Αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα έρχονται καθημερινά πλέον οι Έλληνες ψαράδες στο δέλτα του Έβρου, καθώς ο στρατός των γειτόνων σηκώνει εναντίον τους όπλα, και μάλιστα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων!

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο σημείο είναι η περίπτωση του 40χρονου Θανάση Καμηλάρη, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια έχει βιώσει συνολικά τέσσερις φορές τις κυριαρχικές αξιώσεις των Τούρκων. Όπως εξηγεί στη «δημοκρατία», καλείται κάθε πρωί να βγει για το «μεροκάματο του τρόμου», αναλαμβάνοντας παράλληλα και τον ρόλο του εθνοφύλακα.

Της Κέλλυς Φαναριώτη
«Την πρώτη φορά που τους είδα να με απειλούν σηκώνοντας εναντίον μου τέσσερα όπλα και να μου λένε ότι βρίσκομαι σε ξένα ύδατα, ενώ ψάρευα εντός της ελληνικής επικράτειας, φοβήθηκα, θύμωσα και παράλληλα ένιωσα μίσος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους Έλληνες πολιτικούς, που τους αφήνουν ανεξέλεγκτους να μπαινοβγαίνουν στον Έβρο» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως, αν και εκείνος είχε πάνω του όπλο, σήμερα πιθανότατα δεν θα ζούσε. Όπως λέει, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η χώρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να υψώσει ανάστημα και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στο μεταξύ, ο κ. Καμηλάρης καταγγέλλει ότι οι Τούρκοι στρατιώτες δεν περιορίζονται μονάχα στις ένοπλες απειλές, αλλά φτάνουν στο σημείο να τραβήξουν τις ελληνικές τράτες στα τουρκικά χωρικά ύδατα και, εν συνεχεία, κατηγορούν τους ψαράδες για παραβίαση θαλάσσιων συνόρων. «Τους κατάσχουν τις βάρκες και μετά τους βάζουν φυλακή. Κι άντε μετά να αποδείξουν πώς ακριβώς έγιναν τα πράγματα…» σημειώνει ο κ. Καμηλάρης.

Όντας ψαράς από τα γεννοφάσκια του, μια και μεγάλωσε σε μια από τις δεκάδες καλύβες που βρίσκονται στον υγροβιότοπο του Έβρου, δεν σκέφτηκε στιγμή να εγκαταλείψει το ψάρεμα, ακόμη κι αν πλέον τίθεται η ζωή του σε κίνδυνο. «Δεν κάνω μόνο τη δουλειά μου – προστατεύω ταυτόχρονα τη χώρα μου, την Ελλάδα μου, το βιος μου. Δεν θα μας πάρουν ούτε μισό μέτρο από τον Έβρο» λέει με αποφασιστικότητα, υπογραμμίζοντας πως, αν δεν υπήρχαν οι ψαράδες και οι κτηνοτρόφοι, η περιοχή θα είχε τουρκική κυριότητα εδώ και καιρό.

Τέλος, ζητά τη βοήθεια της Πολιτείας, προκειμένου οι καλύβες του Έβρου, που βρίσκονται στο σημείο επί σχεδόν μισό αιώνα -και εσχάτως χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετες- να παραμείνουν ως έχουν. Όπως λέει, πρόκειται για παραπήγματα με λαμαρίνες που είναι στερεωμένα σε πασσάλους, μέσα στα οποία διανυκτερεύουν. «Θέλουν να μας διώξουν και, με τον τρόπο αυτόν, θα αφήσουν όλο το δέλτα στην Τουρκία. Τελικά, δεν ξέρουμε προς τα πού να στρέψουμε τα όπλα μας. Προς την Τουρκία ή προς το ελληνικό κράτος;» διερωτάται.

newsbreak.gr

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications