Νέες επενδύσεις που θα τριπλασιάσουν τη δυναμικότητα αλλά θα παρέχουν και την πρώτη ύλη για την παραγωγή ιατρικών μασκών προωθεί η Larissa Face Cover των επιχειρηματιών Τσερέπα-Νταβέλη. Μέτοχος με 5% και ο μεγαλομέτοχος της Chipita.
Στην πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ιατρικών μασκών στην Ευρώπη, η οποία δημιουργήθηκε στη Λάρισα, επενδύει και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μεγαλομέτοχος της Chipita και της Nίκας.
Ειδικότερα, απέκτησε ποσοστό της τάξης του 5% στην εταιρεία Larissa Face Cover, η οποία ιδρύθηκε εκτάκτως μέσα στην πανδημία από τους επιχειρηματίες Γιάννη Τσερέπα (βασικό μέτοχο και πρόεδρο της βιομηχανίας πλαστικών Lariplast) και Αχιλλέα Νταβέλη (βασικό μέτοχο και επικεφαλής της Animus, ιατρικού κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας που εδρεύει επίσης στη Λάρισα), οι οποίοι διατηρούν το 95% της νέας εταιρείας.
Στην παραγωγική μονάδα που στήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ τον Μάρτιο του 2020, υλοποιείται νέα επένδυση της τάξη των 11,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητά της έως το τέλος του καλοκαιριού.
Στόχος είναι να παράγει 60 εκατομμύρια μάσκες μηνιαίως από 18 εκατομμύρια που παράγει σήμερα. Στον επενδυτικό σχεδιασμό ωστόσο περιλαμβάνεται και εγκατάσταση παραγωγής πρώτης ύλης (της ειδικής επίστρωσης που αποτελεί το φίλτρο των μασκών), καθιστώντας την έτσι πλήρως καθετοποιημένη.
Υπενθυμίζεται ότι η Larissa Face Cover είχε συνάψει στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τα Πλαστικά ΘράκηςΠΛΑΘ -0,21%, για την προμήθεια πρώτων υλών από το εργοστάσιο της δεύτερης στη Σκωτία, ενώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών παραγωγής εισήγαγε πρώτη ύλη και από άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Στην παρούσα φάση, η βιομηχανία εξάγει το 50% της παραγωγής μασκών (οι οποίες είναι πιστοποιημένου επιπέδου για κάλυψη κατά 98%) και διαθέτει το άλλο μισό μέρος της παραγωγής στην εγχώρια αγορά. Η διοίκησή της εκτιμά ότι μετά την αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας θα εξάγει το 80% της παραγωγής της.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της LFC, η χρήση ιατρικής μάσκας στην Ελλάδα κινείται μόλις στο 15% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, γεγονός που αφήνει περιθώρια υψηλότερων πωλήσεων όσο η πανδημία εξαπλώνεται, ωστόσο, βασική στόχευση της βιομηχανίας -πέραν της τροφοδοσίας των εγχώριων αναγκών- είναι οι εξαγωγές των προϊόντων.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου