Βρετανία, Ολλανδία και Σουηδία εξακολουθούν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοΐού εφαρμόζοντας την τακτική της «Ανοσίας Αγέλης» και σίγουρα πολύ καλύτερες από τις επιδόσεις Ιταλία, Ισπανίας και Γαλλίας που «γράφουν» 1500 νεκρούς την ημέρα.
Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι κυνικό, καθώς ξεκινάει με την παραδοχή ότι θα έχει σίγουρα σημαντικό αριθμό νεκρών.
Στην Βρετανία οι περιορισμοί είναι ελάχιστοι σε σχέση με τον πληθυσμό (τα σχολεία έκλεισαν κατόπιν επιλογής των τοπικών κυβερνήσεων) και η Σουηδία, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να κάνει μαζικά τεστ για τα ύποπτα κρούσματα.
Στην Ολλανδία ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το σύστημα των περιορισμών κυκλοφορίας δεν αποδίδει.
Στην Βρετανία σε ένα πληθυσμό 67 εκατ. έχουν 5.018 κρούσματα, 1035 νέα κρούσματα, 233 θύματα, εκ των οποίων τα 56 χθες.
Υπολογίζουν ότι τελικά θα έχουν τα διπλά θύματα από την γρίπη σε βάθος χρόνου (η γρίπη προκάλεσε 900 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο), άρα 1800.
Η Σουηδία από την άλλη για πληθυσμό ίσο με της Ελλάδας, έχει 1764 κρούσματα, 125 νέα κρούσματα, 20 νεκρούς, εκ των οποίων οι 4 χθες.
Τα αποτελέσματα της Βρετανίας αναλογικά με το πληθυσμό (επταψήφιος της Σουηδίας) είναι καλύτερα. Αλλά κανείς, ούτε στην Βρετανία, ούτε στην Σουηδία, ούτε στην Ολλανδία που ακολουθεί την ίδια τακτική, σκέφθηκε να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στην ουσία η Σουηδία δεν πραγματοποιεί τεστ στους πολίτες και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (1639) είναι αποτέλεσμα των περιστατικών που είναι βαριάς μορφής, εμφάνισαν τα συμπτώματα και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Με αυτούς τους αριθμούς (16 νεκροί, ποσοστό θνησιμότητας 0,97%, το οποίο είναι πολύ πιο μικρό στην πραγματικότητα, αφού χιλιάδες κρούσματα δεν έχουν καταγραφεί), η κυβέρνηση του Στέφαν Λέφβεν δεν έχει προβεί σε κανέναν περιορισμό και έχει αρκεστεί μόνο σε προτροπές προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν πολύ, ενώ όσοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, να το πράξουν.
Ο Σουηδός επιδημιολόγος Tegnell, υπεύθυνος στρατηγικής στο χώρο της υγείας προέβλεψε μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά δεν θα λειτουργήσουν σε άλλες χώρες:
«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνουμε για μερικές ημέρες. Πρόκειται για κάτι που είναι πιθανό να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα που να είναι βιώσιμο, απλά δεν γίνεται να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο για μήνες» δήλωσε ο Tegnell στο σουηδικό ραδιόφωνο, το οποίο προφανώς δεν ακούγεται στην Ελλάδα, προβλέποντας ότι τα μέτρα αυτά δεν θα λειτουργήσουν σε άλλες χώρες, όπως και δεν λειτουργούν σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία,
Εκτός από τη Σουηδία την τακτική της «Ανοσίας της αγέλης» έχει επιλέξει και η Ολλανδία όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Mark Rutte: «Η πραγματικότητα είναι ότι στο εγγύς μέλλον ένα μεγάλο μέρος του ολλανδικού πληθυσμού θα μολυνθεί από τον ιό. Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και περισσότερο για να οικοδομηθεί η ανοσία της αγέλης και κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος πρέπει να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες όσο το δυνατόν περισσότερο».
Τα αποτελέσματα είναι κι εδώ πολύ καλά: Σε 18 εκατ. πληθυσμό η Ολλανδία έχει 3631 κρούσματα, 637 νέα κρούσματα 136 θύματα, εκ των οποίων τα 30 χθες.
Η Ελλάδα, έχοντας κλάσμα αυτών, με κάπου 550 κρούσματα και 13 θανάτους ηλικιωμένων, όταν η απλή γρίπη είχε χιλιάδες κρούσματα και 94 θανάτους, πάει για στρατιωτικό νόμο...
0 comments
Δημοσίευση σχολίου