Γνωρίζατε ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε μια μυστικιστική εμπειρία μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας; Όταν μερικοί από τους πιο έμπιστους άνδρες του ρώτησαν τον Ναπολέοντα τι είχε συμβεί στο εσωτερικό της Πυραμίδας, ο Ναπολέων απάντησε: «Ακόμη και αν σας πω, δεν θα με πίστευε κανένας σας».

Λέγεται ότι μια νύχτα του Αυγούστου το 1799 άλλαξε η πορεία της παγκόσμιας ιστορίας, καθώς ο Ναπολέων Βαναπάρτης ήταν μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, βιώνοντας ένα μυστικό που θα μετέβαλλε για πάντα τη μοίρα του Ναπολέοντα.

Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, θα διαπιστώσουμε ότι το καλοκαίρι του 1798, περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες Γάλλοι στρατιώτες ήρθαν στην Αίγυπτο υπό τη διοίκηση του στρατηγού Βοναπάρτη.

Η επίσημη αποστολή του ήταν να απελευθερώσει τη χώρα του Νείλου από τρεις αιώνες τουρκικής κυριαρχίας και, παρεμπιπτόντως, να εμποδίσει την ελεύθερη πλοήγηση των αγγλικών πλοίων στις ανατολικές αποικίες τους.

Ο νεαρός Ναπολέων, όμως, έκανε κάτι που δεν έκανε ποτέ άλλο πρόσωπο: πήρε μαζί του πάνω από εκατό μελετητές από όλους τους κλάδους για να μελετήσει, να γράψει και να αντιγράψει όσα μπορούσαν από τη γη των Φαραώ.

Έχουν ανοίξει ναοί, τάφοι, μούμιες, σήραγγες, πλούσιοι θησαυροί και ιερές πυραμίδες, αποκαλύπτοντας στον κόσμο μια συναρπαστική ιστορία.

Στην πραγματικότητα, η αποστολή του Ναπολέοντα ήταν τόσο στρατιωτική όσο και επιστημονική.
Δηλαδή η ευρωπαϊκή ήπειρος ανακαλύπτει εκ νέου τους χαμένους θησαυρούς της αρχαίας Αιγύπτου και, τότε βρήκε ακόμη ένα κλειδί που επέτρεψε σε ολόκληρο τον κόσμο να καταλάβει τι έχουν γράψει οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πριν από χιλιάδες χρόνια.

Δεδομένου ότι ένας από τους στρατιώτες του Ναπολέοντα, ενώ σκάβει μια τάφρο γύρω από το μεσαιωνικό φρούριο του Ράχιν, βρήκε τυχαία ένα από τα σημαντικότερα αρχαία αιγυπτιακά αντικείμενα στην ιστορία:
Την πέτρινη Rosetta που βοήθησε τους μελετητές να αποκρυπτογραφήσουν τελικά τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά.

Η στήλη της Rosetta γράφτηκε σε τρεις εκδόσεις: ιερογλυφική, δημοτική και ελληνική. Από τα ελληνικά γραπτά, οι ερευνητές ήταν τελικά σε θέση να βρουν μια ισοτιμία σε ιερογλυφικά και να δημιουργήσουν ένα είδος κώδικα για να διαβάσουν αρχαία αιγυπτιακά κείμενα.
Ωστόσο, η εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο εξυπηρετούσε επίσης μια πνευματική αναζήτηση στη γη που είχε διαταράξει τη φαντασία μεγάλων ιστορικών μορφών.

Όπως και πολλούς από τους συγχρόνους του, ο Ναπολέοντας προσελκύστηκε από τον ανατολίτικο εξωτισμό και είχε διαβάσει ένα πολύ δημοφιλές έργο μέχρι τότε “το ταξίδι στην Αίγυπτο και τη Συρία” του Κωνσταντίνου Βόλνι, το οποίο δημοσιεύθηκε το 1787 και το οποίο αναφέρει πολλά μυστήρια των πολιτισμών της περιοχής .

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Ναπολέοντας ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους και αντιμετώπισε τον τουρκικό στρατό και, παρεμπιπτόντως, έμεινε για μια νύχτα στη Ναζαρέτ. Το ταξίδι αυτό έγινε στις 14 Απριλίου 1799.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, τον Αύγουστο, ο Ναπολέων επέστρεψε στο Κάιρο όταν αποφάσισε να κοιμηθεί μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Συνοδεύτηκε στο Επιμελητήριο του Βασιλιά, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν δύσκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση.

Ο θάλαμος του Βασιλιά βρίσκεται εντός της Πυραμίδας και είναι ένα ορθογώνιο δωμάτιο μήκους περίπου 10 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων σχηματιζόμενο από πλάκες από γρανίτη, τοίχους και ομαλή οροφή, εντελώς χωρίς διακοσμητικά στοιχεία και περιέχει μόνο την σαρκοφάγο.

Ο Μεγάλος Ναπολέοντας πέρασε περίπου επτά ώρες μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα και μόλις την αυγή «βγήκε από την πυραμίδα» χλωμόε και φοβισμένος.

Όταν μερικοί από τους πιο έμπιστους άνδρες του ρώτησαν τον Ναπολέοντα τι είχε συμβεί στο εσωτερικό της Πυραμίδας, ο Ναπολέων απάντησε: «Ακόμη και αν σας πω, δεν θα με πίστευε κανένας σας».

Πιστεύεται ότι η νύχτα που ο Ναπολέων πέρασε μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα άλλαξε τη ζωή του για πάντα.
Ο Ναπολέων επέστρεψε στη Γαλλία νίκησε πολιτικά και πέτυχε μεγάλες νίκες τους επόμενους μήνες. Καταφερνοντας να τερματίσει την κυβέρνηση της Γαλλικής Επανάστασης.

Είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με τον Peter Tompkins ο Ναπολέων μιμούνται τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήθελε να μείνει μόνος του στην αίθουσα του βασιλιά και, να περάσει μια νύχτα στο βασιλικό θάλαμο αναζητώντας ίσως ένα μεγαλύτερο σκοπό.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications