Αν και η καταμέτρηση συνεχίζεται, οι Ρεπουμπλικανοί και ο πρόεδρος Τραμπ είναι σίγουροι ότι έχουν επικρατήσει στις αμερικανικές εκλογές και αν χρειαστεί θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσουν τη διαδικασία καταμέτρησης, θέτοντας εκ των προτέρων υπό αμφισβήτηση οποιαδήποτε «περίεργη» αλλαγή υπάρξει στα εκλογικά αποτελέσματα Πολιτειών στις οποίες η διαφορά του Ν.Τραμπ έναντι του Τ.Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη για να καλυφθεί ακόμα και από τις επιστολικές ψήφους.

Η εγκυρότητα των επιστολικών ψήφων είναι μεγάλο ζήτημα καθώς υπάρχει ένα παγκόσμιο προηγούμενο ακύρωσης προεδρικών εκλογών, το 2016 στην Αυστρία.

Τότε ήταν αντιμέτωποι ο τότε αντιπρόεδρος του Κόμματος των Ελευθέρων, ο 46χρονος Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος στον ακυρωμένο, από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου είχε ηττηθεί οριακά με 49,7% από τον υποστηριζόμενο από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν (50,3%), στη νίκη του οποίου καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι επιστολικές ψήφοι εξασφαλίζοντας του ένα προβάδισμα σχεδόν 31.000 ψήφων στο τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό, προσβλήθηκε από την αυστριακή δεξιά, η οποία επικαλούμενη σφάλματα και παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων είχε προσφύγει στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο με απόφαση του ακύρωσε το αποτέλεσμα, ζητώντας επανάληψη της όλης εκλογικής διαδικασίας.

Δέχτηκε δηλαδή ότι υπήρξε «αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος».

Αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο Τραμπ και το επιτελείο του δεν μπορούν να προσφύγουν κατευθείαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλά σε άλλα κατώτερα, προηγουμένως.

Αυτό όμως δεν είναι καθόλου αλήθεια, διότι οι εκλογές του 2000, κρίθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στις προεδρικές εκλογές του 2000, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Αλ Γκορ κέρδισε την λαϊκή ψήφο με διαφορά περισσόοτερων από 500.000 ψήφων.

Όμως, τελικά έχασε στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο υπέρ του Ρεπουμπλικανού Τζωρτζ Γ. Μπους όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών διευθέτησε την νομική αμφιβολία για την επανακαταμέτρηση των ψήφων στην εκλογή της Φλόριντα με ψήφους 5-4 υπέρ του ΜπουςΉταν η μόνη φορά στην ιστορία που το Ανώτατο Δικαστήριο καθόρισε το αποτέλεσμα μιας προεδρικής αναμέτρησης.

Για την ιστορία να πούμε πως ο Τζωρτζ Γ.Μπους Τζούνιορ, κέρδισε την Φλόριντα για 537 ψήφους! Δηλαδή κυβέρνηση τις ΗΠΑ με 537 ψήφους παραπάνω σε μια πολιτεία.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα ακολουθήσει μια επιθετική στρατηγική με το επιτελείο των δικηγόρων του σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την καταμέτρηση στην Πενσιλβάνια επιστολικών ψήφων που ταχυδρομήθηκαν μέχρι τη μέρα των εκλογών και θα φθάσουν στις εκλογικές επιτροπές εντός τριών ημερών μετά τις εκλογές.

Καμία άλλη πολιτεία δεν παρακολουθείται τόσο στενά από τα κομματικά επιτελεία. Και υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατέθεσαν ήδη διπλή προσφυγή στο δικαστήριο, τόσο στο πολιτειακό όσο και το ομοσπονδιακό, θέλοντας να μπλοκάρουν την απόφαση πολλών κομητειών της Πενσιλβάνια να επιτρέψουν στους ψηφοφόρους τους να διορθώσουν λάθη στις επιστολικές ψήφους, όπως η μη συμπερίληψη υπογραφής, που τις καθιστούν άκυρες.

Δηλαδή να «διορθώσουν κατόπιν εορτής».

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε την περασμένη βδομάδα το πολιτειακό σχέδιο, εκλογικές αρχές ωστόσο και κάποιοι πολιτειακοί δικαστές έχουν αντίθετη γνώμη.

Χαρακτηριστικό εδώ είναι το γεγονός ότι η εκλογική επιτροπή της Πενσιλβάνια έχει ήδη σταματήσει να καταμετρά τις ψήφους που έφτασαν μετά τις 3 Νοεμβρίου, όπως θέλουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Χιλιάδες ακόμα ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν στην Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν και άλλες τόσες είναι οι επιστολικές ψήφοι, αν και εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και λαβυρινθώδη.

Αυτό από μόνο είναι ένα ζήτημα. Πως γίνεται να μετρούνται ψήφοι, όταν είναι ήδη γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών και άρα αφήνονται υπόνοιες ότι θα προσμετρηθούν «βολικά» προς ενίσχυση του Τ.Μπάιντεν; Γιατί όλοι γνωρίζουν πως επιστολικές ψήφους απέστειλαν οι Δημοκρατικοί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν αυτοπροσώπως.

Το θέμα αυτό μπορεί να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ειδικά αφού οι ψήφοι αυτές μπορεί να κρίνουν την έκβαση της μάχης στη συγκεκριμένη πολιτεία και ενδεχομένως και στις ΗΠΑ.

Την τριήμερη παράταση είχε εγκρίνει το ύπατο δικαστήριο στην Πενσιλβάνια, και το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να μπλοκάρει την απόφαση, αν και αρκετοί συντηρητικοί δικαστές άφησαν να εννοηθεί ότι ίσως ασχοληθούν με το θέμα αυτό μετά τις εκλογές.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή απόφαση» την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναμειχθεί και είχε προαναγγείλει ότι μόλις κλείσουν οι κάλπες «θα πάμε εκεί με τους δικηγόρους μας».

Το νομικό ζήτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον η παράταση στην παραλαβή των επιστολικών ψήφων, που διέταξε το ύπατο δικαστήριο στην Πενσιλβάνια βάσει του συντάγματος της Πολιτείας για την προστασία του δικαιώματος ψήφου των εκλογέων, παραβιάζει το Αμερικανικό Σύνταγμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι το Αμερικανικό Σύνταγμα αναγνωρίζει στα πολιτειακά κοινοβούλια και όχι στα τοπικά δικαστήρια την αρμοδιότητα να αποφασίζουν σχετικά με το πώς θα κατανέμονται οι ψήφοι των εκλεκτόρων, περιλαμβανομένου και του κατά πόσον μπορούν να καταμετρηθούν επιστολικές ψήφοι, που έφθασαν στις εφορευτικές επιτροπές μετά τη μέρα των εκλογών.

Περίπου 20 Πολιτείες επιτρέπουν την καθυστερημένη άφιξη επιστολικών ψήφων, εφόσον ταχυδρομήθηκαν εγκαίρως, αλλά η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή στην Πενσιλβάνια το αρνήθηκε παρά την τεράστια αύξηση φέτος του αριθμού των επιστολικών ψήφων υποτίθεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ανάλογες παρατάσεις στην παραλαβή των ψηφοδελτίων κατέληξαν σε δικαστικές μάχες στη Μινεσότα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Το επιτελείο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδεις» και «πρωτοφανείς» τις δηλώσεις του Τραμπ.

«Εάν ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο δικαστήριο για να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες έτοιμες να αντισταθούν στην απόπειρα αυτή», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της καμπάνιας του Μπάιντεν, Τζεν Ο΄Μάλεϊ Ντίλον.

Η ουσία είναι πως αν υπάρχει μια πιθανότητα «αλλοίωσης εκλογικού αποτελέσματος» αυτή είναι εφικτή με την επιστολική ψήφο.

Αυτό αποδείχτηκε στην περίπτωση της Αυστρίας η οποία είναι μια από τις κατεξοχήν σοβαρές χώρες σε ότι αφορά τις εκλογικές διαδικασίες. Σίγουρα η αυστριακή Δημοκρατία θεωρείται πρότυπο ως προς την λειτουργία της, δεν είναι χώρα της Αφρικής...

Κι όμως ακόμα και εκεί υπήρξε νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος και δεν το λέμε εμείς αλλά το είπε το αυστριακό Ανώτατο Δικαστήριο.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications