Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Λιβύη, μετά και την υπερψήφιση των δύο μνημονίων συνεννόησης των δύο πλευρών.
«Έτοιμη» να παράσχει κάθε είδους βοήθεια προς την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης είναι η Τουρκία, όπως διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας, Φουάτ Οκτάι.
«Αν οι Λίβυοι αδελφοί μας υποβάλλουν ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο» τόνισε, χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας.
Λίγο νωρίτερα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε τα δύο μνημόνια συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος έσπευσε να αναφερθεί και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δέχεται «πιέσεις και απόπειρες εκφοβισμού» από πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης και της Ε.Ε.
«Η Άγκυρα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να μας εκφοβίσει από την επιδίωξη του δίκαιου σκοπού μας» κατέληξε.
Η Τρίπολη αποφασίζει για το είδος και το μέγεθος της τουρκικής βοήθειας
Στο μεταξύ, αξιωματούχος της λιβυκής GNA, η οποία αναγνωρίζεται και επισήμως από τον ΟΗΕ, δήλωσε στο Sputnik ότι η Τρίπολη θα αποφασίσει για το μέγεθος και το είδος της τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας, με βάση της ανάγκες που αντιμετωπίζει.
«Η Τρίπολη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Τουρκίας, αλλά το είδος και το μέγεθος θα εξαρτηθεί από την τρέχουσα κατάσταση» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο συνεννόησης των δύο πλευρών προβλέπει τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη στρατιωτική συνεργασία Άγκυρας – Τρίπολης.
Μάλιστα, οι δύο χώρες έχουν προαναγγείλει την έναρξη κοινών ερευνητικών – σεισμολογικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, με στόχο την αναζήτηση υδρογονανθράκων.
Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία έχει κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναλάβει μια σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών, με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την καταγγελία του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της GNA.
Η κατάσταση πάντως, περιπλέκεται περαιτέρω λόγω και του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, η οποία διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις.
Τα ανατολικά τμήματα ελέγχονται από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ενώ η Τρίπολη και ορισμένες περιοχές στα δυτικά από τις δυνάμεις της –αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ- Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, υπό τον πρόεδρο Σάρρατζ.
Ρωσικές ενστάσεις
Στο μεταξύ, την Παρασκευή, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, όπως και για το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στην αφρικανική χώρα, προς υποστήριξη των δυνάμεων της GNA.
«Αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά, παραβιάζει τα συμφέροντα γειτονικών χωρών, η κατάσταση είναι πολύπλοκη» ανέφερε η ρωσική πηγή, κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες περί αποστολής τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τρίπολη.
«Υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν αποφάσεις για εμπάργκο όπλων, έτσι προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση ίσως περιπλέξει την κατάσταση ενώ η συμπλοκή δεν έχει ακόμα επιλυθεί» κατέληξε.
Ανήσυχη η Ουάσιγκτον
Την ανησυχία του για το αίτημα στρατιωτικής βοήθειας της Τρίπολης προς την Άγκυρα, εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Η εξωτερική στρατιωτική επέμβαση απειλεί τις προοπτικές επίλυσης της διαμάχης. Αποδοκιμάζουμε τις επιθέσεις σε αθώους πολίτες και καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από την κλιμάκωση» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για να εργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις πλευρές για τη μεσολάβηση των πολιτικών διαπραγματεύσεων».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου