Θραύση, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και δείχνει τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα 4×4 να έχει κολλήσει στην λάσπη σε επαφή σχεδόν με τον φράκτη στην περιοχή Καστανιών Έβρου. Το βίντεο ελήφθη από εποχουμένη περίπολο της Ελληνικής Αστυνομίας και ανδρών της FRONTEX, οι οποίοι το έριξαν στην πλάκα και έκαναν κέφι.

Στο βίντεο διακρίνεται τεθωρακισμένο όχημα του Τουρκικού Στρατού, από αυτά που αγοράσθηκαν με χρηματοδότηση της ΕΕ κατά 75% για την επιτήρηση υποτίθεται των τουρκικών συνόρων με την Ελλάδα και την Βουλγαρία, ώστε να… αποτραπούν ροές λαθρομεταναστών προς αυτές.

Για την προμήθεια 57 οχημάτων ανατέθηκε σύμβαση ύψους 30 εκατ. € στις 29 Μαΐου 2017. Η συγκεκριμένη έκδοση Συνοριακής Ασφαλείας, φέρει ραντάρ επιτηρήσεως εδάφους ACAR, ηλεκτροπτικό σύνολο αισθητήρων Sharpeye-OD και Σύστημα Εντοπισμού Διευθύνσεως Πυρός, για τον εντοπισμό της κατευθύνσεως εισερχομένων πυρών και άμεση καταστολή.

Το όχημα έχει ακινητοποιηθεί λόγω των βροχών στην λάσπη και ένα τρακτέρ χρησιμοποιείται για την ρυμούλκησή του με συρματόσκοινο. Πέρα όμως από την αυτονόητη καζούρα για το πάθημα των Τούρκων, ας προσεγγίσουμε το θέμα από την καθαρά τεχνική πλευρά του.

Κατ’ αρχάς, πρόκειται για ένα τεθωρακισμένο όχημα HIZIR εκδόσεως Συνοριακής Ασφαλείας ATEŞ κατασκευής της τουρκικής Katmerciler, με σύνολο αισθητήρων για επιτήρηση ημέρα και νύκτα. Η περίπτωση ακινητοποιήσεως του οχήματος λόγω εξαντλήσεως καυσίμου, πρέπει να αποκλεισθεί. Το βάρος του οχήματος είναι τέτοιο που δεν είναι δυνατόν να το ρυμουλκήσει ένα κοινό γεωργικό τρακτέρ. Δεν έχει την απαραίτητη ισχύ, ούτε τα απαραίτητα φρένα και τιμόνι.

Συνεπώς, ο κινητήρας του τεθωρακισμένου βρίσκεται σε λειτουργία και βοηθάει, άρα όντως το όχημα είχε κολλήσει λόγω της λάσπης. Όμως το σημείο δεν δείχνει τέτοιο, από πλευράς βάθους του εδάφους και της λάσπης, ώστε να δικαιολογεί την ακινητοποίηση. Εξάλλου πρόκειται για όχημα 4×4, με κίνηση σε όλους τους τροχούς! Πως τα κατάφεραν λοιπόν έτσι οι Τούρκοι;

Το HIZIR είναι ένα τεθωρακισμένο μεικτού βάρους 16 τόννων! Αυτό, για ένα όχημα 4×4, σημαίνει ότι υφίσταται πολύ μεγάλη εδαφική πίεση και χαμηλή πρόσφυση σε κάθε τροχό του, που αποβαίνει εις βάρος της ευκινησίας. Το πρόβλημα είναι τέτοιο, που όπως βλέπουμε, διαπιστώνεται και σε όχι ιδιαίτερα απαιτητικό έδαφος. Επιπλέον, ο οδηγός του, δεν φαίνεται να ήταν και ο πιο έξυπνος, αφού δεν δείχνει να χρησιμοποιεί το αυτόματο σύστημα ρυθμίσεως της πιέσεως των ελαστικών (Central Tire Inflation System) προκειμένου να αφαιρέσει αέρα και να βελτιώσει την πρόσφυση. Εκτός εάν το σύστημα ήταν εκτός ενεργείας λόγω βλάβης… Ή εάν η έκδοση ATEŞ δεν διαθέτει CTIS.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι η σχεδίαση ενός τεθωρακισμένου οχήματος και δη, “μικρού” 4×4, εφόσον αποδίδεται υπερβολική έμφαση στην θωράκιση και τον μεταφερόμενο εξοπλισμό αποστολής, αποβαίνει εις βάρος της τακτικής ευκινησίας. Όταν το όχημα καλείται να επιχειρήσει σε αστικό περιβάλλον κατά βάση, δηλαδή χρησιμοποιείται από αστυνομικές δυνάμεις, το μειονέκτημα αυτό περιορίζεται. Όταν όμως αναφερόμαστε σε οχήματα που προορίζονται καθαρά για στρατιωτική χρήση, δεν μπορεί να υπάρχει συμβιβασμός στην τακτική ευκινησία επί παντοδαπού εδάφους.

Τα ανωτέρω σημειώνονται, επειδή τα προσφερόμενα τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117 Guardian (4×4) που προσφέρονται δωρεάν από τα αμερικανικά πλεονάσματα, πάσχουν από αυτό ακριβώς το μειονέκτημα. Λόγω του βάρους του, που κενό προσεγγίζει τους 14 τόννους, η εδαφική πίεση των τροχών είναι μεγάλη και το όχημα αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητος. Συνεπώς, ένα στρατιωτικό τεθωρακισμένο όχημα 4×4 γενικής χρήσεως, για σκοπούς αναγνωρίσεως, ασφαλείας κ.λπ. δεν μπορεί παρά να ακολουθεί την χρυσή τομή μεταξύ του απαιτουμένου επιπέδου προστασίας και της τακτικής ευκινησίας.

doureios.com

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications