Ορατές πλέον οι συνέπειες για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου από τις εξελίξεις στο Ιράκ και στο Ιράν. Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Μέση Ανατολή. Απομάκρυναν ήδη 20 εργαζόμενους από κοίτασμα οι Κινέζοι. Οδηγίες και από την Μαλαισία για να απομακρυνθούν αν χρειαστεί 162 εργαζόμενοι.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον κλάδο της διαχείρισης πετρελαϊκών κοιτασμάτων την ώρα που κορυφώνεται η ένταση στην Μέση Ανατολή! Με το Ιράκ να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη Μέση Ανατολή μετά τη Σαουδική Αραβία, αντλώντας περίπου 4,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μεγάλες χώρες που διαχειρίζονται τα κοιτάσματα όπως η Κίνα φοβούνται ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και έτσι απομακρύνουν το προσωπικό τους!

Η China National Petroleum Corp (CNPC), κορυφαίος επενδυτής στο ιρακινό πετρέλαιο, έχει απομακρύνει περίπου 20 εργαζομένους από το κοίτασμα Δυτική Κούρνα-1 που διαχειρίζεται η αμερικανική Exxon Mobil λόγω της έντασης στην περιοχή, δήλωσε πηγή από την εταιρία με γνώση του θέματος. Η CNPC προχώρησε στην κίνηση αυτή την Κυριακή ύστερα από την δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανικό χτύπημα στο Ιράκ, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι η κρατική εταιρία έχει διατηρήσει στις θέσεις τους το προσωπικό σε δύο άλλα κοιτάσματα.

«Η CNPC απομάκρυνε το προσωπικό της από τη Δυτική Κούρνα στις 5 Ιανουαρίου ύστερα από οδηγίες της Exxon καθώς αυτοί είναι οι διαχειριστές αμέσως μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί», δήλωσε η πηγή.

Η επιδείνωση της κατάστασης για την ασφάλεια δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για τις ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πετρελαίου και αερίου της χώρας. Η CNPC κράτησε περίπου 60 εργαζομένους στο κοίτασμα Ρουμάιλα, που διαχειρίζεται σε κοινοπραξία με τη BP, καθώς και μια ομάδα περίπου 100 ανθρώπων στο κοίτασμα Χαλφάγια, δήλωσε η πηγή.

«Οι ομάδες στη Ρουμάιλα και τη Χαλφάγια ενημερώνουν τα κεντρικά για την κατάσταση της ασφάλειας σε καθημερινή βάση. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχέδιο για εκκένωση», είπε η πηγή.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας δήλωσε ότι υπάρχουν 162 Μαλαισιανοί στο Ιράκ, στην πλειονότητά του εργαζόμενοι της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και αερίου Petronas, και ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση. «Έχουμε δώσει οδηγίες στις κοντινές πρεσβείες να είναι προετοιμασμένες εάν υπάρξει ανάγκη για εκκένωση», δήλωσε ο Σαϊφουντίν Αμπντουλάχ σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της χώρας Κουάλα Λουμπούρ.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications