Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, τόνισε πως «νομίζω ότι αυτό το βήμα το οποίο έχει προαναγγελθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βελτιώσει το κακό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις σχέσεις της Τουρκίας και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι ανακοινώσεις τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι τοποθετήσεις από την πλευρά της UNESCO, οι τοποθετήσεις από τις βασικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι παρεμβάσεις του συμβουλίου της Ευρώπης, όλων των διεθνών οργανισμών που λένε ότι αυτό το μνημείο πρέπει να μείνει ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που να ενώνει αντί να χωρίζει, που θα πρέπει να συνδυάζει και την ιστορική του κληρονομιά ως το μνημείο της χριστιανοσύνης και του ορθόδοξου δόγματος όπως επίσης και ένα μνημείο από την οθωμανική περίοδο, νομίζω ότι θα πρέπει να εισακουστούν με σοβαρότητα από την Άγκυρα. Αν ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να κάνει αυτή την κίνηση θα σημαίνει ότι θα έχει αποφασίσει να μετατραπεί πλέον σε ένα κράτος που βρίσκεται στην περιφέρεια και όχι στην καρδιά της Ευρώπης όπως ο ίδιος θέλει να λέει», συμπλήρωσε.
“Αν λοιπόν κάνει αυτή την κίνηση που δείχνει ότι επιστρέφει σε ένα οθωμανικό παρελθόν με ισχυρότατο συμβολισμό ουσιαστικά θα έχει στείλει και ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι ‘δεν ενδιαφέρομαι να συνεχίσω να είμαι ο υπερασπιστής των αξιών της Ευρώπης σε αυτή την περιοχή του κόσμου, αλλά μετατρέπομαι σε μία ισλαμική δημοκρατία με ότι σημαίνει αυτό’. Νομίζω ότι το ρίσκο είναι πάρα πολύ μεγάλο πολιτικά για την Τουρκία. Θεωρώ ότι αυτή η κίνηση θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα και δυναμική από ό,τι έχουμε δει. Στο τέλος της ημέρας θα σας πω ότι η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα τολμήσει να το κάνει”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε:
“Με την Τουρκία μπορούμε να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και των οικονομικών ζωνών. Αυτό που δεν μπορούμε να συζητήσουμε και το έχουμε καταστήσει σαφές είναι ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό ούτε δικαιούμαστε, ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε, ούτε σε καμία περίπτωση η ιστορική μας κληρονομιά μας το επιτρέπει. Όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καθίσει σε ένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διάθεση να βρει μία συνολική λύση με την Τουρκία γελιούνται αν νομίζουν ότι θα συζητήσουμε σε αυτό το πλαίσιο θέματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας”.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου