Τα πάνω κάτω έχουν έρθει σε όλο τον κόσμο μετά τα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα και την καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί τρεις κινεζικές πόλεις.
Σε συναγερμό η παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, ξέσπασε ταυτόχρονα και ένας ανελέητος “πληροφοριακός πόλεμος”, με αφορμή ρωσικό δημοσίευμα της μεγάλης σε κυκλοφορία ρωσικής εφημερίδας Izvestia, η οποία επικαλείται Ρώσο επιστήμονα με θητεία στον ΟΗΕ, ο οποίος κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ για την πιθανότητα “βιολογικού πολέμου” κατά της Κίνας.
“Ένα ξέσπασμα πνευμονίας άγνωστης προέλευσης που καταγράφηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, μπορεί να είναι ένα είδος βιολογικού όπλου”, αυτή είναι η γνώμη που εκφράστηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020, από τον Igor Nikulin, μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Βιολογικά Όπλα την περίοδο 1998-2003, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα.
Σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα “περίπου 400 στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ, βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτά κάθε χρόνο και "είναι απίθανο να το κάνουν για το τίποτα", τονίζει ο ίδιος.
"Το 2010, ένα τέτοιο εργαστήριο που ανήκε στην δικαιοδοσία του αμερικανικού ναυτικού έκλεισε στην Ινδονησία, ακριβώς επειδή διεξάγονταν σε αυτό, μη εξουσιοδοτημένα πειράματα, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης των πτηνών, καθώς οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να μοιραστούν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους με το ινδονησιακό υπουργείο Υγείας", υπενθύμισε ο Ρώσος ειδικός μιλώντας και στο ρωσικό κανάλι "Star".
Σύμφωνα με τον Nikulin, ο νέος ιός στην Κίνα “θα μπορούσε να είναι μια κακόβουλη ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να ασκήσουν πίεση στους Κινέζους, αυξάνοντας παράλληλα και τον τζίρο ιδιωτικών αμερικανικών εταιρειών κολοσσών, οι οποίες κατασκευάζουν φάρμακα”.
Πόλεμος λοιπόν προπαγάνδας μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών με αφορμή τον ιό, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να απαντήσουν, αντικρούοντας τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί "βιολογικού πολέμου".
Μόνο που ο ιός εξαπλώνεται και ο φόβος στους πολίτες για το τι πραγματικά είναι αυξάνεται αλματωδώς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αιτιολογικός παράγοντας ήταν ένας νέος τύπος κοροναϊού.
Οι κοροναϊοί είναι μια οικογένεια περισσότερων από 30 ιών. Είναι σε θέση να προκαλέσουν βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα, στο γαστρεντερικό σωλήνα και στο νευρικό σύστημα.
Ο κοροναϊός προκαλεί ένα είδος πνευμονίας, ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», μια και οι αναδυόμενες ιογενείς λοιμώξεις - από τη γρίπη των πτηνών έως τις λοιμώξεις του Έμπολα και των Ζικα - αποτελούν σημαντικές απειλές για την παγκόσμια δημόσια υγεία και η κατανόηση της προέλευσής τους μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να σχεδιάσουν αμυντικές στρατηγικές κατά των μελλοντικών κρουσμάτων.
Μια νέα μελέτη* παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πιθανή προέλευση της πιο πρόσφατης εστίας ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of Medical Virology.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό - που ονομάστηκε 2019-nCoV από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας- εκτέθηκαν σε ζώα άγριας φύσης σε μια αγορά χονδρικής στην πόλη Γουχάν της Κίνας, όπου πωλούνται θαλασσινά, πουλερικά, φίδια, νυχτερίδες και αγροτικά ζώα.
Διενεργώντας λεπτομερή γενετική ανάλυση του ιού και συγκρίνοντάς τον με τις διαθέσιμες γενετικές πληροφορίες για διαφορετικούς ιούς και είδη ξενιστών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος ιός 2019-nCoV σχηματίστηκε από ανασυνδυασμό κοροναϊού που ζει στις νυχτερίδες και άλλο κοροναϊό άγνωστης προέλευσης.
Ο υβριδικός ιός ανέπτυξε μια ανασυνδυασμένη ιική πρωτεΐνη που αναγνωρίζει και δεσμεύεται με υποδοχείς σε κύτταρα διαφόρων ξενιστών. Τα ευρήματά υποδεικνύουν ότι το φίδι είναι η πιο πιθανή δεξαμενή ζώων άγριας ζωής για το ιό 2019-nCoV.
Με απλά λόγια, η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε στοιχεία ότι ο υβριδικός ιός 2019-nCoV πιθανόν είχε ως ενδιάμεσο ξενιστή φίδια πριν μεταδοθεί στους ανθρώπους.Ο ομόλογος ανασυνδυασμός εντός της ιικής γλυκοπρωτεΐνης δέσμευσης μπορεί να επέτρεψε τη μετάδοση από τα φίδια στον άνθρωπο.
Τέλος, το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού (CSP) του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας δημιούργησε ένα ειδικό τεστ για την ανίχνευση του κοροναϊού 2019-nCoV, το οποίο θα διαρκεί 15-20 λεπτά και πραγματοπιείται σε αεροδρόμια της χώρας.
*Βιβλιογραφία. "Homologous recombination within the spike glycoprotein of the newly identified coronavirus may boost cross-species transmission from snake to human." Wei Ji, Wei Wang, Xiaofang Zhao, Junjie Zai, and Xingguang Li. Journal of Medical Virology; Published Online: January 22, 2020 (DOI: 10.1002/jmv.25682).
0 comments
Δημοσίευση σχολίου