H ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak με αφορμή τη νέα εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis προχώρησε σε δημοσίευση άρθρου με τίτλο «Το Oruc Reis επέστρεψε στο καθήκον:
Περιμένουμε καλά νέα» και το οποίο αποκαλύπτει ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.Το δημοσίευμα αναφέρει πως το Oruc Reis κινείται νότια του Καστελόριζου, μαζί με τα βοηθητικά πλοία Αταμάν και Τζέγκινζχαν, «ακτινογραφώντας» με ακτίνες Χ, τη θαλάσσια περιοχή και επιτελώντας ένα σημαντικό έργο στον τομέα των σεισμικών ερευνών για την Τουρκία.
Εν ολίγοις το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες. Άλλωστε όπως ήδη είναι γνωστό το Oruc Reis πλέει με ταχύτητα τεσσάρων κόμβων αυτή την στιγμή που αποτελεί, ταχύτητα ερευνών.
Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσαλίκ δήλωσε πως: «Αναμένουμε καλά νέα από το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο» εννοώντας τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.
Νωρίτερα με μία εμπρηστική του ανάρτησή του στο Twitter, ο Τσελίκ είχε προειδοποιήσει πως: «Δεν κάνουμε παραχωρήσεις σε όσους επιδιώκουν την επιβολή», αφήνοντας αιχμές για την Ελλάδα, τονίζοντας προκλητικά τη συνέχιση των ερευνών του Ορούτς Ρέϊς στο πλαίσιο προώθηση της νέο-οθωμανικης ιδέας της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».
Έγραψε συγκεκριμένα: «Στο θέμα της προστασίας των εδαφών μας, της Γαλάζιας Πατρίδας μας και των αιθέρων μας είμαστε το πιο αποφασισμένο έθνος. Όσοι θέλουν να διαπραγματευτούν είμαστε το καλύτερο κράτος για να διεξάγει κάποιος διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν κάνουμε παραχωρήσεις σε όσους επιδιώκουν την επιβολή. Στο πλαίσιο αυτών των αρχών λέμε "ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο"».
To τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε χθες σε μια άκρως προκλητική ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει πως το Oruc Reis κάνει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, καθώς η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Το Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη δήλωσή του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιτίθεται στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτή η αντίρρηση βασίζεται στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί στο κοινό από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.
Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις.
Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, θα θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπουν σε ειλικρινή διάλογος μαζί μας, και συγκεκριμένα σε διερευνητικές συνομιλίες.»
>
0 comments
Δημοσίευση σχολίου