότητα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μεταφέροντας την όποια συζήτηση στις τελευταίες σελίδες στο ημερολόγιο του μήνα Δεκέμβρη. Διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη, ο κ. Σύψας ζήτησε η παράταση του lockdown να διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου (δημιουργώντας εφεδρείες στο ΕΣΥ), αν και θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης του την 14η Δεκεμβρίου.
Ανεξαιρέτως της τελικής ημερομηνίας που θα επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου κατόπιν των εισηγήσεων των επιστημόνων, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως φέτος θα κυλήσουν εντελώς διαφορετικά οι γιορτές, καθώς «Χριστούγεννα μόνοι μας, καμία οικογένεια γύρω μας» ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο κ. Σύψας, καταλήγοντας ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Δεδομένου, μάλιστα, του αριθμού των κρουσμάτων, «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου» επισήμανε ο καθηγητής.
Ζέρβας: Κατά της άρσης του lockdown
«Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως Δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα, αν δεν είναι εξασφαλισμένες η υγεία των κατοίκων και η επόμενη ημέρα της πόλης. Άρα οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας -η αναζωπύρωση όπως λένε οι γιατροί- άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο. Για τον λόγο αυτό είμαι προσωπικά κατά του ανοίγματος των σχολείων. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα».
Επιπλέον, ο κ. Ζέρβας πρότεινε την τοποθέτηση ενός Εντεταλμένου Συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας, «ο οποίος θα συντονίζει το τόσο δύσκολο έργο που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη μας, η Κεντρική Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα», καθώς η αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων εξελίσσεται σταθερά, αλλά αργά.
Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν τη Θεσσαλονίκη στη δύσκολη, αυτή κατάσταση, μιλώντας στο Θέμα 104,6, ο Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, επισήμανε πως «χαλαρώσουμε μηδενός εξαιρουμένου. Άρχισαν τα φοιτητικά πάρτι, τα πάρτι στα Λαδάδικα, οι πανηγυρισμοί των φιλάθλων, οπαδών, διάφορα happenings, τα οποία κορύφωσαν το πρόβλημα», ενώ κρίσιμο για την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων αποδείχθηκε το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου, καθώς «πήγαν όλοι οι θεσσαλονικείς εκδρομή είτε στη Χαλκιδική είτε στους γειτονικούς νομούς είτε πιο κάτω στο Πήλιο με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον κορωνοϊό και σε άλλες περιοχές» σημείωσε ο κ. Καράογλου.
1 comment
Περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που αυτοκτόνησαν στην Ιαπωνία, από αυτούς που πέθαναν από κορωνοϊό.
Μόνον τον Οκτώβριο οι αυτοκτονίες ήταν 2.153 με σύνολο όλο το 2020 περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έδωσαν τέλος στην ζωή τους!
Οι νεκροί από κορωνοϊό είναι όλο το 2020 λιγότεροι από 2.000!
https://www.foxnews.com/world/more-people-died-of-suicide-in-japan-in-one-month-than-the-entire-coronavirus-pandemic
Ευτυχώς τα μέτρα που παίρνουν είναι για το "καλό" μας!
Δημοσίευση σχολίου