Η Κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό επιλέξει την πολιτική απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, κι αυτή είναι η μονιμοποίηση των αλλοδαπών στην Ελλάδα, κάτι που θα οδηγήσει σε δημογραφική αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού.
Έτσι όλες οι συζητήσεις πλέον προσανατολίζονται σε αυτήν την κατεύθυνση. Τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταφορά τουλάχιστον άλλων 20.000 αλλοδαπών στην ενδοχώρα για μονιμοποίηση.
Με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ξεκινήσει μαραθώνιες διυπουργικές συσκέψεις, με αιχμή την χωροθέτηση των νέων κλειστών και ανοιχτών δομών φιλοξενίας, στην οποία συμμετέχουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι, αλλά και βουλευτές των περιοχών.
Την Πέμπτη, συναντήσεις με τους αρμόδιους είχαν οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι, με κεντρικό θέμα τις νέες δομές φιλοξενίας, ενώ στη σύσκεψη της Τετάρτης κυβερνητικά στελέχη (υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλ. Στεφανής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Α. Σκέρτσος και βουλευτές) είχαν συζητήσεις με περίπου 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των περιοχών που έχουν δεχθεί τις ροές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, 74.348 αλλοδαποί πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας το 2019, αριθμός ο οποίος είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι (32.494). Συγκεκριμένα, οι 59.457 πέρασαν στη χώρα μας διά θαλάσσης, φτάνοντας κυρίως στη Λέσβο.
Βασικό θέμα στην ατζέντα των συσκέψεων είναι η αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, με επίκεντρο τη Λέσβο, όπου στη Μόρια οι διαμένοντες έχουν ξεπεράσει τις 20.000, ένας αριθμός δεκαπλάσιος της αρχικής δυναμικότητας του κέντρου, που ήταν 2.800.
Η κυβέρνηση δρομολογεί την έναρξη λειτουργίας των νέων κλειστών προαναχωρησιακών δομών στα νησιά εντός του πρώτου εξαμήνου ή μέχρι τον Ιούλιο, ενώ θεωρείται εφικτός ο στόχος των 10.000 επιστροφών παράνομων μεταναστών στην Τουρκία εντός του έτους.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αναδιάταξης αιτούντων άσυλο στις υπάρχουσες δομές της επικράτειας, για να μεταφερθούν εκεί άνθρωποι από τα νησιά.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα κλείσει σταδιακά η δομή που υπάρχει στη Μόρια και θα δημιουργηθεί νέα κλειστή, ως προαναχωρησιακό κέντρο και ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με χωρητικότητα πλέον των 5.000.
Στη Χίο θα κλείσει η υπάρχουσα δομή και θα γίνει νέα κλειστή δομή ως ΚΥΤ με χωρητικότητα περίπου 5.000. Στη Σάμο θα κλείσει, επίσης, η δομή το Βαθύ με τη δημιουργία νέας με χωρητικότητας 5.000.
Στην Κω θα κλείσει η υπάρχουσα και θα κατασκευαστεί νέα χωρητικότητας 2.000, ενώ στη Λέρο θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ χωρητικότητας 1.000 ατόμων.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το σχέδιο είναι σε δύο φάσεις: στην πρώτη υλοποιούνται παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου.
Παράλληλα, η ψήφιση του νέου νόμου δημιουργεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πλαίσιο, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.
Τέλος, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ανταποδοτικά μέτρα για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πιο σημαντικό αφορά την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
Στο σχέδιο είναι και η δέσμευση της κυβέρνησης για βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και την αξιοποίηση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των δομών που θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από τα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου