Oι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις με ΙΧ από νομό σε νομό και από πόλεις σε πόλεις στα επίπεδα 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου), δηλαδή στις «πορτοκαλί» και στις «κόκκινες» θα είναι μέσα στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι ένα άλλο βασικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών που είναι η ελευθερία να πηγαίνει όπου θέλει (το όποτε θέλει έχει καταργηθεί νωρίτερα), καταργείται και αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα σενάρια που ακούγονται, ο στόχος είναι να σταματήσει το φαινόμενο των μετακινήσεων για λόγους διασκέδασης από περιοχές που είναι στο πορτοκαλί σε περιοχές που βρίσκονται στο κίτρινο ή και στο πράσινο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα από νομό σε νομό, όπως για παράδειγμα αν έφευγαν κάποιοι από την Αττική και πήγαιναν για φαγητό ή για ποτό στη Χαλκίδα στην Εύβοια ή από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική ή από την Πάτρα στη Ναύπακτο.

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα μειώσει και τις μετακινήσεις

Όπως είπε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, δεν είναι μόνο η μετακίνηση από δήμο σε δήμο αλλά και από πόλη σε πόλη, αφού δεν είναι παντού ίδιο το ιικό φορτίο.

Πρόσθεσε όμως ότι η επιτροπή δεν έχει προτείνει ένα γενικό lockdown, αφού θεωρεί πως με την ελάττωση της κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ δεν θα μπορεί να μετακινηθεί ο κόσμος ούτε σε όμορους νομούς.

Μέσα στην ημέρα θα επιτρέπεται η μετακίνηση τις πρωινές ώρες που κυρίως είναι για δουλειές. Ωστόσο, το αν θα υπάρξει απλώς απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00 ή καθολική απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Η πρόταση για τους φοιτητές

Ένα ακόμα μέτρο που έχει να κάνει με τη μετακίνηση είναι και το ζήτημα της κινητικότητας φοιτητών. Όπως είπε και ο καθηγητής Γώγος, μία πρόταση είναι να σταματήσουν να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις και σε άλλες περιοχές. Δηλαδή να μείνουν σπίτι και να κάνουν τηλεκπαίδευση, καθώς πολλοί από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί. Να γίνονται μόνο τα απαραίτητα, όπως τα εργαστήρια.

Φυσικά όλα αυτά που προτείνουν είναι ανεδαφικά και δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Δηλαδή ο ιός κολλάει στην αίθουσα διδασκαλίας αλλά δεν κολλάει στην τάξη;

Ο ιός αλλάζει ωράριο και πλέον δεν κολλάει μέχρι τις 9 το βράδυ και κολλάει αμέσως μετά; Την όποια διασκέδαση είχε απομείνει ήθελαν να κτυπήσουν; Και τότε γιατί δεν τα κλείνουν τα καταστήματα της εστίασης ολοκληρωτικά; Μήπως γιατί τότε θα πρέπει να τους δοθούν αποζημιώσεις;

Τώρα υποτίθεται ότι δουλεύουν, αλλά υποτιθεται...

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications