Αστυνομικοί με γκλοπ και όπλα μεταφέρθηκαν στη Σικελία για να προστατέψουν καταστήματα, προϊόντα και ιδιοκτήτες από το πλιάτσικο και τις λεηλασίες.
Ο κορονοϊός COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους στην Ιταλία. Πρόκειται για το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των θυμάτων παγκοσμίως. Πρόκειται για τη χειρότερη κατάσταση που έχουν αντιμετωπίσει οι Ιταλοί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ταυτόχρονα, έχει πλήξει βαρύτατα την οικονομία, η οποία, πριν εμφανιστεί ο ιός στη χώρα τον περασμένο μήνα, αποτελούσε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα μέτρα περιορισμού που έλαβε η χώρα από τις 12 Μαρτίου για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, στέρησαν σε εκατομμύρια ανθρώπους το σταθερό τους εισόδημα.
Δεδομένων, λοιπόν, των συνθηκών, σε συνδυασμό με το ευρύτερο αίσθημα απόγνωσης και απογοήτευσης, «ξεχείλισε το ποτήρι στη Σικελία», σε μια από τις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες της Ιταλίας.
Άρχισαν το πλιάτσικο στα σούπερ μάρκετ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «La Repubblica», μια ομάδα ντοπίων μπήκε σε σούπερ μάρκετ, πήρε πράγματα και έφυγε χωρίς να πληρώσει.
«Δεν έχουμε λεφτά για να πληρώσουμε, πρέπει να φάμε», φέρεται να φώναξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των ντόπιων στους ταμίες.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Il Corriere della Sera, παρόμοια περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες πόλεις της Σικελίας. Ντόπιοι ζητούν δωρεάν φαγητό από παντοπωλεία και άλλα μαγαζιά που παραμένουν ανοιχτά.
Το άρθρο, συγκεκριμένα, γράφει για «ωρολογιακή κοινωνική βόμβα» περιγράφοντας την κατάσταση. Η Σικελία έχει περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 57 νέκροι από τον COVID-19.«Φοβάμαι ότι οι ανησυχίες του κόσμου σχετικά με την υγεία, το εισόδημά και το μέλλον του θα μετατραπούν σε οργή και μίσος, αν συνεχιστεί η κρίση», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο υπουργός επικρατείας των νότιων περιοχών.
Η μαρτυρία ενός δημοσιογράφου
Ένας ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, AFP, είδε έξω από ένα σούπερ μάρκετ στο Πάλερμο τέσσερις οπλισμένους αστυνομικούς.Παρέμεναν εκεί, με τα χέρια πίσω από την πλάτη τους ή μέσα από τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους, ενώ τα πρόσωπά τους ίσα που φαίνονταν από τις μάσκες τους, περιέγραψε ο δημοσιογράφος.
Δεν μιλούσαν, ούτε αλληλεπιδρούσαν με τους καταναλωτές, δείχνοντας έτσι ότι το κράτος διατηρεί ακόμα τον έλεγχο.
«Οι άνθρωποι που κάνουν επιθέσεις σε σούπερ μάρκετ είναι αδαείς», δήλωσε μεταξύ άλλων ένας καταναλωτής, προσθέτοντας: «Με το να λεηλατείς τα σούπερ μάρκετ, δεν λύνεις τίποτα».
Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε
Στη Ρώμη, πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αντιλαμβανόμενος το ευρύτερο αίσθημα φόβου και ανασφάλειας που επικρατεί στους πολίτες του, φρόντισε να τους καθησυχάσει στο καθημερινό διάγγελμά του, υποσχόμενος ότι θα παρέχει κουπόνια φαγητού, σε όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.«Το ξέρουμε ότι υποφέρουν πολλοί, αλλά το κράτος είναι εδώ (για να φροντίσει για αυτό)», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου