Η καραντίνα που διατάχθηκε με αφορμή τον κορωνοϊό, όπως όλα δείχνουν, έφερε την ολική καταστροφή στην οικονομία της Ισπανίας, καθώς αρκετοί ήταν οι πολίτες οι οποίοι σχημάτισαν ουρές στην εργατική συνοικία Αλούτσε, προκειμένου να παραλάβουν τσάντες με είδη πρώτης ανάγκης αρχίζοντας να βλέπουμε εικόνες που πριν λίγες ημέρες είχαμε συναντήσει στην Γαλλία αλλά και στην... Γενεύη της Ελβετίας.
Μια τοπική οργάνωση αλληλεγγύης είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας τράπεζας τροφίμων, με τους εθελοντές της να μοιράζουν φαγητό και άλλα αναγκαία αγαθά. Περίπου 800 οικογένειες έλαβαν βοήθεια αυτό το Σαββατοκύριακο, έγινε γνωστό από την οργάνωση Aluche Neighbourhood Association.
«Ο γιος μου είναι ανάπηρος. Εγώ δεν έχω εργαστεί εδώ και μήνες. Οικονομικά, ζούμε μια καταστροφή», λέει η Ιλιάνα, οικιακή βοηθός που ήρθε να ζήσει στην Ισπανία από τη Ρουμανία.
Ο Ράφαελ Πάε έφθασε νωρίτερα αυτή τη χρονιά στην Ισπανία από τη Βενεζουέλα και δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά.
«Μία εβδομάδα αφότου έφθασα, η πανδημία ξεκίνησε και δεν μπόρεσα να βρω δουλειά» αφηγείται στο Reuters.
Η Ισπανία είναι από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από τη νόσο COVID-19, με 230.698 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 27.563 θανάτους. Οι προσπάθειες που κατέβαλε για να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού οδήγησαν στην «παράλυση» της οικονομίας με τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που εξαρτώνται από τα επιδόματα να εκτοξεύεται στα 5,2 εκατομμύρια.
Στη Λα Μίνα, μία από τις φτωχότερες περιοχές στη Βαρκελώνη, πολλές οικογένειες ζουν από το υπαίθριο εμπόριο, όμως τα όποια έσοδά τους εξανεμίστηκαν λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε στη χώρα.
«Πολλές οικογένειες εδώ ζουν μέρα με την ημέρα. Πολλοί εξαρτώνται από τις δωρεές» αναφέρει στι Ρόιτερς η 28χρονη φοροτεχνικός Σουζάνα Μαρτίνεθ Ερέδια, που ζει στη γειτονιά.
Ισπανία όπως Γαλλία και Ελβετία
Θυμίζουμε ότι εικόνες με ουρές για ένα πιάτο φαγητό είδαμε στην Γαλλία όταν φοιτητές σε πανεπιστήμια της Γαλλίας καταφέρνουν και επιζούν με τρόφιμα που τους προσφέρουν δωρεάν οι αρχές, καθώς δίνουν μάχη να αντεπεξέλθουν στα έξοδα διαβίωσης λόγω της καραντίνας που τους έχει αφήσει χωρίς δουλειά αλλά και στην Γενεύη όταν περίπου χίλια άτομα είχαν σχηματίσει ουρά ενός χιλιομέτρου έξω από παγοδρόμιο της πόλης, όπου διανέμονται δωρεάν τρόφιμα.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοινώνει ότι μπορεί να συνεχιστούν τα μέτρα και ο κόσμος βρίσκεται να είναι αντιμέτωπος με την εξαθλίωση και την φτώχεια.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου