Πριν από 10 χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο τ' ότι η Ελλάδα μπαίνει στο πρώτο της μνημόνιο, δέκα χρόνια μετά ο πρώην πρωθυπουργός δίνει συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πως θα αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

Για την οδυνηρή αυτή επέτειο μίλησε στο Euronews και έκανε συστάσεις στην σημερινή ηγεσία της ΕΕ την οποία κάλεσε να δράσει συλλογικά, γρήγορα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλόφωνη υπηρεσία του euronews, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών από την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου, είπε: «Πρέπει να σκεφτούμε ανορθόδοξα, να δράσουμε συλλογικά και γρήγορα ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από δέκα χρόνια αργήσαμε να δράσουμε, κάναμε πολύ λίγα και πολύ αργά και αυτό μας κόστισε και προκάλεσε πολύ πόνο που νιώθουμε ακόμη και σήμερα. Ο Μάριο Ντράγκι, όταν είπε ότι “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί”, είχε ήδη αργήσει δύο χρόνια. Αυτό ηρέμησε τις αγορές και νομίζω ότι ήταν ένα σημαντικό στοιχείο», ανέφερε.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «πρέπει να αποφύγουμε την επίρριψη ευθυνών. Τότε ήταν εύκολο αν λέμε ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα, ενώ ήταν ένα ευρύτερο συστημικό παγκόσμιο πρόβλημα. Πρέπει να το προσέξουμε αυτό καθώς κινούμαστε προς την λήψη μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη. Πρόκειται για επείγουσα κατάσταση και όσο πιο σύντομα λάβουμε ισχυρές αποφάσεις, τόσο πιο σύντομα θα δούμε την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη».

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διάσωση του οικονομικού συστήματος, των τραπεζών και της Ευρωζώνης, όμως το βάρος έπεσε στις πιο αδύναμες ομάδες, δημιουργώντας ανισότητες ορατές ακόμη και σήμερα. «Δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση στα συστήματα Υγείας, δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση στο διαδίκτυο και την εκπαίδευση on line, δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε δάνεια. Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σύστημα με διαφορετικές προϋποθέσεις, για να εξασφαλίσουμε ισχυρά συστήματα υγείας, ισχυρά εκπαιδευτικά συστήματα, λιγότερη ανισότητα, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μεγάλης συγκέντρωσης πλούτου. Και πρέπει αυτό να το συνδέσουμε με μελλοντικές κρίσεις, όπως η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να γίνει μία επένδυση που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε πιθανές μελλοντικές κρίσεις και να είμαστε ανθεκτικοί στις προκλήσεις».

«Στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση δεν είχαμε συναίνεση και αυτό μας κόστισε πολύ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. «Πιστεύω πως αυτή τη φορά οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη ωριμότητα και υπήρξε συναίνεση μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών κομμάτων και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλά. Φυσικά ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και των γιατρών ως προς το τι είναι απαραίτητο να γίνει. Χρειαζόμαστε συναίνεση στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε η Ευρώπη να λειτουργεί ενιαία και αποφασιστικά. Αυτό είναι κρίσιμο», τόνισε.

Σχετικά με το αν θα υπάρξει κάποια συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Πέμπτης και ως προς το ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιώργος Παπανδρέου προτάσσει την ανάγκη ο όποιος μηχανισμός δημιουργηθεί να είναι σε θέση απαντά σε βαθύτερα ζητήματα που δημιουργούνται από την παρούσα κατάσταση, ξεφεύγοντας από βραχυπρόθεσμες πολιτικές και τονίζει την σημασία της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης. «Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κεντρικός μηχανισμός, πιθανόν υπό την Επιτροπή, με τον οποίο θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές και να δούμε βαθύτερα ζητήματα που δημιουργεί αυτή η κατάσταση και απαιτεί η ανάκαμψη από αυτή», ανέφερε.

Παπανδρέου: Τα μνημόνια μας ωφέλησαν με την πανδημία του κορωνοϊού
Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης για τον ρόλο που διαδραμάτισε η πρόσφατη οικονομική κρίση στην άμεση λήψη μέτρων στην Ελλάδα και την αποφυγή μεγάλου αριθμού θυμάτων από τον COVID-19 . «Έχοντας περάσει από μία άλλη κρίση δέκα χρόνια πριν, συνειδητοποιήσαμε ότι οι θυσίες νωρίς, θα μας δώσουν καλύτερα αποτελέσματα στη συνέχεια. Επίσης, δημιουργήσαμε συναίνεση. Και οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δουλεύοντας μαζί, με αλληλεγγύη, μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Φυσικά θα πληγεί ο τουρισμός και άλλες δραστηριότητες, όπως και σε άλλες χώρες. Για αυτό θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά σε Ελλάδα και Ευρώπη για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Ναι, η Ελλάδα έχει γίνει παράδειγμα για άλλες χώρες, είμαι περήφανος για αυτό και είμαι περήφανος που ο ελληνικός λαός επέδειξε πειθαρχεία και αλληλεγγύη. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για όλη την Ευρώπη».

Follow Share:

Post A Comment: 1

Blog

1 comment

vasiliaείπε...

Papandreou, χουφταλο, σκατομουτρο , το μονο που σου ωφειλουμε ειναι μια σφαιρα στο αδειο σου κεφαλι. Ενα Εκατομοιριο Εβραιους έφεραν στην Ελλαδαγια να εκπληρώσουν το εργοτους οι βρωμεροι και τρισαΘλιοι SABBATIAN-FRANKISTS, THIS DEATH CULT THAT RUNS THIS PLANET.

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications