Ο κώδωνας του κινδύνου που έκρουσε από την μία πλευρά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας για την εικόνα του ιού στην χώρα μας σε συνδυασμό με τα περιστατικά απειθαρχίας στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, «σπρώχνει» το Μέγαρο Μαξίμου προς την έσχατη λύση της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Πληροφορίες του καθεστωτικού Newsbomb.gr από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, θέλουν τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να καθυστερήσει όσο γίνεται μία τέτοια απόφαση.
Άλλωστε, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης είχε «πέσει» στο τραπέζι εδώ και πολλές ημέρες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει στο κυβερνητικό επιτελείο πως θα λάβει μία τέτοια απόφαση, μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη λύση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Άλλωστε, όπως έχει δείξει μέχρι στιγμής και έχει πει, ο πρωθυπουργός έχει πίστη στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Τα φαινόμενα απειθαρχίας είναι αυτά, άλλωστε, που τον οδήγησαν στο διάγγελμα/μήνυμά του, να τονίζει το μερίδιο ευθύνης όλων μας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως εξαντλούνται οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση.
Πολλοί θεωρούν το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη ως μία τελευταία προειδοποίηση, με τον ίδιο να σημειώνει άλλωστε την κρισιμότητα του Σαββατοκύριακου που διανύουμε. «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται εάν τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν πολίτες να κάνουν βόλτες ανέμελοι το Σαββατοκύριακο στα πάρκα, τις παραλίες ή οπουδήποτε αλλού. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε» είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες έρχονται να επιδεινώσουν οι εικόνες των πολιτών την Παρασκευή να συνωστίζονται στα διόδια και σε ορισμένες περιπτώσεις στα λιμάνια. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε κύμα μαζικής φυγής από την Αθήνα, καθώς τα διόδια των Αφιδνών πέρασε περίπου ο ίδιος αριθμός ΙΧ με την προηγούμενη Παρασκευή και από τα διόδια της Ελευσίνας μικρότερος αριθμός σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή.
Στα διόδια σχηματίστηκαν όμως ουρές καθώς ήταν λιγότερα ταμεία ανοιχτά, για την προστασία εργαζομένων και κοινού, ενώ λειτουργούσαν κυρίως με e-pass και αυτόματα μηχανήματα κερμάτων.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι υπήρξε μία κανονική έξοδος Σαββατοκύριακου και άρα δεν συμμορφώθηκαν άπαντες με τις συστάσεις των ειδικών να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση δεν ήταν απολύτως αναγκαία, τρομάζει το υπουργείο Υγείας, που έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διασποράς. Για αυτό εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία δήλωση του είχε σχολιάσει πως στην Ιταλία δεν φτάνουν τα φέρετρα.
Από την άλλη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με μία οργισμένη δήλωση το απόγευμα της Παρασκευής, χαρακτήρισε αντικοινωνική συμπεριφορά την επιλογή ορισμένων πολιτών να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά από τις συστάσεις να μην το πράξουν.
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί με τον ιό ακόμα κι αν δεν εμφανίζουμε συμπτώματα. Και στο μεταξύ να διασπείρουμε τον ιό σε κοινότητες σε όλη την Ελλάδα» εξήγησε ο κ.Πέτσας και τόνισε: «Όποιος έχει επιλέξει να καταφύγει στο χωριό του, πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να έχει ήδη τον ιό – να αποφύγει κάθε επαφή και να μείνει στο σπίτι του πάση θυσία».
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος, Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.
Και ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα το μέτρο αυτό, ενώ δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθληση κατά ομάδες.
Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας
Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, στην περίπτωση που χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας αυτή δεν θα είναι απόλυτη. Πρόκειται να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο, στο οποίο επιτρέπονται κάποιες μετακινήσεις για πολύ συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιβληθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και τα μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιμένουν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου