Στα 103 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 331.

Πιο συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, στην Ελλάδα έχουμε πλέον στο σύνολο 331 ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς προστέθηκαν 103 άλλα κρούσματα. Τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν 49 νέα κρούσματα, ενώ υπήρξαν και 54 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 51 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ 8 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Δέκα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο και περίπου 4.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί.

Από τους ασθενείς, 44 άνθρωποι δεν ταξίδεψαν σε χώρα, όπου υπάρχει η επιδημία, ούτε ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν. Ο κ. Τσιόδρας πάντως ζήτησε να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ορφανά».

Αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για την ανακοπή της έξαρσης του κορωνοϊού, για δραστηριότητες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες.

Την ίδια ώρα ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας δήλωσε στο MEGA ότι από τον κορωνοϊό νοσούν αυτή τη στιγμή 3.000 έως 5.000 άτομα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να το ξέρουν, καθώς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, λέγοντας παράλληλα πως δεν βλέπει επιθετική την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες.

Παράλληλα ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής δήλωσε πως αναμένεται την κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα, περίπου το Πάσχα, για να προσθέσει ότι ίσως τα πράγματα αποδειχθούν λιγότερο δραματικά, από ότι φαίνονται τώρα.

Η φονική διαδρομή του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Η αρχή της φονικής διαδρομής του κορωνοιού έγινε απο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, τα χαράματα της περασμένης Τετάρτης, με τον θάνατο του 66χρονου από την Ηλεία, του πρώτου ασθενη που είχε εισαχθεί στο νοσοκομειο αυτό με πνευμονία την οποία εκδήλωσε επιστρέφοντας από ταξίδι στο Ισραήλ. Ο άτυχος άνδρας είχε εισαχθεί στις 2 Μαρτίου ενω στις 6 Μαρτίου διασωληνώθηκε. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες παρουσίασε σημαντικη επιδείνωση που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Κατέληξε στις 12 Μαρτίου.

Ο 66χρονος είχε υποκείμενο, καρδιαγγειακό νόσημα. Κατά πληροφορίες είχε υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Τα επόμενα δύο θύματα, ενας 90χρονος και ενας 67χρονος, είχαν επίσης σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Ήταν και οι δυο διασωληνωμένοι. Ωστόσο, αυτο που τα διαφοροποιεί ως περιστατικά είναι πως δεν είχε γίνει γνωστή η νοσηση τους και η μόλυνση τους απο τον κορωνοιό, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνονταν στους ασθενεις που είχε υπόψη του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το υπουργείο.

Ο μεν 90χρονος είχε εισαχθεί με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου και κατέληξε στις 14 Μαρτίου. Δεν είχε αναφερθεί στους διασωληνωμένους ασθενεις.

Ο 67χρονος, επίσης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε χθες.

Ο 53χρονος είχε και αυτός υποκείμενο νόσημα, συμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Αυτο που δεν έχει γίνει γνωστό είναι πόσες ημέρες είχε εκδηλώσει την αναπνευστική λοίμωξη πριν επιςκεφθει το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, την περασμενη Δευτέρα κι αν τυχόν είχε υποτιμήσει τα συμπτώματα της. Πάντως όταν από το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας παραπέμφθηκε στο νοσοομειο Κοζάνης κριθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο νοςοκομειο Πτολεμαίδας οπου και διασωληνώθηκε. Μεσα σε λίγες ώρες δηλαδή καταγράφηκε η βαρύτητα της κατάστασης του και τελικα τα χαράματα της περασμένης Τρίτης διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ οπου και κατεληξε σημερα το πρωί.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τη θνητότητα, ιδίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

" Θέλει πάρα πολύ προσοχή. Να μην είμαστε βιαστικοί. Να περιμένουμε να δούμε την πλήρη εικόνα του ιού στη χώρα μας, πριν πούμε δεδομένα για αυτές τις σοβαρές πνευμονίες που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις επόμενες εβδομάδες" είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications