Ο κορονοϊός είναι ένας ιός όπως και της γρίπης και θα προσβάλει μεγάλη ομάδα του πληθυσμού, όπως εξήγησε ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς, από το νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.

Όπως είπε ο κ. Χειλάς στο Mega, ο κορονοϊός έσπασε το φράγμα των ειδών και πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Γνωρίζουμε κάποια πράγματα γ’ αυτόν επειδή νόσησε πάρα πολύ μεγάλη ομάδα στην Κίνα και έχουμε πολλά επιδημιολογικά δεδομένα, κι έτσι ξέρουμε ξεκάθαρα ότι μέχρι και τις ηλικίες 50-60 τα ποσοστά θνητότητας είναι παρόμοια και ίσως και μικρότερα από αυτά της γρίπης. Γνωρίζουμε επίσης πως η επικινδυνότητα αυξάνει σε όσους είναι πάνω από 70 και κυρίως πάνω από 80 και έχουν και άλλα νοσήματα.

Ο ιός θα προσβάλει όπως και ο ιός της γρίπης μεγάλη ομάδα πληθυσμού, τόνισε ο κ. Χειλάς, προσθέτοντας πως το θέμα είναι αυτό να μη γίνει ταυτόχρονα, να μην προβληθεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, και να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας.

Ο κ. Χειλάς επισήμανε πως ζητούμενο είναι τώρα να ενισχυθούν οι δομές υγείας και «να αντέξει την πρόκληση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας», λέγοντας πως «για να αντέξει, πρέπει να ενισχυθεί άμεσα. Είναι χρόνια υποστελεχωμένο και γερασμένο το δυναμικό του ΕΣΥ».

«Καλούμαστε ως το μεγαλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας να χειριστούμε όλα τα πνευμονολογικά προβλήματα της μισής και πλέον Ελλάδας και να βλέπουμε έως 100 ασθενείς την ημέρα και να τους εξετάζουμε για κορονοϊό» είπε για το «Σωτηρία».

«Πολλοί λένε βήχω, έχω δέκατα, άρα έρχομαι στο νοσοκομείο. Όχι. Κάτσε σπίτι σου. Στέλνουμε 100 δείγματα ημερησίως και μόνο ένα βγαίνει θετικό στον κορονοϊό. Οι υπόλοιποι που έρχονται με ήπια συμπτώματα κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο» ανέφερε.

Ως εκ τούτου, επισήμανε την ανάγκη να επισκέπτονται τα νοσοκομεία όσοι έχουν βαριά συμπτώματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κι εφόσον έχουν επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ.

Ακόμα, επισήμανε πως στην Ελλάδα λειτούργησε γρήγορα η πρόληψη «συγκριτικά με την Ιταλία», ενώ αναφερόμενος στην Κίνα, υπογράμμισε ότι «φάνηκε πως με τα αυστηρά μέτρα φαίνεται πως ελαττώνεται η διασπορά στην κοινότητα.

Κορωνοϊός: «Πετάει» για 3 ώρες στον αέρα και επιβιώνει για 3 ημέρες στις επιφάνειες

Nέα έρευνα για την ικανότητα του κορωνοϊου Covid-19 να μεταδίδεται μέσω του αέρα και των επιφανειών αποκαλύπτει, ότι ενδέχεται να αιωρείται για πολλή ώρα στον αέρα και να «ταξιδεύει» σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη απ` ό,τι είκαζαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Γενικώς υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση πως στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τίποτε για τον ιό αυτόν ο οποίος έχει μάλιστα εξαιρετικές εξελικτικές ικανότητες.

Στην πραγματικότητα, στον αέρα μπορεί να αιωρείται επί τουλάχιστον 30 λεπτά. Η, δε, απόσταση όπου μπορεί να φτάσει στο διάστημα αυτό, φτάνει μέχρι και τα 4,5 μέτρα!

Η ίδια έρευνα ανατρέπει, επίσης, την πεποίθηση ότι ο ιός επιζεί για λίγες ώρες στα αντικείμενα. Όπως αποκαλύπτει, σε μερικές επιφάνειες επιβιώνει για ημέρες.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιδημιολόγοι της κινεζικής κυβέρνησης. Τα ευρήματά της θέτουν υπό αμφισβήτηση μία από τις βασικές συστάσεις των υγειονομικών Αρχών για την προστασία από τον ιό. Η σύσταση αυτή είναι να διατηρούμε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου στους δημόσιους χώρους.

«Στους κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους η απόσταση μετάδοσης του νέου κορωνοϊού υπερβαίνει την ευρέως αναγνωρισμένη απόσταση ασφαλείας», γράφουν οι ερευνητές στην κινεζική ιατρική επιθεώρηση Practical Preventive Medicine.

Οι μάσκες και τα μολυσμένα αντικείμενα

Όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post, τα νέα ευρήματα αμφισβητούν και μία άλλη σύσταση: να μην φοράμε χειρουργικές μάσκες αν είμαστε υγιείς. Όπως λέει, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να φοράμε μάσκες, επειδή ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αιωρείται τόσο πολλή ώρα.

Οι Κινέζοι επιδημιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν επιζεί μόνο μερικές ώρες στα μολυσμένα αντικείμενα. Αντιθέτως, μπορεί να επιζήσει επί ημέρες σε ορισμένες επιφάνειες και υπό ορισμένες συνθήκες.

Η διάρκεια της επιβίωσής του εξαρτάται από το υλικό και το είδος της επιφάνειας. Παραδείγματος χάριν, σε θερμοκρασία περίπου 37 βαθμών Κελσίου, επιβιώνει επί 2-3 ημέρες στο γυαλί, το ύφασμα, το μέταλλο, το πλαστικό και το χαρτί!

Εφ` όσον όλ` αυτά τα ευρήματα επαληθευτούν, μπορεί να αλλάξουν ριζικά τις συστάσεις για πρόληψη που δίνουν έως σήμερα οι ειδικοί και οι οποίες βασίζονται, ως επί το πλείστον, σε όσα γενικώς γνωρίζουν για τους κορωνοϊούς και όχι ειδικώς για τον Covid-19.

Πως μεταδόθηκε ο κορωνοϊός σε ένα λεωφορείο

Η όλη έρευνα βασίστηκε σε μια τοπική έξαρση του κορωνοϊού στις 22 Ιανουαρίου 2020. Τις μέρες εκείνες οι Κινέζοι ταξίδευαν πολύ, λόγω των διακοπών για την κινέζικη πρωτοχρονιά. Το περιστατικό που αναλύθηκε συνέβη στην επαρχία Hunan της Κίνας.

Ένας άνδρας, γνωστός ως «επιβάτης Α», επιβιβάστηκε σε ένα πούλμαν για ένα πολύωρο ταξίδι. Κάθισε στο πίσω μέρος του οχήματος, στην δεύτερη σειρά καθισμάτων από το τέλος. Ένιωθε ήδη άρρωστος, αλλά δεν είχε ακόμα ανακηρυχθεί ο κορωνοϊός «εθνική κρίση» στην Κίνα. Έτσι, δεν φορούσε χειρουργική μάσκα ούτε λάμβανε κάποιο μέτρο προφύλαξης. Το ίδιο (δεν) έκαναν και οι συνεπιβάτες του.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications