Mια μίνι εποχή των Παγετώνων μπορεί να βιώσει η Γη μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ικανή να αποτρέψει τις ολέθριες επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την υδρόγειο από το 2020 έως το 2050 μπορεί να προκληθεί από τη μείωση της ηλιακής δραστηριότητας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η καθηγήτρια Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Northumbria, Βαλεντίνα Ζάρκοβα.

Η ίδια επισημαίνει ότι την φετινή χρονιά η ηλιακή δραστηριότητα μπορεί να διανύσει μία περίοδο «χειμερίας νάρκης».
«Ελπίζω το φαινόμενο αυτό να δώσει στο ανθρώπινο είδος και τη Γη μια προθεσμία 30 χρόνων για να αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση», δηλώνει.

Για τους περισσότερους ακαδημαικούς, η ηλιακή δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί εκ νέου πυροδοτώντας την έναρξη μιας «μίνι εποχής Παγετώνων», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Express».

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο Ήλιος διέρχεται κύκλους που προκαλούν περιοδικά μια πτώση της θερμότητας που παράγει.
Το φαινόμενο αυτό πιστεύεται ότι προκάλεσε τη «μικρή εποχή παγετώνων» που διήρκεσε πενήντα χρόνια:από το 1645 έως το 1700. Τότε οι αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει σαφώς λιγότερες ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με τις απόψεις της Ζάρκοβα.
Ο Μάικλ Μπράουν, αναπληρωτής καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, θεωρεί ότι οι λιγότερες ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του ήλιου μπορεί να προκλήθηκαν από άλλους παράγοντες, όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων.

«Στην ατμόσφαιρα της εποχής μας υπάρχουν 40% περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τον 17ο αιώνα. Ένα νέο φαινόμενο όπως είναι η μείωση των ηλικιακών κηλίδων στην επιφάνεια του ήλιου θα καθυστερούσε την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν θα ήταν αρκετό για να τη σταματήσει», τονίζει.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications