Η δίκη για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ άρχισε στο Λονδίνο και, κατά τη διάρκειά της, υποστηρίχθηκε πως οι υπηρεσίες των εξέταζαν την απαγωγή του ιδρυτή των WikiLeaks και τη δηλητηρίασή του, που θα φαινόταν σαν ατύχημα, με τη βοήθεια Ισπανών ντετέκτιβ, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του 48χρονου.
Απαγωγή του Τζούλιαν Ασάνζ και τη δηλητηρίασή του, που θα φαινόταν σαν ατύχημα, με τη βοήθεια Ισπανών μυστικών ντετέκτιβ φέρεται να σχεδίαζαν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Αυτό υποστηρίχθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του ιδρυτή των WikiLeaks, κατά τη διάρκεια της δίκης για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail.
Η αρχισυντάκτρια των WikiLeaks, Κριστίν Χράφνσον, δήλωσε από την πλευρά της ότι «ήταν απόκοσμο» να ακούει την αποκάλυψη ότι «η πόρτα ήταν ανοιχτή» έτσι ώστε οι Αμερικανοί πράκτορες «να μπορούν να τον απαγάγουν στην πρεσβεία». Η ίδια πρόσθεσε πως «δείχνει πόσο πολιτικοποιημένη είναι η υπόθεση, όπου τίποτα δεν είναι ιερό» και τόνισε πως «υποδεικνύει επίσης πόσο μακριά είναι η υπερδύναμη και πόσο απρόθυμες είναι οι υπηρεσίες της ώστε να καταλάβουν πραγματικά τον Τζούλιαν».
Ο αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Έντουαρντ Φιτζέραλντ, είπε πως «η ιδιωτική ασφάλεια από μια ισπανική εταιρία που είχε ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες συμμετείχε στην "παρεμβατική και περίπλοκη" παρακολούθηση του πελάτη του».
Η μυστική παρακολούθηση που πραγματοποιήθηκε, υποτίθεται ότι άρχισε όταν ένα πρόσωπο -που ονομάζεται Νταβίντ Μοράλες- επέστρεψε από μια εμπορική έκθεση ασφάλειας του Λας Βέγκας, τον Ιούλιο του 2016, με μια σύμβαση δήθεν για ένα σκάφος στα χέρια του, σύμφωνα με τον Φιτζέραλντ.
Ο αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημείωσε κατά τη μαρτυρία του στο δικαστήριο το εξής:
«Στην πραγματικότητα, όμως, ο κ. Μοράλες είχε πράγματι κάνει μια παράπλευρη συμφωνία για να παράσχει πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σχετικά με τον κ. Ασάνζ στη σκοτεινή πλευρά - με άλλα λόγια, σε αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».
Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Ασάνζ για 18 κατηγορίες και αν ο ιδρυτής των WikiLeaks κριθεί ένοχος, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει έως και κάθειρξη 175 ετών.
Ο Ασάνζ προκάλεσε «σοβαρή βλάβη στην εθνική ασφάλεια», δήλωσαν Αμερικανοί εισαγγελείς στο δικαστήριο, αναφερόμενοι στα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω των WikiLeaks.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες υποστηρικτές του Ασάνζ και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το ανώτατο δικαστήριο ασφαλείας του Λονδίνου, υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ είναι όλες πολιτικοποιημένες.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου