Το βαθυσκάφος Vityaz έφτασε στη βαθύτερη περιοχή του πλανήτη, τοποθετώντας ένα ενθύμιο για τα 75 χρόνια από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Σε βάθος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων βρέθηκε ένα αυτόνομο ρωσικό drone, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό -που εντοπίζεται ως το βαθύτερο σημείο της θάλασσας-, όπου μετέφερε και ένα αντικείμενο σαν σημαδούρα, προς τιμήν της Ημέρας της Νίκης, ώστε να ταλαντεύεται για πάντα στα βάθη του ωκεανού.
Το βαθύτερο σημείο έχει καταγραφεί στα 10.028 μέτρα, σύμφωνα με το Ρωσικό Ίδρυμα για Εξελιγμένα Ερευνητικά Προγράμματα, ένας οργανισμός άμυνας που χρηματοδότησε και τη δημιουργία του drone.
Το βαθυσκάφος θα μπορούσε να είχε φτάσει βαθύτερα, αν επρόκειτο να βυθιστεί στο Challenger Deep, το πιο βαθύ σημείο της τάφρου, το οποίο έχει υπολογιστεί πως απέχει από την επιφάνεια της θάλασσας 11 χιλιόμετρα, αλλά η ομάδα επέλεξε ένα σημείο όπου θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πιο πολλούς ελιγμούς.
Το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό, καθώς μόλις μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα μη επανδρωμένα βαθυσκάφη που έχουν φτάσει σε βάθη μεγαλύτερα των 10 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων του ιαπωνικού Kaiko και ABISMO, του κινέζικου Haidoy-1 και το αμερικανικό Nereus.
Το ρωσικό ρομποτικό σκάφος Vityaza ωστόσο ξεχωρίζει, καθώς δεν είναι ένα παραδοσιακό τηλεμεταχειριζόμενο όχημα, αλλά ένα πλήρες αυτόνομο drone για βαθιά νερά.
Η αποστολή αποτελεί μέρος των θαλάσσιων δοκιμών του νέου ρωσικού σκάφους, ώστε να δοκιμαστούν οι δυνατότητές του. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως μπορεί να λειτουργήσει κάτω από επίπεδα πίεσης που εντοπίζονται σε βάθη 12 χιλιομέτρων, αν ένα τέτοιο σημείο θα μπορούσε να εντοπιστεί στον πλανήτη.
Ο ηλεκτρονικός του εγκέφαλος χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσει και να αποφεύγει εμπόδια σε περιορισμένους χώρους. Οι στρατιωτικές δυνατότητες ενός τέτοιου σκάφους αποτελούν ένα καυτό πεδίο συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης. Υποστηρίζεται πως το ρωσικό drone μπορεί να συνεργαστεί με έναν υποθαλάσσιο σταθμό. Το Vityaz και ο σταθμός μπορούν να επικοινωνούν με ένα σκάφος στην επιφάνεια μέσω υδροακουστικού καναλιού σε πραγματικό χρόνο.
Το ρωσικό ναυτικό δεν αποκαλύπτει τα σχέδιά του, αλλά ενδεχομένως θα δεχόταν την ιδέα ενός υποθαλάσσιου σταθμού, ικανού να εντοπίζει εχθρικά υποβρύχια, σε βάθη όπου τα συμβατικά μέσα δεν μπορούν να δουλέψουν.
Το όνομα του drone είναι μια παλιά ρωσική λέξη που σημαίνει «πολεμιστής», αλλά ουσιαστικά είναι ονομασμένο από ένα παλιό σοβιετικό ερευνητικό σκάφος. Το συγκεκριμένο σκάφος, το οποίο ήταν πολιτικό πλοίο όταν κατασκευάστηκε, για μια περίοδο αποτέλεσε συνοδευτικό σκάφος για το ναυτικό της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά ύστερα άλλαξε και πήρε την σοβιετική σημαία το 1949, διενεργώντας για δύο δεκαετίες ερευνητικές εργασίες. Το συγκεκριμένο σκάφος μάλιστα, συμμετείχε σε μετρήσεις της τάφρου των Μαριανών το 1957.
Το μοντέρνο βαθυσκάφος επέστρεψε στο χάσμα του θαλάσσιου βυθού, μένοντας για περίπου τρεις ώρες κοντά στον βυθό του ωκεανού, διενεργώντας χαρτογράφηση, συλλέγοντας δείγματα και τοποθετώντας ένα λάβαρο. Αν και το βαθυσκάφος Μιρ τοποθέτησε τη ρωσική σημαία στον βυθό κατά τη διάρκεια αποστολής στην Αρκτική το 2007, η συγκεκριμένη αποστολή τοποθέτησε μόνο ένα μικρό ενθύμιο για τα 75 χρόνια από τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, την οποία γιόρτασε η Ρωσία το Σάββατο.
1 comment
η μεγαλυτερη βρωμοκομμουνιστικη γενοκτονικη μηχανη της ανθρωποτητας εχει το θρασος να πραττει και να ομιλει...αναθεμα τρις υποκριτες και φαρισαιοι!!!
Δημοσίευση σχολίου