Την επιβολή τελών κυκλοφορίας στα τρακτέρ προτείνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σε πρόσφατη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ προκρίνει την επιβολή τελών κυκλοφορίας τόσο στον υφιστάμενο στόλο, όσο και στα νέα τρακτέρ.

Μάλιστα, το καταβαλλόμενο ποσό θα καθορίζεται από την ιπποδύναμη των τροχοφόρων αγροτικών μηχανημάτων: Όσο μεγαλύτερη η ιπποδύναμη, τόσο υψηλότερο το ποσό των τελών κυκλοφορίας.

Το ΙΟΒΕ, παράλληλα, προωθεί την ιδέα εκπόνησης ενός προγράμματος επιδότησης των αγροτών με στόχο την παροχή οικονομικών κινήτρων για την ανανέωση του στόλου των τρακτέρ.

Εκτιμά δε, ότι τα δημοσιονομικά έσοδα από τα παραπάνω μέτρα (τέλη κυκλοφορίας και ΦΠΑ από τις πωλήσεις νέων τρακτέρ) θα ανέρχονται σε 59,26 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος θα κυμαίνεται σε 44,17 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, θα προκύπτει πλεόνασμα ύψους 15,08 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως και αύξηση του στόλου των τρακτέρ έως και 3.000 εντός του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, τα τροχοφόρα αγροτικά μηχανήματα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.

Ωστόσο, έντονες είναι οι αντιδράσεις στους κόλπους του αγροτικού κόσμου, με το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος (ΑΚΚΕΛ) να εκδίδει οργισμένη ανακοίνωση:

«Δεν γνωρίζει το ΙΟΒΕ ότι τα τέλη κυκλοφορίας είναι ανταποδοτικά; Δηλαδή θα ασφαλτοστρώσουν τους δρόμους και τα μονοπάτια στα χωράφια και θέλουν να βάλουν τέλη ανταποδοτικά; Γνωρίζουν ότι πολλοί δρόμοι είναι ιδιωτικοί; Γνωρίζουν ότι με τα τέλη κυκλοφορίας στα τρακτέρ (!!!) χτυπούν τους φτωχούς γεωργούς που δε μπορούν να αλλάξουν τα οχήματά τους; Μήπως αυτός είναι ο τελικός στόχος του ΙΟΒΕ, δεδομένου ότι από εκεί ξεκίνησε ο περιβόητος Στουρνάρας;»

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications